ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Тренер проти міської ради, міська рада проти тренера: протиборство між Василем Хмуляком і міськрадою вийшло на фінішну пряму

Три роки з перемінним успіхом точиться судове й психологічне протистояння між заслуженим тренером України з вільної боротьби ДЮСШ №1 Василем Хмуляком та відділом молоді й спорту міської ради. Всі деталі протистояння широко висвітлювалися на шпальтах нашої газети, тому на них зупинятися не будемо. Нагадаємо лише основне.

Як стверджують прихильники Василя Хмуляка й він сам, конфлікт ''заварив'' колишній секретар міської ради Любомир Жупанський, причиною якого стала особиста неприязнь на професійному ґрунті. Знову ж таки адепти Хмуляка наполягають, що Жупанський, вийшовши за рамки своїх посадових повноважень, домігся звільнення авторитетного тренера за надумані й зовсім непереконливі причини. І в листопаді 2016-го заслуженого тренера з 35-річним стажем звільнили з роботи.

У квітні 2017-го року Коломийський міськрайонний суд відновив В. Хмуляка на посаді директора ДЮСШ №1, визнавши його звільнення незаконним. І йому та ще двом звільненим разом з ним тренерам Олександру Єжову й Андрієві Хмуляку  міськрада виплатила зарплату за вимушені прогули від 15 листопада. (Депутати кажуть, що сума набігла чимала – 200 тисяч гривень).

Тим часом у травні цього ж року міськрада проводить реорганізацію трьох спортивних шкіл в одну комплексну ДЮСШ, де місця для Хмуляка не знайшлося, принаймні, на посаду директора, як він того домагався.

Аби нас не звинуватили в упередженості, подаємо думки самих фігурантів судових протистоянь.

Василь Хмуляк:

-  Мене звільнили формально за несплату 20 гривень щомісячних батьківських внесків. Але батьки вихованців спортивної школи й так самі оплачують поїздки своїх дітей на змагання. Мені винесли за це догану. Міський голова Ігор Слюзар запропонував мені звільнитися з посади директора добровільно, мовляв, я не справляюся з функцією управлінця, а займаюся суто тренерською роботою. 25 травня з трьох спортивних шкіл зробили одну – провели реорганізацію. Мене відправили у відпустку, пообіцяли, що запропонують посаду в реорганізованій об’єднаній школі. Але жодних посад не запропонували. Призначили собі нового директора, й направили мене до нього проситися на роботу, хоч роботу мені мали пропонувати у відділі молоді й спорту міськради. Я виграв суд, однак виконавча служба демонструє повну бездіяльність, і мене дотепер не поновлюють на роботі. Вважаю, що проти мене особисто ведеться цілеспрямована боротьба…

 Володимир Колесник, начальник відділу молоді й спорту міської ради:

-  Коломия – четверте місто в Україні, в якому ми здійснили реформу мережі дитячих спортивних шкіл. Це – великий виграш для спортивного виховання молоді. Дотепер же ж як було? – Дитячий спорт належав до позашкільної освіти. Освітянські кошти спершу спрямовувалися на навчальні заклади, а залишок – на позашкільну освіту, у мережі якої перебували спортивні школи. За погодженням з Міністерством молоді й спорту ми об’єднали три спортивні школи в одну комплексну. Внаслідок цієї реформи комплексна ДЮСШ отримала вищий статус, а це – більше коштів, вищі зарплати в працівників. Василь Хмуляк, до якого я ставлюся з повагою, як до доброго тренера, тепер претендує на директорську посаду в новій структурі, де директор уже є. Посада тренера його не влаштовувала. Повірте, мені однаково, яке прізвище директора. Мене, як керівника відділу, турбує єдине: ефективність роботи в моїй сфері. Можливо, пан Хмуляк не усвідомлює, що бути добрим тренером ще не означає бути добрим управлінцем, для цього треба мати інші якості…

Василь Хмуляк подав скаргу за звільнення в апеляційний суд Коломиї, який прийняв рішення про поновлення його на посаді. А що на це міськрада? А міськрада у свою чергу подала 8 серпня апеляцію до обласного суду на рішення суду коломийського. У міськраді сподіваються, що рішення обласного суду поставить крапку у протистояннях і конфлікт буде вичерпано.

Р.S. Після публікації матеріалу в нашій газеті за ініціативи працівників комплексної ДЮСШ та відділу молоді й спорту міськради в стінах цієї школи відбулося публічна зустріч між конфліктуючими сторонами.

Збори проводив начальник згаданого відділу Володимир Колесник. На збори прийшли працівники КДЮСШ в кількості трохи більше сорока осіб (на фото нижче).

Усі налаштовані проти повернення заслуженого тренера на посаду директора реорганізованої школи. Таку позицію показало відкрите голосування.

Разом з тим, ніхто з присутніх тренерів не був проти його роботи в школі на посаді викладача вільної боротьби, де він досягнув певних результатів, навпаки, просили повернутися.

Зрештою, й сам Василь Хмуляк на завершення заявив, що на директоруванні вже аж так не наполягає, але з ним вчинили несправедливо й він буде відстоювати своє чесне ім’я.

Іван ДЖИНДЖУРА