ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

18 вересня Герой України Олександр Кукурба мав би відзначити 29-тий день народження

НАЗАВЖДИ 27!
Сьогодні, 18 вересня, 29 рік від дня свого народження мав би відзначати Герой України майор Кукурба Олександр Васильович.
У цей день пам’яті у Нижньовербізькому ліцеї ім. Героя України Олександра КУКУРБИ, о. Михайло ДЗЮБА відправив панахиду на подвір’ї ліцею.
Також в пам’ять загиблого Героя України відбулися змагання з командних шахів «Конвеєр», де участь брали здобувачі освіти з Мишина, Великого Ключева, Спасу та Нижнього Вербіжа.
Перемогу здобули учні Мишинської гімназії, на другому місці Великоключівський ліцей, а на третьому Спаський ліцей.
Кубок та футболки з фото льотчика-майора Олександра КУКУРБИ, переможцям вручила тітка Катерина Євгенівна КУКУРБА.
Нагадаємо коротку біографію Олександра:
Народився 18 вересня 1994 року в с.Верхній Вербіж Коломийського р-ну, Івано-Франківської обл.
Навчався в Нижньовербізькій загальноосвітній школі.
У 2011 році закінчив 4 роту 4 взвод Київського військового ліцею імені Івана Богуна, а у 2015 – Харківський університет Повітряних сил імені І. Кожедуба.
Служив у 299-й бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта В.Нікіфорова (Миколаїв), де був начальником розвідки штабу, літав на штурмовику Су-25.
З початком повномасштабного вторгнення в Україну військ РФ 24 лютого 2022 здійснив 100 бойових вильотів, під час яких знищив понад 20 танків, близько 50 одиниць бронетехніки та інших засобів, а також понад 300 осіб живої сили противника.
За це пілоту присвоїли звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка».
Загинув у бою за Україну 26 липня 2022 року о 7:25 ранку в Дніпропетровській області. Олександр намагався катапультуватися, але парашут не відкрився через малу висоту.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького I ст. (8 серпня 2022, посмертно), орденом Богдана Хмельницького II ст. (6 липня 2022) та орденом Богдана Хмельницького III ст. (22 березня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
29 липня 2022 року похований у рідному селі.
ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЮ!