ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як громадська організація з Печеніжинської громади сприяє розвитку сільських жінок

В той час, коли загальноукраїнський телеканал транслює серіал, в якому висміює «селючку» з Коломиї, затуркану та дурненьку, ГО «ДІЄ» з Печеніжинської громади працює над розвитком жінок.

Тут завершується робота над реалізацією проекту за підтримки ПАКТ та уряду Канади "Самозайнятість як шлях до фінансової незалежності жінок Печеніжинської ТГ”, що реалізовувався протягом серпня 2022-го -лютого 2023_го.

В рамках проекту створили робочу групу, напрацювали «План дій для посилення та підтримки економічної спроможності жінок громади на 2023- 25 рр». 18 листопада 2022 року у Печеніжині розпочався триденний “Хакатон із жіночого підприємництва”. До нього долучилися 14 жінок – це представниці бізнесу, самозайняті особи, жінки ВПО та школярки.

Незважаючи на відключення електроенергії минулого року, часом сидячи при свічках, учасниці активно працювали. У команди об’єдналися жінки, що вже мають підприємницький досвід і новачки. В результаті було напрацьовано 10 нових бізнес-ідей. Далі учасниці пройшли тренінг із самопрезентації та пітчингу ідей. І вже у лютому п’ять команд представили свої проєкти на великому пітчингу. Серед них були: вирощування квітів у теплиці, швейний цех з пошиття суконь з ручним розписом, виробництво крафтових сирів, ювелірна майстерня. Усі проекти були успішно захищені, а проект «Вирощування квітів» пройшов відбір на всеукраїнський грантовий конкурс.

Розробляючи План дій команда ГО включила одним з пунктів створення коворкінг-центру в громаді для жінок. І їм пощастило стати одними з 5 громадських організацій України, які взяли участь в проекті ГС «Центр економічного відновлення» за підтримки посольства Великої Британії. Таким чином вдалося відкрити коворкінг центр с. Рунгури Печеніжинської громади. Приміщення обладнане меблями та комп'ютерами, тут є дитячий куточок - все для того, щоб жінки мали змогу навчатися та працювати. Знаємо, що в цьому місці народиться ще багато крутих ідей та реалізує свій потенціал не одна жінка.

В рамках ще трьох попередніх проектів реалізованих в 2019-2022 рр. дівчата з ГО «ДІЄ» закупили швейне обладнання: побутові швейна машинка та оверлок, промислова прямострочна швейна машинка, оверлок та розпошивальна машина. 20 червня 2023 року ГО «ДІЄ» в коаліції з ГО "На-Дія" та ГО "Нові ініціативи" розпочали ще один проект за підтримки ПАКТ та уряду Канади «Сприяння започаткуванню жіночого підприємництва в Хмельницькій та Івано-Франківській областях». В рамках цього коаліційного проекту відремонтували ще одну кімнату, яка є в оренді в ГО «ДІЄ» під швейний коворкінг. Тепер тут працює швейний коворкінг, жителі Печеніжинської громади можуть прийти й відремонтувати свій одяг в середу і п’ятницю з 11:00 до 19:00.

На цьому команда не зупиняється і вже працює над започаткуванням соціального підприємництва та створенням туристичного кластера – все для того, щоб ще більша кількість жінок та дівчат повірили в свої сили.