ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Юрій Андрухович і його "прекрасні розбишаки"

Витягнути одного з найчитабельніших українських письменників з безкінечних європейських творчих вояжів до нерідної, але улюбленої його Коломиї видалося справою хоч і складною, зате продуктивною. «Гуру» сучасної української літератури презентував у Музеї писанки свій новий роман «Коханці Юстиції».

    Кілька років тому письменник презентував у музеї Гуцульщини й Покуття свої попередні книжки «Тут похований Фантомас» та «Лексикон інтимних міст». Та й узагалі, Андрухович любить Коломию з її ароматом давно спочилої Австро-Угорщини. Як, зрештою, й 111 інших міст, чуттєво виписаних у його «Лексиконі…».

    У «Коханцях Юстиції» зібрано історії реальних авантюрних персонажів з різних епох: тут і шляхтич «прекрасний розбишака» Самійло Немирич, і вбивця Степана Бандери Богдан Сташинський («БС, вбивця СБ»), і перший український терорист Мирослав Січинський, який застрелив у 1908 році цісарського намісника Галичини графа Потоцького, і світовий авантюрист Маріо Понграц, засуджений за розбещення неповнолітньої дружини (події відбуваються в Коломиї), і 27 розстріляних німцями івано-франківських інтелігентів в обласній філармонії, й інші кримінальні, але зворушливі історії.

    Юрій Андрухович розповів про свою працю з архівними документами, однак, застеріг, що його роман не є історичними хроніками, а радше твором белетристичним, де має місце багата авторська уява і вміння майстерно компонувати оповідь. Їх, цих оповідей, у романі - дев’ять. Остання оповідка – з радянських часів – про обезголовлений труп залишає враження незавершеності. Проте, саме таке завдання ставив перед собою письменник.

    Виставкове фоє музею писанки було вщерть наповнене шанувальниками творчості Андруховича. Сам автор вкотре проявив себе, як неперевершений оповідач історій.

АВТОР: Андрій МАЛАЩУК