ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Побачила світ "Історія Іспаса/Спаса"

На самий Новий старий рік побачила світ «Історія Іспаса/Спаса», яку писав сл. п. відомий на Коломийщині педагог Микола Сорич (1931 — 2003). Він зібрав великий краєзнавчий матеріал, який упорядковував, перевіряв, написав майже весь текст і докінчував машинописний варіант, як настав момент, коли Господь забрав його до себе. Матеріали здійснили великий колообіг заки потрапили до відомого підприємця й мецената Михайла Стовпюка, який доклав великих зусиль, аби книжка побачила світ і дійшла до читача.

В «Історії Іспаса/Спаса» розкрито великий історичний період (від археологічної культури трипільців до 2003 року), описано життя в цьому великому селі в далекі й недавні часи, дуже цікаво читаються особисті дитячі та юнацькі спогади автора, які припали на трагічний період нашого краю. Чимало сторінок присвячено національно-визвольній боротьбі у 1940-і — 1950-і, адже спаські люди масово вступали до лав УПА й підпілля ОУН, дали нашій історії мужніх героїв, а багатьох з сільських людей заслали на сибірську каторгу.

Микола Сорич склав багато списків вихідців з села: педагогів, працівників різних сфер, а також відомих уродженців села, які є гордістю Спаса.

Книжка має 304 сторінки і багато фотографій. Вона доповнить краєзнавчі видання Коломийщини й Галичини.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.