ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Виносять сміття усі, а платить тільки половина

Минулого тижня у соціальних мережах опублікували фото смітника на вулиці Палія. Його автор поскаржився на те, що сміттєві контейнери переповнені, а сміття вчасно не вивозять. За коментарем ми звернулися до директора фірми "АВЕ-Коломия" Миколи Мокрицького.

«На фото, яке з'явилося в інтернеті, зображений сміттєвий майданчик біля будинку №26 на вулиці Семена Палія. Згідно з договором з нашою фірмою, туди зносять сміття також мешканці будинків 26а, 28, 30 та 32», – каже пан Микола.

«Та насправді сміття зносять мешканці цілої округи, всіх ближніх багатоповерхових будинків, які не мають з нами жодного договору. Це, наприклад, будинки 4а та 9 на вулиці Палія, деякі багатоповерхівки з вулиці Бандери.  Мешканці цих будинків у себе на подвір'ї не хочуть влаштовувати сміттєві майданчики, – продовжує пан Микола, - кажуть, сміття буде смердіти. А те, що вони несуть до чужих будинків, їх не хвилює. Буває так, що на майданчики, де немає огороджувальних кліток, звозять сміття бусами з всієї Коломиї».

«Однак є ще одна суттєва проблема, – каже Микола Мокрицький. - Не всі мешканці Коломиї підписали договір з нами про вивіз сміття. Справа в тому, що кількість сміттєвих контейнерів та графік вивозу ми встановлюємо у розрахунку від кількості договорів та норми накопичення на людину».

У Коломиї підписало договір та платять за вивіз сміття тільки 60% мешканців, а виносять всі. Наприклад, у будинку Палія, 30 - 107 квартир, а договір є тільки у 75-ти; Палія, 32 - із 71 квартири платить 61; Палія, 20 - із 80-ти квартир договір мають 44, наводить конкретні цифри директор «АВЕ Коломия». З мешканцями багатоповерхівок, які виносять відходи на доступні майданчики, не уклавши договір з філією «АВЕ Коломия», менеджери підприємства неодноразово проводили роз’яснювальну роботу, також  розміщували оголошення про необхідність укладення договору. Однак частина мешканців не виявила бажання і досі не уклала угоду на вивезення сміття.

«Це так само, якби в магазині троє покупців хліб купували за гроші, а наступні двоє - безкоштовно. Ми - комерційна структура і не можемо працювати собі у збиток, – каже пан Микола. - Нам потрібно заплатити заробітну плату, купити пальне, утримувати техніку у належному стані».

Тому першим кроком для покращення ситуації із вивозом сміття – звертається до коломиян АВЕ Коломия – це підписати з фірмою договір на вивіз сміття. Зробити це можна в офісі АВЕ на вулиці Грушевського.

«Щодо коломиянина, який опублікував фото у соціальній мережі Facebook зі скаргами про ненадання послуги і неякісну роботу АВЕ, ми висловлюємо йому подяку за надану інформацію, – каже директор коломийської філії.  - Крім цього є надія, що вищезгаданий мешканець зможе допомогти місту і донести мешканцям про  важливість заключення договору для уникнення подібних ситуацій в подальшому. Склалася тенденція, що більшість скарг і  претензій надходять від мешканців, які не уклали угоди, не оплачують за вивіз сміття, а користуються послугами, за які платять інші добропорядні мешканці», – наголошують в "АВЕ Коломия".