ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Володимир Пернеровський: "Фотограф має вміти бачити красу"

Щасливою є людина, яка займається улюбленою справою. У сучасному світі – безліч можливостей для самореалізації. Про це точно знає Володимир Пернеровський – коломиянин, який живе фотографією. Від шкільних років він відточує свої вміння, робить унікальні фото та не боїться викликів.

Про те, чому він ніколи не відкриє своє туристичне агентство, як правильно знімати зоряне небо та з чого розпочинати аматорам – Володимир розповів "ДК".

Як я став фотографом? Мене з дитинства тягнуло все документувати на світлинах. З часом це переросло в так зване полювання за прекрасним моментом.

Усе почалося, мабуть, з того, що я побачив фото острова, що наче висить у повітрі, в журналі "Мандри". Це був Таїланд. Десь у підсвідомості в мене відклалася мета – побачити його наживо та зробити власну світлину. Після перегляду фільму з Леонардо ді Капріо "Пляж" через кілька років я вирішив поїхати туди.

Я врахував усе: таксі, як їхати, небезпеки. Єдине, що забув – вивчити англійську мову (сміється). Але в Інтернеті завантажив розмовник і, власне, зміцнив свої знання. Так було і з іншими мандрівками: спочатку я бачив фотографію, а з часом туди їхав.

Коли захотів багато часу пожити біля моря, наймався фотографом у готелі. Так 2 місяці прожив у Туреччині. Вивчив навіть турецьку лексику, поєднавши підробіток і хобі.

Одне з моїх особливих захоплень у фотографії – світлини зоряного неба. Кілька разів на рік відбуваються зорепади. Найвідоміший з них – зорепад Персеїди: коли земля входить у пояс метеоритів. Я готувався до нього: підбирав місце, за допомогою спеціального додатку вирахував, звідки летітимуть метеорити тощо. Займаюся цим уже близько 6 років.

 

Виїзні фотосесії за кордон: переваги та недоліки

Поїздки за кордон для фотосесії нині дуже популярні. В мене є друг, який організовує такі в Україну. Я починав з того, що їздив зі знайомими.

Так можна зекономити. Минулого року, перед подорожжю до Норвегії, дав оголошення в групу українців, що влаштую безкоштовну фотосесію тим, хто дозволить мені кілька днів пожити в себе. Відгукнулося багато людей. Я прийняв запит перших. За період мого перебування там здійснив ще одну зі своїх мрій – пожив у дерев’яному будиночку.

Раніше я обирав місця, тепер – дешеві квитки. Коли планував останню поїздку, такі були до Франкфурта. Виявилося, що там дуже красиві ліси.

Коли через свою сторінку почав пропонувати в соціальній мережі такі фотосесії, люди почали дуже морочити голову: замовляли та відмовлялись. Це ненадійно. Агентства пропонують найдорожчі квитки, бо мають відсоток із них. Мій формат був іншим: я пропонував зекономити на поїздці, наприклад, 50 євро, але 10 просив за послуги. Але наші люди не готові платити за послуги. Вони прагнуть стандартного пакету послуг, хоч і за більші кошти: щоб взяли, повезли тощо.

 

Щоб стати фотографом, потрібно...

Якщо хочете фотографувати пейзажі, для початку не потрібен дорогий фотоапарат. А от для портретів знадобиться "дзеркалка".

Важливо розвивати особливий погляд: песиміст не може бачити красиві речі. Фотограф мусить мати особливий погляд.

Вдалу світлину можна зробити за будь-якої погоди.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА