ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як на Коломийщині функціонує найбільше фермерське господарство. ФОТО

Майже сорок років фермерське господарство "Степан Мельничук" в Турці рахується у списках лідерів агропромисловості. А виросло воно зі звичайного колгоспу, якими радянська влада понафаршировувала українські села.

Та є одна маленька різниця: в той час, як більшість колгоспів розпалася і про них сьогодні подекуди нагадують лише муровані скелети стаєнь, – у той час селянське господарство в Турці успішно реорганізувалося, пристосувавшись до нових способів господарювання.

 

Вивів його в лідери ще Михайло Вишиванюк. Тепер це – приватне підприємство "Степан Мельничук", якого вісімнадцять років очолює Мирослав Червінський (на головному фото). (Раніше називалося АТЗТ "Степан Мельничук"). І планку не опускає.

"Степан Мельничук" – найбільше фермерське господарства на Коломийщині. Володіють 1600 га орної землі. На нинішній день засіяно 400 га озимою пшеницею, 350 га кукурудзою, 200 га ріпаком, 50 га озимим ячменем.

 

Сіють горох, овочі, сою, – та майже всі сільськогосподарські культури, окрім льону. Є чималий сад, де ростуть яблуньки, горіх, слива. У ставках водиться риба.

Тваринницьку ж секцію "презентують" 200 корів, 300 голів молодняка на відгодівлі, а також свині. Отож, господарство доволі потужне. 

"Чорний день" календаря

–  Аграрій має всі важелі управління своїм господарством, – каже Мирослав Червінський, – крім одного: погоди. Перед примхами погоди він безпорадний, аби якою високоточною технологією не володів. Так, 6 червня стало "чорним днем»"календаря для селян цієї зони, особливо для фермерського господарства. Злива, яка тривала 1 годину 50 хвилин завдала непоправної шкоди посівам. Найбільше постраждали картопля й ячмінь. Позатоплювало городи й хати. Років з тридцять такої шкоди природа господарствам не завдавала. Взагалі, ці дощі як зарядили у квітні, так у середині червня спинилися…

З реалізацією продукції "Степан Мельничук" має давно напрацьовані схеми. Єдиний фактор заважає нормальному плануванню: нестабільність на енергетичному ринку. Тому завжди над головою висять ризики. Та, незважаючи на окремі несприятливі фактори, господарство виграло тендери на постачання продукції в коломийські школи й дитсадки, лікарні й геріатричний будинок. Щодо молока, то крім дитсадків і шкіл цей продукт відправляють на Городенківський сирзавод.

 

А ще кілька років діють молочні автомати – три в Коломиї, один у П’ядиках, один у Турці. Молоко там люди розкуповують за дві-три години. Ринок вимагає більше таких автоматів, однак наразі є перешкода, – далеко не всі продуктові магазини відповідають санітарним вимогам, а це передусім водоприведення й водовідведення.

Моторизованої колісної техніки у господарстві Червінського є достатньою. І класна техніка. Чого вартують лише американські комбайни "Джон Дір"! Ще докупили зернову сівалку. Тож мають чим засівати і збирати урожай. На збір урожаю наймають людей з ближніх сіл та своїх місцевих.

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА