ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Відтепер, окрім хворих з Коломийщини, ЦРЛ прийматиме й хворих із Тлумаччини

На плановій прес-конференції з представниками Коломийської ЦРЛ, очільник медичної установи Андрій Кошкін розповів, що загалом ситуація в місці напружена – в багатьох мешканців міста та району ПЛР-тести виявилися позитивними. Надалі місцева лікарня прийматиме тільки хворих Коломийського та Тлумацького районів.

Зокрема, в стаціонарі знаходяться 57 пацієнтів із підозрою на COVID – 19: 19 – із Коломиї, 10 – із району, двоє – з Тлумаччини та по 13 осіб із Верховинського та Снятинського районів. П’ять із них підтверджені ПЛР-тестами.

На амбулаторному лікуванні перебувають 26 хворих. Із них 12 – у гострому стані, 14 – клінічно одужали й очікують результатів ПЛР-тестів. Із ними постійно спілкуються сімейні лікарі: пацієнти почуваються задовільно, стан - середньої важкості.

- Ми дійшли до думки, що першочергово ПЛР-тести проводитимуть пацієнтам, які лежать в опорних лікарнях області, - каже Андрій Кошкін. - ПЛР-негативних хворих переводитимемо в терапевтичне відділення та лікувати пневмонію.

Щодо лікарень другої лінії – їх розгортатимуть за умови заповнення опорних більш, ніж на 50 %. Але йдеться тільки про ПЛР-підтверджених пацієнтів із COVID – 19.

- Звичайно, якби всі хворі, котрі зараз перебувають на амбулаторному лікуванні, прийшли в лікарню, нам довелося б розглядати це питання. Але, згідно протоколів, їхній стан дозволяє лікуватися вдома. А ми намагаємося максимально розвантажити стаціонар, бо припускаємо різний перебіг подій, - пояснює пан Андрій.

Зараз на результати ПЛР-тестів хворі очікують близько тижня. Такий темп спричинений тим, що часто люди звертаються до медичних закладів не тому, що відчувають симптоми хвороби, а щоб «перестрахуватися».

У лікарні пацієнтам із підозрою на коронавірус ПЛР-тест роблять безкоштовно. В іншому випадку доведеться здавати аналіз у приватній лабораторії за власний кошт. Вартість процедури в Коломиї – 850 гривень.

ІФА-тести в місті теж можна зробити. Однак, якщо хвороба протікала в легкій формі, позитивний результат буде видно тільки впродовж перших двох місяців після хвороби, якщо в більш складній – до трьох місяців.

Медики кажуть, що чим далі від початку пандемії, тим легше протікає хвороба. Проте, важкі випадки захворювання все ж трапляються, як і летальні. Єдиним способом захиститися від вірусу, як і раніше, залишається масковий режим, гігієна та дотримання соціальної дистанції.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

Читайте також: Від коронавірусу помер 46-річний священник Коломийської єпархії УГКЦ. ФОТО