ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Водноспортивний комплекс: все, що ви хотіли знати

У Коломиї триває будівництво водноспортивного комплексу – найбільшого інфраструктурного проєкту за час незалежності, який реалізовувався у місті. Його загальна вартість 277 мільйонів гривень.

Як це звично буває із великими проєктами, його зведення вже обросло чутками, припущеннями та запитаннями. У цій статті ми відповідаємо на найпоширеніші з них.

Яка загальна вартість проєкту і за які кошти його зводитимуть?

Ініціатором будівництва басейну в Коломиї став Андрій Іванчук, народний депутат України. Будівництво водноспортивного комплексу розпочалося у 2017 році на Співочому полі, де колись функціонував старий басейн ДЮСШ №2.

Загальна площа території – 1,25 га, з них 0,61 га – земля власності міста під старим басейном, а 0,64 га – земля в оренді фірми "ЮМАС". Фірма погодилася передати свою земельну ділянку для зведення водноспортивного комплексу, тим паче, що вона має "спортивне" цільове призначення. Реалізують проєкт за схемою співфінансування.

Міський бюджет виділив 1,4 мільйона гривень на розробку проєктної документації. Виготовляла її київська фірма H2O. Решта – це кошти з державного бюджету, з виділенням яких допомагає вже вищезгаданий депутат Андрій Іванчук.

За словами міського голови Ігоря Слюзара, на сьогоднішній день вже витрачено 36 мільйонів гривень. За ці кошти був зведений фундамент, проведено інженерні комунікації та закуплено металоконструкції. Крім цього, на рахунках міської ради є ще 30 мільйонів гривень на потреби проєкту.  

Які конкретно об’єкти будуть функціонувати у комплексі?

У народі об’єкт називають просто новим басейном. Однак проєкт буде набагато масштабнішим. Це буде цілий комплекс спортивних споруд. До нього, зокрема, входитимуть два 25-метрових басейни на шість доріжок, відкритий басейн просто неба та басейн для плавання на байдарках.

Окрім власне басейнів, заплановане зведення двох залів для боротьби та боксу, тренажерний зал, ігрова з трибунами для глядачів, тенісні корти, а також конференц-зал.  

Чи вплинуть позачергові вибори та відставка уряду на виділення коштів для будівництва водноспортивного комплексу?

За словами міського голови Ігоря Слюзара, місто чекає постанови Кабміну на виділення коштів на три об’єкти у Коломиї.

Це, власне, басейн, на добудову якого уряд має виділити 50 мільйонів гривень, крім цього ще очікуються 37 мільйонів на реконструкцію водоочисних споруд КП "Коломияводоканал", а також 24 мільйони на ремонт вулиць у центральній частині міста. Це половина необхідних для завершення будівництва коштів, але це всі кошти, які може освоїти міська рада цього року.

Як каже міський очільник, небезпека того, що держава могла б перестати виділяти кошти з держбюджету, справді була. Річ у тому, що оголошено позачергові парламентські вибори, прем’єр-міністр подав у відставку, а виконувач обов’язків не має права підписувати фінансові документи уряду.

Та оскільки Верховна Рада не підтримала відставки Кабінету Міністрів, він працює в штатному режимі й збоїв із фінансуванням басейну та інших об’єктів не буде.  

Які роботи тривають на комплексі й чи дотримуються будівельники графіку?

Проблеми з графіком справді були. Зокрема, усі бетонні роботи планували завершити влітку минулого року. Однак, за словами міського голови Ігоря Слюзара, будівельники зіткнулися з ґрунтовими водами, не передбачуваними в проєкті водовідведення. Висновки геологів три роки тому показали нижчий рівень води від того, який виявився насправді. На будівництві стояла вода, в результаті чого бетонні конструкції потріскали.

Після цього розпочались відновлювальні роботи, бо бетон не відповідав вимогам. Ці роботи не були передбачені проєктом.

На сьогодні, як каже Ігор Слюзар, на будівництві басейну тривають найскладніші роботи. Це так званий нульовий рівень – зведення фундаментів, чаші басейнів та "вихід із землі". Ці роботи закінчуються, робітники паралельно готують металоконструкції. За прогнозами пана Ігоря, у липні-серпні вже буде змонтована сама будівля.  

Чи є небезпека перетворення басейну в довгобуд?

Міський голова запевняє, що з сьогоднішніми темпами робіт ризиків того, що будівництво водноспортивного комплексу може зупинитись, фактично немає. Однак загалом такі ризики є. Річ у тому, що це один із найбільших інфраструктурних об’єктів в Україні. Без держави його будувати неможливо.

Якщо держава відвернеться, то об’єкт може перетворитися на довгобуд, – каже Ігор Слюзар.

"Якщо ж і після виборів у парламенті буде депутат, який, як і тепер, активно й результативно лобіюватиме виділення коштів з державного бюджету, то відкриття комплексу відбудеться вчасно, – каже міський голова, – адже самостійно, без фінансування з держбюджету, місто закінчити будівництво не зможе".

Віктор ФІТЬО