ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рекордне фінансування: завдяки Андрієві Іванчуку у Коломиї та районі реалізуються декілька масштабних інфраструктурних проектів

Андрій Іванчук як депутат Верховної Ради, окрім своєї основної законотворчої роботи, активно допомагав і рідній Коломиї та Коломийщині, хоча і не був депутатом від нашого мажоритарного округу. За 5 минулих років завдяки Андрієві Іванчуку Коломиї та районі вдалося реалізувати і розпочати цілу низку масштабних інфраструктурних проектів. 

Найбільший на Західній Україні. У Коломиї будують водноспортивний комплекс

Ініціатором будівництва басейну у Коломиї став Андрій Іванчук. Будівництво водноспортивного комплексу розпочалося ще 2017 року на Співочому полі, там, де колись функціонував старий басейн ДЮСШ №2. Загальна площа території – 1,25 га, з них 0,61 га – земля власності міста під старим басейном, а 0,64 га – земля в оренді фірми "ЮМАС". Фірма погодилася передати свою земельну ділянку для зведення водноспортивного комплексу, тим паче, що вона має «спортивне» цільове призначення.

Це буде масштабний проект, до якого входитимуть два 25-метрові басейни на 6 доріжок, відкритий басейн просто неба та басейн для плавання на байдарках. Окрім, власне, басейнів планується зведення двох залів для боротьби та боксу, тренажерний зал, ігрова із трибунами для глядачів, тенісні корти, а також конференц-зал.

Будівництво водноспортивного комплексу розпочалося ще 2017 року на Співочому полі, його загальна вартість – 277 мільйонів гривень. Реалізується проект за схемою співфінансування. Міський бюджет виділив 1,4 мільйона гривень на розробку проектної документації. Решта – це кошти з державного бюджету. Допомагає з виділенням цих коштів Андрій Іванчук. Цього року вже виділено 100 мільйонів гривень.

Зараз на будівництві тривають найбільш складні роботи. Це так званий "нульовий рівень" – зведення фундаментів, чаші басейнів та "вихід із землі". Ці роботи закінчуються, паралельно готуються металоконструкції. 

"Коломияводоканал" збільшує потужність очисних споруд

В Україні змінилося екологічне законодавство. Відтепер заборонено дощові води з ливневих колодців скидати у ріки. В Коломиї ситуація така, що такі зливи відбувались скрізь.

Відповідно, прийняли рішення робити у місті загальну сплавну каналізацію. Щоб здійснити цей проект, потрібно було збільшити потужність очисних систем, хоч вони і до цього були доволі потужними, адже були спроектовані під велике виробництво, яке було у Коломиї. Втім, останні два роки в Коломиї ідуть часті паводкові дощі і очисні споруди не справляються. Тому збільшення їхньої потужності – це нагальна потреба.

Загальна вартість цього проекту – 67 мільйонів гривень. Частину з цих коштів вже виділили, інша частина має надійти найближчим часом. Все це завдяки зусиллям Андрія Іванчука. 

Капітальний ремонт вулиці Атаманюка та Старицького

Тривають капітальні роботи на вулицях Атаманюка і Старицького. Правда, тут роботи проводять за державні гроші. Торік на цих вулицях завершили чорнову частину робіт, а цьогоріч вже змонтували усі тротуари і зараз встановлюють верхній шар асфальту. Загальна вартість доріг Атаманюка – Старицького – 42 мільйони. З них 26 млн грн виділили в 2018 році з державного бюджету. Ще 16 мільйонів – вже цього року. Ці кошти вдалося здобути за сприяння Андрія Іванчука. Раніше, внаслідок того, що дорога була у жахливому стані, ніхто з водіїв не хотів їхати, як наслідок – центральні вулиці були переповнені, зокрема й вантажівками.

Нову об’їзну в місті зробили за новою якісною технологією. Таку технологію використовують для будівництва автобанів: на низ – щебінь, зверху – 40 см переробленої основи з додаванням цементу та 20 см асфальту. Загалом покриття має близько 70 см. Варто зазначити, що до 2015-ого за такою технологією не робили дороги в Україні взагалі. Вулиця Атаманюка стала першою в місті, де її застосували.

Рекордні інвестиції у медицину

У 2017-му році було відкрито нову поліклініку. На добудову цього медзакладу, який простоював більше 10-ти років, виділення коштів з держбюджету домігся Андрій Іванчук. Загальна вартість будівництва складає майже 60 мільйонів гривень.

Також за його сприяння з державного бюджету лише за останні три роки виділено 100 мільйонів гривень на закупівлю найсучаснішого медичного обладнання. Це вперше така рекордна сума надійшла за роки Незалежності.

Мамограф. На цьому апараті обстежують переважно жінок, в яких є підозра на захворювання молочних залоз та з профілактичною метою. Обстеження безкоштовне. Коли рак молочної залози діагностований на ранніх стадіях, це дає великі шанси побороти хворобу. За допомогою цього апарата, крім пухлин, визначають і мастопатію, фіброаденоми, кисти, а також вікові зміни.

