ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Вакцинація дітей у Коломиї. Обов’язково щепитися, чи можна обійтися?..

На початок навчального року, тобто, на 1 вересня всі діти, які відвідують школу й дитсадки повинні мати щеплення від низки захворювань. Якщо щеплення нема, - дитину не повинні приймати ані в дитсадок, ані в школу. Така вимога МОЗу й Міносвіти.

   У квітні Верховний суд підтвердив право шкіл і дитсадків не допускати невакцинованих дітей у колектив. Але це – один бік медалі. Існує й зворотній бік. А на зворотному боці є текст Конституції, де чорним по білому вказано на право всіх на освіту. Цим текстом користуються батьки, які не хочуть своїх дітей вакцинувати. Отже, як бачимо, ситуація з необхідністю вакцинації на сьогодні доволі мутна й неврегульована.

   За словами в.о. головного лікаря Коломийської первинки Марії Буртик, наразі триває збір інформації про результати проведення вакцинації дітей.  Підсумок ляже на стіл керівництву департамента охорони здоров’я ОДА та управління освіти ОДА.

   Щодо наявності вакцин, стверджує Марія Буртик, то Коломия забезпечена ними повністю. Всі медпрепарати – найвищої якості. А щодо батьківського ставлення до щеплення своїх дітей, то умовно їх можна поділити на три категорії: переважна більшість розуміє необхідність щеплення в повному обсязі, трапляються батьки, які погоджуються на вибіркову вакцинацію, окремі - категорично проти.

   Та мусимо розуміти, - навіть якщо більшість дітей провакцинують, залишиться певний відсоток нещеплених, які становитимуть загрозу для інших дітей у колективі. Чи допускати їх до навчання, чи ні – визначатимуть на місцях за вердиктом спеціальної лікарської комісії.

    Однак, формуляри формулярами, а на практиці картина інша. У міському управління освіти нам повідомили наступне.

    В області на спільній нараді департаменту охорони здоров’я й департаменту освіти висловили стурбованість надто великою кількістю невакцинованих дітей. Це при нормативі 95 відсотків вакцинованих. На нинішній день у Коломиї при загальній кількості понад 11 тисяч дітей, які перебувають у школах і дитсадках, 900 дітей не пройшли вакцинацію. І як у такому випадку мають діяти керівники дошкільних і шкільних закладів? У міському управління освіти пояснюють, що нема такого наказу, згідно до якого невакцинованим дітям мають право відмовити в допуску до навчання. Тому і до школи, і в дитсадок беруть усіх. Так виходить, - що беруть на свій страх і ризик.

Іван ДЖИНДЖУРА.