ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як у Городенці медики і депутати шиють собі маски та чи дотримуються місцеві мешканці правил карантину

Оголошення карантину вмить змінило життя всієї країни. Городенка – не виняток. Місцеві мешканці продемонстрували креатив і згуртованість замість паніки. Про це й розповімо далі.

Не бідкатись, а діяти

Саме такий шлях обрали городенківські лікарі в умовах дефіциту одноразових медичних масок у країні. В лікарні – 6 швейних машинок, на яких медперсонал шиє собі маски з марлі і тканини. Для відвідувачів - одноразові маски, теж виготовлені власноруч: з серветок і ґумок. Ґумки лікарні подарував  місцевий підприємець.

Одноразові маски видають на вході до поліклініки безкоштовно, а також вимірюють температуру тіла безконтактним термометром.

Влада теж не бездіє: депутати шиють собі марлеві маски.

Нещодавно волонтери благодійного фонду «Покуття», заснованого народним депутатом Андрієм Іванчуком, завезли до лікарні, поліклініки та місцевої «первинки» ще й респіраторні маски, тож тепер лікарі почуватимуться безпечніше.

Ритм міста в умовах карантину

Городенківська міська рада однією з перших прийняла рішення ввести карантин. Уже 18 березня відбувся пробний рейд підприємців: чи немає великих скупчень людей і чи працюють ще якісь заклади, окрім аптек, продуктових магазинів і заправних станцій. Від 19 березня в місті можна почути голосові оповіщення. Комунальні автомобілі проводять дезінфекцію вулиць, а працівникам, які не пішли на карантин, постійно нагадують про дотримання правил гігієни й інші рекомендації Міністерства охорони здоров’я.

Міська рада призупинила прийом усіх звернень, окрім телефонних дзвінків та електронної пошти. Особистий прийом не проводитиметься до 3 квітня.

Громадський транспорт заборонений повністю. Фактично довезення працівників покладено на керівників установ і підприємств. Вони довозять людей мікроавтобусами - до 10 осіб у кожному. Міська рада, спільно з районною державною адміністрацією та районною радою, зі свого боку намагається забезпечувати всім необхідним.

«Мешканці Городенки дотримуються карантину не так сумлінно, як би хотілося, але це наших людей дисциплінує в якійсь мірі на майбутнє, - каже виконуючий обов’язки міського голови Любомир Музичка. - Якщо всі разом станемо, то поборемо!»

З медичної точки зору, ситуація - стабільна. Більшість хворих, що звертаються за медичною допомогою, госпіталізації не потребують. У стаціонарі зараз перебувають троє хворих з гарячкою.

Читайте також: 5000 масок підвищеного захисту розвіз фонд "Покуття" на Коломийщині та Городенківщині. ФОТО

«Цінуйте своє здоров’я, мийте руки та якнайменше контактуйте з людьми найближчі 2 - 3 тижні. Тоді матимемо надію, що не постраждаємо від сильної епідемії», - нагадує головний лікар Центру первинної медичної допомоги Городенки Василь Федорів.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА