ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї з початку року від недобросовісних батьків забрали 10 дітей

Чужих дітей не буває – каже українське прислів’я. Виникло воно, очевидно, від відчуття відповідальності дорослих перед дітьми. Не лише своїми, а всіма дітьми загалом. Однак буває так, що дорослі забувають про свою відповідальність перед дітьми. І не лише перед чужими, а - що найстрашніше - і перед своїми рідними.

При загрозі життю та здоров’ю дітей приймається рішення про негайне відібрання дітей у батьків

Від початку року в Коломиї 4 дітей влаштовано під опіку родичів, 2 – до прийомних сімей, 8 - до центрів соціально-психологічної реабілітації та 10 відібрано від батьків, згідно з рішенням органу опіки та піклування. Чим відрізняються між собою ці заклади для дітей, позбавлених батьківської турботи, від колишніх інтернатів і чи справді відібрати дітей у батьків – моральний злочин, «ДК» намагалося з’ясувати разом із начальником відділу у справах дітей із неблагополучних сімей Ігорем Івахнюком.

Відділ у справах дітей із неблагополучних сімей Коломийської міської ради працює з різними категоріями дітей: сиротами, позбавленими батьківського піклування, дітьми, що живуть у складних життєвих обставинах – якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків, зловживають алкоголем або мають інші шкідливі звички, не займаються вихованням і доглядом або якщо через хворобу не можуть виконувати батьківські обов’язки тощо.

«Ми провідуємо такі сім’ї, обстежуємо умови проживання та складаємо відповідні акти. Зазначаємо, чи є відповідне харчування для дитини, місце для ночівлі, постіль, зона для підготовки уроків, одяг, який відповідає сезону, розвивальна література, іграшки тощо», - розповідає   Ігор Івахнюк.

В акті пишуть рекомендації та залишають батькам. Через місяць представники відділу повертаються перевірити, чи є зміни. За словами пана Ігоря, завжди видно, чи в сім’ї займаються дитиною. Якщо змін нема, приймають радикальні рішення:

При загрозі життю та здоров’ю дітей, приймається рішення виконавчого комітету про негайне відібрання дітей у батьків. Тоді, згідно з Сімейним кодексом, потрібно в семиденний термін звернутися до суду.

Дітей, котрих відбирають, влаштовують у центри соціально-психологічної реабілітації, де проживають 30-35 вихованців. Такий заклад є в Івано-Франківську та селі Мединя Галицького району. Там із дітьми працюють відповідні вихователі та психологи, хороше харчування та побутові умови. Сім’я ж отримує останнє попередження. Якщо рідні батьки змінюють стиль життя: влаштовуються на роботу, проводять ремонт у помешканні, позбуваються шкідливих звичок, купують запас продуктів та одяг, дитину можуть повернути назад. Якщо ні – суд приймає остаточне рішення про відібрання дітей від батьків.

«Після цього рідні батьки можуть мати ще рік на зміну поведінки та звернення до суду про повернення дітей, - продовжує пан Ігор. - Якщо суттєвих змін нема й через рік, ми пишемо позов до суду про позбавлення батьківських справ. Після цього дитина може бути усиновлена в іншу сім’ю».

Одна дитина на місяць отримує близько 4000 гривень

Уже три роки направлень до інтернатів не дають. Україна переходить на сімейні форми виховання – коли під опіку дітей беруть родичі. Є ще дитячі будинки сімейного типу, коли чужі люди беруть до 10 дітей на виховання, а держава їх матеріально забезпечує. Одна дитина на місяць отримує близько 4000 гривень. А ще існують прийомні сім’ї – в них до 5 дітей.

Допомога від держави передбачена й для дітей-сиріт. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, протягом двох місяців після смерті батьків дитині надається пільговий статус сироти. Її влаштовують під опіку родичів. Стати опікуном або піклувальником можна лише за наявності немаленького переліку документів: довідки про несудимість, доходи, довідки на майно, медичного обстеження, що доводитиме здатність виконувати обов’язки та наявність виховного впливу тощо. Тому термін може бути дещо подовженим.

А за умови усиновлення дитина втрачає будь-які пільги.  Можна змінити ім’я, по-батькові та навіть дату народження дитини в межах пів року. Щоб усиновити дитину, потрібно пройти медичний огляд, отримати довідку з поліції про несудимість, надати документи на житло, довідку про доходи за останні пів року та копію свідоцтва про шлюб, якщо дитину всиновлює пара. Просимо ще документи про освіту, довідку про склад сім’ї.

«Дитині найкраще біля мами?..»

«Пам’ятаю, як вилучали дітей із багатодітної сім’ї. Це було пізно восени, налітав сніг, але, коли довелося їх забрати, не було навіть відповідного до холодного сезону одягу, - пригадує Ігор Івахнюк. - Діти були брудні, не відвідували школу та недоїдали. Є рішення суду про їх відібрання від батьків».

Зараз малюки влаштовані в дитячий будинок сімейного типу. Там вони розвиваються та гарно харчуються, чисті, мають багато зручного одягу, взуття. Прийомна мама возить їх на море, в гори та на різні екскурсії. На прогулянці жодного разу не бачив їх без морозива в руках. Про них позитивно відгукуються в школі. Життя дітей повністю змінилося.

Натомість рідні батьки зловживають алкоголем і палять. Часто бачу їх на смітниках. Вони не мають ні житла, ні роботи, хоча молоді та здорові люди. Така ж деградація чекала б на їхніх дітей…

Ми вчинили досить різко щодо цієї сім’ї, але в рамках чинного законодавства. До того ж, справді вдалося покращити долю дітей. Їх люблять, доглядають, не б’ють.

А що б чекало на них у сім’ї рідних батьків? Така ж деградація… Рідних батьків наші дії нічому не навчили, тож незабаром стоятиме питання про позбавлення їх батьківських прав…

Юлія МАРЦІНОВСЬКА