ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї підняли ціну на воду. Чому і який тариф в інших містах Прикарпаття?

Підняття тарифів на комунальні послуги - тема нескінченних розмов та обурень у кожній громаді. Ціни на газ і світло формує держава, місто – тільки на водопостачання та водовідведення. Пригадаймо, що вартість води у Коломиї підвищували і в 2017, і в 2018 роках. Зараз громада гаряче обговорює чергове підвищення вартості води. Так, з 1 березня вартість водопостачання та водовідведення зросла до 38,25 грн за 1 м куб. 

Ми спробували розібратися, чи вода в Коломиї з початком весни дійсно стала «золотою» і чи такий тариф в наші дні - не аномалія?  

Порівняймо ціни на водопостачання та водовідведення у нашому місті та в інших містах Прикарпаття - Тлумачі, Городенці, Снятині, Косові та Надвірній:

 Коломия - 38,25 грн за 1 м куб.

Тлумач - 39,98 грн за 1 м куб.

Городенка - 41,52 грн за 1 м куб.

Снятин - 46,88 грн за 1 м куб.

Косів - 48,60 грн за 1 м куб.

Надвірна - 62 грн за 1 м куб для установ та 47,46 грн за 1 м куб. для населення

Як бачимо, найближчий до нашого - тариф у Тлумачі. Але там очікують підняття ціни до 76,59 грн. Як повідомляє КП «Тлумачкомунсервіс» на сайті Тлумацької міської ради, за розрахунками підприємства в 2021 році собівартість послуг централізованого водопостачання становитиме 48,85 грн. за м куб., централізованого водовідведення -27,74 грн. Окремо звернемо увагу на Надвірну, де для бюджетних установ та підприємців встановлений спеціальний тариф - 62 грн за 1 м куб.

 Обласний вимір 

Щоб з’ясувати ситуацію в цілій області,  п’ятьох міст замало. Тому порівняймо нову ціну на воду в Коломиї з тарифами решти міст - колишніх районних центрів Прикарпаття. 

Коломия - 38,25 грн за 1 м куб.

Яремче - 40 грн за 1 м куб.

Галич - 37,94 грн за 1 м куб. (з липня - 43,2)

Богородчани - 31 грн за 1 м куб.

Рогатин - 48,90 грн за 1 м куб.

Долина - 19,7 грн за 1 м куб.

Як бачимо, по області Коломия має “середній” тариф. Суттєво менше за воду платять тільки в 3 містах Прикарпаття, у ще двох - тариф нижчий на 1-2 грн. У більшості населених пунктів ціна за водопостачання та водовідведення вища, ніж у нашому місті.

 Замість висновків 

В кінці 2020 – на початку 2021-ого тарифи на воду зросли практично у всіх містах Івано-Франківської області. Ще у кількох містах підвищення очікують найближчим часом. Такий «загальноукраїнський тренд», на жаль, не оминув і Коломию. 

Чому ростуть ціни?

 Ще у листопаді минулого року НКРЕКП погодила підняття ціни на електроенергію. У зв’язку з цим ціни на воду мали б зрости на 10%. Водночас, проєкт бюджету на 2021 рік передбачив зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму до 6000 грн. Це, у свою чергу, потягнуло зростання податків, які мають сплачувати комунальні підприємства. Саме тому більшість водоканалів змушені були переглянути та підвищити свої тарифи. 

На цю загальноукраїнську тенденцію наклалися реалії Коломиї. Кілька років тому “Коломияводоканал” взяв два кредити, які використали для заміни водопостачальних та каналізаційних труб. Результатом цього стала чистіша вода для коломиян та багатомільйонні борги для міста.

Наприкінці  2020 року в Коломиї неодноразово в обговореннях з’являлась цифра 43,25 грн за 1 м куб. На початку січня 2021 року КП “Коломияводоканал” звернувся до міської ради в особі виконавчого комітету, міського голови та депутатського корпусу з проханням підвищити тариф на водопостачання та водовідведення до 43,25 грн/м куб. У поясненні йшлося про те, що зі зростанням мінімальної заробітної плати, тарифів на електроенергію та технічно-матеріальних ресурсів стара ціна є не актуальною і не відповідає дійсним витратам підприємства.

Як повідомляв раніше КП “Коломияводоканал” на своїй сторінці у Facebook, щоб робота перестала бути збитковою, тариф у Коломиї мав би становити 33,25 грн. Але в такому випадку підприємство не отримувало б прибутку, а отже - не було б чим сплачувати кредити. Тому його керівництво запропонувало скоригований тариф - 43,25 грн. В результаті виконком проголосував за тариф 38,25 грн/м куб.

На минулій сесії міська рада прийняла програму підтримки водоканалу, а також депутати проголосували за призначення Миколи Саєвича новим керівником підприємства. Чи вдасться зберегти тариф на тому рівні, що затверджений зараз, -покаже час.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.