ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї відбувся мітинг-реквієм до Дня Гідності та Свободи. ФОТО

21 листопада – День народження свідомого українського громадянського суспільства. Сьогодні Україна відзначає шосту річницю від початку Революції Гідності. З цієї нагоди біля меморіалу Небесній Сотні відбувся мітинг-реквієм.

Духовенство міста очолило спільну панахиду. Преосвященний владика Василій Івасюк зазначив, що пролиту кров студентів у Києві можна прирівняти до жертв молоді під Крутами:

«Гідність -  це коли бачимо несправедливість і приходимо на допомогу. Свобода – це можливість зробити вільний вибір серед усіх можливих рішень. Нашу молодь на Хрещатику хотіли втоптати в асфальт, щоб знищити Україну. Ніхто не знав, що нас чекає попереду. Український народ переміг дорогою ціною, але для політичних змін цього, видно, було замало. Тому прийшла зневіра, розчарування. Мороз по шкірі походить від споминів про ці події».

Стрімкий занепад національної свідомості відзначають і громадські активісти. Іван Григорів – безпосередній учасник подій на Майдані. Чоловік помічає, що байдужість наростає з кожним роком:

«Народ був небайдужий до того, що відбувалося тоді. Люди не могли терпіти. Але сьогодні в кожного - свої проблеми, та й у країні покращень не видно. Суспільство стало байдужим до держави. Але, думаю, якщо буде мова, культура, духовність – буде й Україна».

Керівник коломийського осередку «Правого сектору» Олег Микитюк наголошує, що більшість українців уже не відчувають біль від втрати Небесної Сотні, хоч від подій Майдану минуло не так багато часу:

«Сьогодні - дуже важлива дата для українців. Вважаю, що кожен громадянин повинен пам’ятати ціну свободи. Проте, максимум, на що здатні зараз громадяни - репост у соціальній мережі. Це - велика проблема. Дати національної пам’яті - трагічні та переможні - повинні плекатися від дитячого садочка. Сподіваємося, що нинішня влада це зрозуміє та прагне зростити свідоме покоління, щоб українська держава могла процвітати. Без знання минулого народ не має майбутнього». 

Любомир Гузар казав: «Влада боїться волі в серцях набагато більше, ніж голодного бунту. Бо голодного можна купити, а вільного – лише вбити». Події зими 2013 – 2014 років назавжди змінили українське суспільство та хід історії. Не забуваймо тих, хто тримає мирне небо над нашими головами.

 

 

Юлія Марціновська