Багатофункційний сучасний рентген-апарат. Променеві навантаження на людський організм – мінімальні, порівняно з старшими поколіннями рентген-апаратів. Він простий у використанні, сучасний та надійний. Щодня обстеження на рентген-апараті проходять 50 – 60 осіб. За направленням лікаря воно безкоштовне. Торік на цьому апараті обстежилося понад 13 тисяч осіб, а цьогоріч – уже 8 тисяч мешканців Коломийського та сусідніх районів.

Ендоскопічний кабінет. Це цілий комплекс апаратури для огляду стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки. Є ще ендоскоп для огляду товстого кишківника та бронхів. Раніше такого обладнання поліклініка не мала. Тепер тут один з кращих ендоскопічних апаратів європейського зразка. Щоденно тут оглядають до 10 пацієнтів за направленням гастроентеролога. Завдяки цьому є можливість виявити пухлини, виразкові процеси, інші недуги. За час функціонування кабінету вже провели понад 3 тисячі обстежень.

Надсучасне УЗД. Його використовують для діагностики хвороб серця, для гінекології та вагітних, стану щитовидної залози, внутрішніх органів. Апарат – багатофункційний, завдяки методу еластографії можна виявити онконовоутворення. Діагностику щоденно проходять від 30 до 50 пацієнтів.

Ангіограф. Ангіограф був вкрай необхідний коломийським лікарям, адже щорічно майже 500 осіб потрапляє до стаціонару ЦРЛ з інфарктами міокарда та інсультами (за рік реєструють приблизно 150 інфарктів та 350 інсультів). За допомогою апарату проводиться дослідження структур судин головного мозку та серцевої системи.

Якщо говорити комплексно, то такий рівень діагностики є далеко не скрізь. І є вже перші результати роботи: за 2018 рік майже на 50% зменшилася кількість хворих на рак молочної залози. На 5–7% зменшилася смертність від інфаркту, відколи запрацював ангіограф. Раніше хворих з інфарктом лікарі направляли в обласну клінічну лікарню для стентування; тепер цю процедуру можна зробити в нашій лікарні. Абсолютно без перебільшення можна сказати, що відбувся великий прорив в охороні здоров’я Коломийщини за останні 3–4 роки і завдяки Андрієві Іванчуку.

 Сучасні автомобілі для сільських амбулаторій

Медичну реформу у первинній ланці втілюють не тільки у містах, а й у селах. Цього разу за кошти з державного бюджету закупили нові автомобілі Renault Duster, п’ять з яких вже подарували сільським амбулаторіям Коломийщини. До кінця року очікують отримати ще кілька. Щоб автомобілі отримали саме амбулаторії Коломийщини – посприяв Андрій Іванчук.

Перший автомобіль отримала П’ядицька амбулаторія. Наступні чотири отримали інші амбулаторії району. Зокрема машини поїхали в Печеніжинську ОТГ, майбутню Корницьку ОТГ, Коршівську та Підгайчиківську ОТГ.

Загальна вартість автомобілів – 1 млн 992 тис. грн.

Сільська медицина дуже потребувала оновлення транспорту, бо той, що був, добряче застарів. В амбулаторіях були УАЗи, експлуатаційний ресурс яких давно закінчився. Вони мають по 30 – 40 років. Крім цього, у старих автомобілях надзвичайно спекотно влітку та дуже холодно взимку.

Тепер лікарям буде легше виконувати свою роботу, виїжджати на виклики, перевозити хворих, які не потребують перевезення в лежачому стані, на вторинний рівень для надання медичної допомоги.

 4 громади отримають нові амбулаторії та медичне обладнання

У чотирьох об’єднаних громадах Коломийщини будуть нові сільські амбулаторії. Мова йде про П’ядики, Печеніжин, Корнич та Коршів. Слід зазначити, що амбулаторія у П’ядиках вже збудована і чекає відкриття. На інші проекти гроші вже закладені в бюджет.

Згідно з планом, цього року мали бути збудовані тільки дві амбулаторії – у П’ядиках та Печеніжині. Однак завдяки активній позиції районної влади та допомоги Андрія Іванчука цього року амбулаторії збудують ще і в Корничі та Коршеві.

Амбулаторії будуються за проектом модульних приміщень. Тобто процес монтування доволі простий та швидкий. Однак це зовсім не впливає на надійність, енергоефективність та комфортність будівель. Окрім самої будівлі, кожна з громад отримає медичне обладнання для амбулаторії та автомобіль. Вартість одного проекту від 4,6 до 6 млн гривень залежно від кількості населення.

 Будівництво спортивних майданчиків із штучним покриттям

У двох населених пунктах Коломийщини, Гвіздці та Лісній Слобідці цього року планують відкрити футбольні майданчики із високоякісним штучним покриттям. Майданчики зводяться в рамках програми Федерації футболу України, яка називається "Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України".

Особливістю цієї програми в тому, що вона реалізується методом співфінансування. Основу майданчика за свої кошти зводить місцева громада, а саме покриття фінансується за кошти державного бюджету. На сьогодні основи разом з дренажними системами і в Гвіздці, і в Лісній Слобідці готові. Наразі очікуються кошти з державного бюджету для закупівлі штучного покриття. Один "килим" для майданчика коштує 600 тисяч гривень, а сприяв їх виділенню для громад Коломийщини Андрій Іванчук.