ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. ПАВЛО СКОРОПАДСЬКИЙ

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.

(Продовження)
 
16. ПАВЛО СКОРОПАДСЬКИЙ (1873 — 1945) — український державний, політичний і громадський діяч, військовик, який походив з козацько-старшинського роду Скоропадських. Офіцер Російської імператорської армії. Учасник російсько-японської та Першої світової війни. Гетьман Української Держави (29 квітня — 14 грудня 1918 р.). Один з лідерів та ідеологів монархічного гетьманського руху.
Був у Коломиї на початку травня 1917 року, коли у званні генерал-лейтенанта Російської армії їхав автомобілем зі штабу 16-го корпусу Російської армії до Коломиї, де містився його штаб. На шляху підвіз солдата-українця, якого обрали депутатом від вояків-українців на перший Військовий український з’їзд. Скоропадський, який тоді був ще за «єдіную і нєдєлімую», відговорював солдата від участи в такому з’їзді, оскільки це ослаблювало Російську армію. Згодом Скоропадський змінить свої погляди, навернеться до українства і стане Гетьманом Української Держави, хоч гетьманами хотіли бути ще й инші і спільно завалили велику національну справу...
Про інших відомих людей, які бували в Коломиї, читайте ТУТ.