ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Субсидії по-новому: що треба знати коломиянам

З 1-го жовтня вступають у силу нові правила нарахування субсидій. Що саме змінилося розповіла начальниця департаменту соціальної політики Коломийської міської ради Людмила Яремчук.

Які нововведення вступлять у дію з жовтня

Фактично, зміни стосуються тільки способу виплати житлових субсидій і пільг. Якщо раніше виплата проходила через Укрпошту й Ощадбанк, то тепер можна буде обрати будь-який інший із запропонованих 38 банків.

Буває, що пільговик або субсидент не хоче отримувати кошти через жоден банк. В такому випадку необхідно написати заяву - й виплата надходитиме через поштове відділення. Те ж буде й з пільгами.

Готівкова та безготівкова форма субсидії: в чому різниця

Готівкова форма – це спосіб вплати субсидії, коли громадянин отримує кошти на погашення комунальних послуг на руки. Безготівкова – коли держава скеровує гроші в Ощадбанк, який розподіляє ту ж суму по рахунках надавачів послуг самостійно.

Тепер субсидія існує лише у формі готівки. Безготівкова існує лише для боржників. Тобто, за умови погашення боргу в термін до двох місяців, громадяни не позбавляються права на субсидію, а просто отримуватимуть її безготівковій формі. Те ж буде з пільгами.

Хто не має права на субсидію

  1. Власники помешкань, площею більше:
  • 200 м2, якщо йдеться про житловий будинок;
  • 120 м2, якщо йдеться про квартиру.

Винятки - багатодітні та прийомні сім’ї.

  1. Громадяни, що протягом 12 місяців перед зверненням здійснили купівлю чи набули в інший законний спосіб (дарування, успадкування, здане в експлуатацію незавершене будівництво тощо) квартиру, житловий будинок, транспортний засіб земельну ділянку тощо, вартістю від 50 тисяч гривень.

Однак, виходячи з обставин конкретної сім’ї, комісія, на підставі Акту обстеження соціального експерта, може прийняти й позитивне рішення.

  1. Домогосподарство, будь-хто з мешканців якого протягом трьох місяців не працює. Натомість, можна укласти договір про добровільну участь зі сплатою Єдиного соціального внеску. Його розмір залежить від мінімальної заробітної плати. Це зручно, бо платник отримує трудовий стаж без потреби виходити на роботу. Після двох місяців сплати людина має право звернутися за житловою субсидією на розгляд комісії. Як правило, рішення позитивне. Однак, якщо одразу після призначення субсидії громадянин припиняє сплату, комісія скасовує своє рішення та вимагає повернення суми отриманої субсидії.
  2. Громадяни, чия заробітна плата чи сплата Єдиного соціального внеску менше мінімального. Виключення становлять зареєстровані в Центрі зайнятості, пенсіонери чи мами в декретній відпустці.

Куди звертатися за субсидією

Порядок надання документів спрощено. Приносити їх потрібно до ЦНАПу. Протягом 10 днів громадянин уже може отримати відповідь: призначено йому субсидію чи ні.

Які документи потрібні, щоб отримати субсидію

Достатньо заяви та декларації.

У день заповнення документи потрапляють до департаменту соціальної політики. Спеціалісти надають правову оцінку - перевіряють правильність заповнення та повноту надання інформації. Якщо допущена помилка, спеціаліст повідомляє про це заявника. Якщо протягом 30 днів помилка усунена – документи йдуть на розгляд.

Після винесення рішення ЦНАП за допомогою SMS інформує заявника про те, що результат готовий і його можна забрати.

Чи можна обійти закон?

На сьогодні ввесь рух коштів по банківських відділеннях є банківською таємницею. Але, якщо відслідковувати інформацію, яку надає Міністерство соціальної політики, йде до того, що перевірятимуться абсолютно всі доходи громадян із метою запобігти зловживанню коштами державного бюджету.

Зараз дуже важко обійти закон, але стикаємось із ситуаціями, коли громадяни не попереджають нас про придбання чи набуття майна. Тоді постає питання про відшкодування субсидії. Окрім того, громадяни не мають права на отримання субсидії, доки борг не буде погашено.

Від початку року в Коломиї є шість судових справ із рішенням на користь департаменту. Ще кілька – на стадії розгляду.

Щоб уникнути таких ситуацій, необхідно повідомляти департамент  соціальної політики про зміни в декларації в термін до 30 днів.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА