ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Стоматологія майбутнього: Ігор Трефяк про цілодобовий прийом пацієнтів

1 січня минулого року в Коломиї з’явилася приватна клініка, що працює цілодобово. Про те, які корективи вніс карантин у роботу лікарів і яку альтернативу тут використовують замість рентгену, дізнавалися журналісти «Дзеркала медіа».

Ігор Трефяк - лікар-стоматолог вищої категорії з 18-річним стажем, учасник Всеукраїнських і Міжнародних конференцій, вебінарів і майстер-класів. Півтора року тому він заснував власну клініку «Золотий ЗУБ».

«По 2-3 рази на рік кожному лікарю державної поліклініки випадало чергувати на ургенції. Тобто, якщо пацієнт звертався на приймальний покій вночі чи у вихідний день, швидка привозила стоматолога в лікарню та він надавав допомогу, - пояснює Ігор Трефяк. – У зв’язку з реформою медицини, ургенції зараз не існує. Тому пацієнт залишається віч-на-віч зі своїм болем».

Упродовж карантину клініка «Золотий ЗУБ» продовжувала працювати цілодобово, не оминаючи святкові й вихідні дні. Щоправда, розглядали тільки гострі прийоми – біль і набряки - та посилили заходи безпеки. «Ми скорегували і ведемо й надалі прийом так, щоб пацієнти не взаємодіяли між собою: здійснюємо попередній запис і просимо хворих не приходити надто рано та не спізнюватися. Між прийомами встигаємо провести антисептичну обробку кабінету, стерилізацію інструментів і кварцування», – розповідає пан Ігор.

Також час і специфіка роботи вимагають удосконалення діагностики захворювання. Тому в клініці використовують візіограф – апарат для обстеження зуба, схожий на звичайний рентген. Його перевага в тому, що дослідження цифрове: лікар у будь-який час може надіслати знімок пацієнту на Viber, наприклад, чи електронну пошту. До того ж опромінення у 8 – 10 разів менше, ніж під час обстеження за допомогою рентгена.

«Візіограф дозволяє побачити те, що не видно людським оком: прихований карієс, захворювання коренів тощо, - каже лікар. - Знімки зберігаються в нас у цифровій базі та доступні для пацієнта й через пів року чи рік після обстеження. Результат також можна надіслати через соціальні мережі. На діагностику з допомогою візіографа можна записатися окремо. Ця послуга також доступна цілодобово. Але попередній запис – обов’язковий».

Також пан Ігор зазначає: «Для зручності клієнтів уся документація зберігається в електронному форматі на спеціалізованій платформі. У медичну картку заносяться історія хвороби, перелік виконаних маніпуляцій, список медикаментів і матеріалів, дані алергологічних проб та рентгенологічного обстеження, а також ведеться фотопротокол. Напередодні візиту пацієнт одержує повідомлення з датою й часом. Це сприяє чіткому плануванню роботи».

Зараз у клініці «Золотий ЗУБ» працюють два лікарі. Окрім того, консультує та проводить лікування висококваліфікований ортодонт Уляна Соколовська - учасник Міжнародних та Всеукраїнських курсів і семінарів щодо усунення аномалій прикусу, форми та розташування зубів, а також відновлення естетики зубного ряду.

У майбутньому Ігор Трефяк планує продовжити активно розвивати власну справу, впроваджувати найновіші методи та підходи в лікуванні, вдосконалювати види діагностики захворювань ротової порожнини та допомагати становленню молодих лікарів-стоматологів.

Контакти клініки цілодобової стоматологічної допомоги «Золотий ЗУБ»:

Адреса – Коломия, вулиця Шухевича, 68/2.

Телефон – 0984359776.