ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Пів мільярда гривень для Франківщини – від держави. Плюс пропозиції від закордонних послів

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль – про ці та інші інструменти подолання наслідків повені на Прикарпатті. Про наслідки негоди на Франківщині - у статті ПІК.

Два погляди на потоп

«З висоти польоту гелікоптера затоплені райони Прикарпаття — жертви потопу, на який нема ради», – каже журналіст ПІК, що вчора перебував на борту з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Натомість голова уряду дивився з висоти на розмиті дороги, затоплені і навіть змиті водою будівлі з протилежною думкою: маємо зарадити. Яким чином, з яких резервів і якими силами – про це йшлося по обіді в Івано-Франківській ОДА, де під головуванням прем’єра відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

Коштів вистачить

Після роботи комісії, в ексклюзивному інтерв’ю журналістам ПІК, Денис Шмигаль сказав те, що хоче почути кожен прикарпатець.

– Чи вистачить в державному резервному фонді коштів на ліквідацію наслідків повеней, адже значні гроші з фонду пішли на боротьбу з коронавірусом?

“Відверто скажу, що ми збільшили розмір державного резервного фонду і зараз його обсяг становить 4 мільярди гривень. Цих коштів достатньо, щоб зараз виділити гроші на перший етап подолання наслідків повені. Чому на перший? Тому що розлив річок продовжується і наразі не можливо обрахувати обсяг усіх збитків, щоб остаточно передбачити фінансові компенсації.

Але уже 25 червня (сьогодні,- ПІК) на засіданні Кабінету міністрів розглянемо питання про виділення 0,5 мільярда гривень на ліквідацію наслідків паводків для Івано-Франківщини, яка найбільше постраждала на цей період. Ще 82 мільйони гривень передбачаємо для Держводагентства на відновлення дамб і гідрозахисних споруд на Івано-Франківщині», – сказав Денис Шмигаль.

Він також додав, що з пропозиціями допомогти Україні і, зокрема, її західним областям, звернулися посли ряду держав-партнерів і уряд скористається такою можливістю.

Тут варто сказати, що 80% збитків, які спричинила в останні тижні негода, припадає на Прикарпаття. Ріки вийшли з берегів і підтопили 10399 житлових будинків, 15610 присадибних ділянок,  7182 гектари сільгоспугідь. Стихія зруйнувала 90 мостів, 149 км автодоріг та пошкодила 169 мостів та 586 км доріг.

Протокол № 13

Задля об’єктивності зазначимо, що вчора, 24 червня, на засіданні Державної комісії з питань ТЕБ та НС у Франківську, обговорювали паводкову ситуацію не тільки на Прикарпатті, але й у Закарпатській, Львівській та Чернівецький областях. За винятком Віталія Федоріва – голови Івано-Франківської ОДА, керівники  цих трьох регіонів інформували урядовців про оперативну обстановку в своїх областях онлайн.

Засідання Державної комісії провів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за участі міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та голови ДСНС, генерала Миколи Чечоткіна.

Щодо дій порятунку говорив в основному прем’єр. Коротко, системно та аргументовано.

«Головне – врятувати здоров’я та життя людей. Тому негайно треба мобілізувати в районах лиха усю наявну техніку та людські загони, щоб розчистити дороги, де це можливо, відновити сполучення з населеними пунктами, які опинилися відрізаними від постачання хліба, води, медикаментів та інших товарів  та послуг першої необхідності», – наголосив Шмигаль і попросив записати його пропозицію у протокол.

До слова, у проєкті протоколу № 13 (попри двоякість цієї цифри) чітко визначені завдання, терміни їх виконання та структури, відповідальні за той чи інший пункт. Насамперед передбачають допомогти людям відновити будинки та забезпечити відшкодування тим прикарпатцям, у яких вода змила домівки з лиця землі.

Чекаємо останнього дня червня

За прогнозами синоптиків дощі на Прикарпатті припиняться тільки в останній день червня. Та до кінця цього тижня ситуація в більшості районів нормалізується. Вірогідні тільки слабкі дощі.

На жаль, ще може піднятися рівень води в Дністрі. Зокрема, в районі Галича. Тому треба вести ретельний моніторинг ситуації і свідомо реагувати на загрози.

Денис Шмигаль наполягає, щоб люди не затримувалися в зоні стихії, якщо є відчуття, що вода наростає.

“Принаймні не треба чекати ночі, а всіх людей, хто цього потребує – завчасно евакуйовувати», – наголосив прем’єр.

Присутній на засіданні комісії голова ДСНС України Микола Чечоткін теж сказав:

“Потрібно вчасно повідомляти людей про небезпеку, вчасно допомогти їм евакуюватися у випадку необхідності, використовуючи усі наявні можливості”.

Такий випадок трапився уже під час перебування команди Кабміну на Прикарпатті.
Гелікоптер ДСНС з продуктами харчування розвантажили в урочищі Роги Верховинського району. А на зворотному шляху бортом забрали породіллю із села Ільці та передали медикам.

Про допомогу та владу 

Варто зауважити, що впродовж обговорення порядку дій ніхто із майже ста учасників засідання Держкомісії не дрімав, не відволікався на «подорожі» в телефоні та інші чиновницькі звички. Щоправда, з боку двох нардепів – з Івано-Франківської та Чернівецької областей – була спроба «винести вердикт», що, мовляв, обрахунки втрат сумнівні, механізми компенсацій непевні, тому важко сказати, чи отримають люди допомогу. Прем’єр відреагував доволі жорстко:

«Прошу не перетворювати трагедію у політичний майданчик. Ми тут якраз для того, щоб допомогти людям і територіям”.

І наостанок. Є такий афоризм: «Про владу або нічого, або правду». Для цієї публікації ми вибрали друге.

АВТОРКА: Марія Палюга