ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ветеран російсько-української війни Роман Янко з Коломиї отримав допомогу на розвиток власної справи. ФОТО

Ветеран 10 гірсько-штурмової бригади Роман Янко з Коломиї отримав допомогу від Українського ветеранського фонду на розвиток власної справи. Чоловік повідомив Суспільному, що за гроші фонду придбав верстат для виготовлення паливних гранул, однак поки що він не працюватиме на новому обладнанні, бо знову іде воювати.

"Іду по мобілізації на захід України, на укріплення. Мої два працівники також погодилися йти зі мною на фронт. Залишаться працювати інші колеги, які не пройшли медкомісію. Також на роботі буде кілька переселенців, яких визнали непридатними для служби", — розповідає ветеран.

Фото: Роман Янко

Паливні гранули чоловік почав виготовляти у 2019 році, коли звільнився із ЗСУ. На той час за допомогою місцевого центру зайнятості купив обладнання, на якому щодня виробляв одну тонну продукції із деревних відходів.

Альтернативне паливо Романа Янка використовують підприємці, які мають пекарні, автозаправні станції, туристичні котеджі. Купують гранули також для облаштування місць утримання тварин.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Паливні гранули, зокрема із соняшникового лушпиння, використовували також на передовій, пригадує Роман Янко. Їх до початку повномасштабної війни передавали бійцям волонтери. Тепер, каже ветеран, опалювати гранулами на фронті недоцільно.

"Раніше була окопна війна, а зараз люди постійно переходять із місця на місце. Не перспективно возити за собою мішки із гранулою. Дощ, сніг — вона розпадається, трохи намокне і горіти вже не буде. Гранула повинна бути в сухому приміщенні", — пояснює чоловік.

Перший ліворуч — Роман Янко. Фото: Роман Янко

Від Українського ветеранського фонду Роман Янко загалом отримає 1 млн грн. Гроші з першого траншу ветеран ЗСУ витратив на закупівлю нового верстата, за допомогою якого можна виготовляти до 10 тонн паливних гранул упродовж дня. Також за гроші фонду Роман Янко планує закупити сировину й облаштувати робоче приміщення.