ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Першим українцем, який понад 400 років тому ступив на американський континент, був Іван Богдан з Коломиї

Багатьом коломиянам відомо, що першим українцем, який понад 400 років тому приплив до Америки, був Іван Богдан з Коломиї.
 
Це сталося 1 жовтня 1608 року. Про історичний факт нагадали вчора на Офіційній сторінці Військово-Морських Сил Збройних Сил України, використавши за ілюстрацію листівку, видану в Коломиї.
 
"1 жовтня 1608 року до Джеймстауна (Північна Вірджинія) на кораблі «Марія і Маргарита» прибув Іван Богдан (Лаврентій Богун), перший писемно зафіксований виходець із України, чия нога ступила на землю Американського континенту. Цей факт згадано у книжці «Достовірні записки про подорожі й пригоди капітана Джона Сміта у Європі, Африці та Америці». Іван Богдан був корабельним теслею, добре знався на виробництві скла і дьогтю – дуже цінної тогочасної мануфактури", - йдеться у дописі.
 
Додамо, що Іван Богдан був уродженцем Коломиї. 2008 року чоловічий Клуб Коломийців ініціював у нашому місті відзначення 400-річчя приїзду Івана Богдана на американський континент. У рамках святкування видано 4 листівки, горнятко-сувенір та книжку Миколи Савчука «Колумб з Коломиї». А 6 листопада 2008 р. в середмісті встановлено пам'ятну таблицю Іванові Богдану (на головному фото).
 
 
На фото: Таблиця першовідкривачеві Америки з Коломиї  Івану Богдану, яку місту подарував чоловічий Клуб коломийців. До слова, з неї вже двічі крали скельце від пляшки, яке тримає в руці Іван Богдан.
 
Листівка, видана в Коломиї.