ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

25 жовтня - День військового капелана. ФОТО

25 жовтня в Україні відзначають День військового капелана.
10 гірсько-штурмова бригада, яка дислокується в Коломиї, на своїй сторінці у фейсбук привітала капеланів і подякувала їм за службу.
 
З Днем капелана всіх причетних привітав також о. Василь Довганюк.
"Сердечно вітаю всіх причетних з днем КАПЕЛАНА в Україні!!! Божого благословення всім нам!!! Всечестні отці-капелани, в ці непрості часи разом з українським народом, з українським військом капелани перебуваєть на передовій боротьби за наше майбутнє. Я хочу подякувати кожному , адже це був наш вибір. Кожен з вас мав можливість сказати «так» або «ні». Я щиро дякую, що ви відгукнулися на заклик України, на заклик Бога, який каже, що немає більшого подвигу, як віддати душу за ближнього свого. Дякуючи Богу, ми всі живі, але кожен з нас готовий разом з українськими воїнами стати боронити рідний край, наших близьких та рідних.
Вітаю з Днем капелана! Здоров'я вам, шановні отці, мужності та Божої підтримки. Честь і хвала українським капеланам, що несуть Слово Боже нашим Захисникам! РАЗОМ І ДО ПЕРЕМОГИ..З повагою та молитвами капелан "ДУБ"" - йдеться у дописі.
 
Друзів-капеланів на своїй сторінці у фейсбук привітав і о. Михайло Дзюба.
"БУТИ ПОРУЧ - це наше покликання!
Бажаю здоров’я і присутності Бога у наших серцях!" - написав отець-капелан і опублікував фото.
Історична довідка (з Енциклопедії Коломийщини, автор статті - Іван Лудчак).
Капелан - католицький військовий священник, польовий духівник. У новітній час в Україні - військовий священник УГКЦ й ПЦУ в українській армії.
Уперше про українських капеланів відомо з періоду Першої світової війни: так капелани австрійської армії були випускники Коломийської гімназії о. Роман Лободич та о. Евген Кушлик.
Згодом капелани були в Легіоні УСС, а в період ЗУНР - в УГА. У Легіоні УСС упродовж 1916-1918 років духівником був згаданий випусник Коломийської гімназії о. Евген Кушлик (1889 - 1948). Духівником Другої Коломийської бригади УГА був о. Евген Гаврилюк (1888-1944).
Для стрільців УГА, які дислокувалися в Коломиї, капеланом служив о. Микола Яросевич, батько згодом відомої естрадної співачки Ірини Яросевич (Ренати Богданської).
В УГА були капелани, які народилися, навчалися чи жили на Коломийщині: Омелян Ковч (1884-1944), згодом блаженний священномученик УГКЦ, який перебував в УГА у 1919 році і де захворів на тиф; о.Тома Ткачук (1889 - 1920) - уродженець с. Нижній Вербіж під Коломиєю.
Капеланом в УПА був уродженець Коломиї Андрій Мельник (1899-?), який загинув у бою з більшовиками в Чорному Лісі під Івано-Франківськом.
Капеланство відродилося в українському війську від 2014 року, коли розпочалася російсько-українська війна на сході України. Так з Коломийщини служили капеланами УГКЦ: Василь Жупник ("Грім"), Сергій Дмитрук, Юрій Терещенко, Михайло Дзюба ("Дзвін"), Михайло Арсенич, Микола Остафійчук, Юрій Атаманюк, Василь Довганюк "Дуб").
У 2017 році вони створили в Коломиї громадську організацію "Військові капелани" (голова о. Василь Жупник), до якої належало 15 священників.
А капеланом від Коломийської єпархії ПЦУ є о. Михайло Возняк, який є головним капеланом 10 ОГШБ.
Дзеркало медіа приєднується до вітань!
 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.