ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Риболовля – як вид спорту на Коломийщині

Риболовля – один з найпопулярніших варіантів дозвілля для чоловіків. Коломияни не вирізняються – щоранку, та й увечері можна помітити затятих рибалок біля міського та Шевченківського озер, а також на березі річки.

Коломиянин Ігор Порхун з чотирьох років разом з батьком ходив ловити рибу. Спочатку цей вид дозвілля не викликав великого захоплення, а лише певну зацікавленість. Але з часом рибалка переросла у хобі, в якому пан Ігор з кожним днем розвивався та відточував свої навички. Чоловік встиг досягнути високих результатів, адже є неодноразовим чемпіоном області і призером чемпіонату України. Майстер спорту міжнародного класу входить в збірну команду зі спортивної рибалки. Місяць тому разом з хлопцями повернувся з чемпіонату світу з ловлі хижої риби спінінгом, який відбувся у Франції. Змагання тривають два дні у два тури. Важливе значення має вага та розмір риби, яку зловив учасник. Цього року хлопці посіли п’яте місце. Рибалка спеціалізується тільки на хижій рибі. Це форель, щука й окунь.

«У Коломиї ловити рибу можна в трьох місцях: річка Прут, Шевченківське та міське озера. Наприклад, в Шевченківському озері можна зловити окуня або щуку», – розповідає рибалка. Але проблемою залишається те, що багато рибалок ловить рибу і не відпускає. А такий підхід чоловік не підтримує.

Пан Ігор займається береговим спінінгом, але різновидів є доволі багато. Наприклад: спінінг на човні, ловля на фідер, карпова ловля, ловля на поплавок та багато інших. У чоловіка завжди зібрана дорожня сумка. Тому, щойно лунає дзвінок, пан Ігор вже готовий рушати. Своєму ремеслу вчить і старшого сина.

Його колега Володимир Фурик колись також їздив на змагання. Зараз риболовлею займається для власного задоволення. Рибу ловить тільки на Дністровському водосховищі. «Там можна і природою насолодитись, і гарно відпочити», – розповідає чоловік.

Найкраще ловити рибу вранці і ввечері. Якщо ми говоримо про ранішні години, то о четвертій ранку варто вже виходити і до 11-ої можна щось зловити. Якщо захотілося піти ввечері, то найкращий період – це з 18 до 22 год. Оскільки чоловік займається спінінгом на човні, однією з перешкод може стати сильний вітер. За такої погоди не рибалить. Але, наприклад, дощ не перешкоджає займатись улюбленою справою.

«Перед змаганнями у нас існувало правило: не можна їсти рибу, – пригадує пан Володимир, – якщо з’їж, тоді риба може не ловитись».

Зараз чоловік рибалить раз або два на місяць. Спорядження, яким користується пан Володимир і його колега пан Ігор, досить дороге, тому до кожного свого виїзду готуються ретельно. Взимку чоловіки рідко рибалять. Найкращим періодом для риболовлі вважають осінь, коли риба вдосталь нагодована. Взагалі у Пруті можна зловити і рідкісні види риб, наприклад: судак, минь, чоп звичайний, форель струмкова.

Варто зазначити, що існують обмеження щодо місця та часу вилову риби. Згідно з наказом №25 Управління державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області, визначено кілька ділянок водойм на Пруті, де дозволене любительське і спортивне рибальство лише з берега в світлу пору доби однією вудкою (поплавцевою або донною) з одним гачком та спінінгом з блешнею в нерестовий період 2019 року:

– від шляхового мосту Коломия – Нижній Вербіж до шляхового мосту біля Корнича протяжністю 8,5 км (ділянка Прута в радіусі 300 м від гирла Пістиньки заборонена для рибальства на період нересту риб);

– від шляхового мосту у Снятині вгору проти течії протяжністю 5,0 км (до закінчення меж с. Будилів).

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Одна з найнебезпечніших професій у Карпатах: цікаві факти про бокорашів