ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рев'ю. Сучасні художники. Абстракція від Номеди Чюрльоніте

Абстракціонізм ? Для тих , хто призабув - коротко...

Вікіпедія описує абстракціонізм як  ,,...мистецтво, що не відображує предмети реального світу , але використовує тіні та кольори для надання настрою". Ключовим  елементом, домінантою  для ознайомлення і пізнання художнього твору  (картини) є колір.

 Я не можу брехати. Полотно, акрил. 2020 рік. 

   Номеда Чюрльоніте – художниця, яка творить у такому особливому естетичному мистецькому напрямі, як абстракціонізм. Членкиня НСХУ, КАМ. Учасниця багатьох персональних та колективних виставок в Україні, за кордоном. Нагороджена різноманітними відзнаками.

   Народилася та виросла у м.Вільнюсі (Литва, Прибалтика), навчалася і зустріла своє кохання в туманному Альбіоні (Англія, м. Лондон), згодом переїхали разом до м. Коломиї.

Після душу. Полотно, акрил. 2020 р.

      Мисткиня має вже чималий творчий доробок: за доволі короткий часовий проміжок написала доволі значну кількість  різноформатних картин. Для художниці  колір , півтон – це щось сакральне ... 

     Отже, хотів би закцентувати Твою увагу, любий читачу, на деяких художніх полотнах з з різних по датах виконання, містах та країнах, а також на нових роботах мисткині. 

Білий ангел. Полотно, акрил. 1995 р.

   Відчуття зростаючої напруги, експресії. Прихована простота, медитативність та неоднозначність трактування сюжету .

   Своя «історія», мотив і складний психологічний образ. Є що почути, подумати і, відчувши, переосмислити ...

    Умовність, яка перетікає в реальність,  і навпаки.

Вагітна жінка . Полотно, акрил. 2003 р. 

     Полотна художниці перед нами, як розгорнута книга, звучать, як диво-музика... Тільки треба прислухатись... Палітра кольорів, їхнє поєднання гармонійне й зрозуміле... Авторці вдається передати своє послання... Вдало поєднані сум і радість, печаль і передчуття чогось нового... 

      Картини відображають певний психологічний стан, період, під час якого писався той чи інший твір.

     Відчуття реальності зникає, а через передачу кольорового співвідношення Номеда Чюрльоніте наче говорить з нами,  промовляє,  декларує  певні  принципи ...

             Схід сонця. Полотно,акрил. 2019 рік.

   Художні роботи, виконані в післявиставковий період, мають інше, нове наповнення: чуттєвий весняний  ліризм, спрагу до життя ... Оптимістичні, світлі картини...  А  надворі ніби карантин,  шановний Читачу ...                          Яскравий ранок. Полотно, акрил. 2020 р.


   Номеді Чюрльоніте притаманне добре розвинуте відчуття кольористики;  живописний темперамент, вміння  передати особливу, характерну для її робіт атмосферу, яка співзвучна своєму часу, ритму, заданому метрономом , ба навіть  Хроносом ...) 

  Ну що ж, чекатимемо  нових робіт! 

АВТОР: мистецтвознавець Тарас Косович