ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Незвичайні пологи та коломийська довгожителька: цікавинки з минулого

НЕЗВИЧАЙНІ ПОЛОГИ ТА КОЛОМИЙСЬКА ДОВГОЖИТЕЛЬКА

Цікавинки з минулого

   Народження близнят важко назвати таким вже звичним явищем навіть попри те, що не є чимось унікальним зокрема й для невеликої Коломиї. В минулому, коли не існувало ще ультразвукової діагностики, це було й неабиякою несподіванкою перш за все для самих батьків. Справжньою сенсацією став випадок, що трапився з А. Р-кою з с. Малої Кам’янки на Коломийщині навесні 1935 року. Жінка народила вдома без будь-якої допомоги спеціалістів дитинку. Це було в понеділок. І хоч все пройшло ніби-то добре, вона почувалася зле, тож через декілька днів викликали лікаря «жіночих недуг» з Коломиї доктора Павла Каца. Доктор прибув у суботу й, оглянувши жінку, з величезним здивуванням ствердив, що в лоні матері є ще одна дитина. Другі пологи відбулися під наглядом лікаря без ускладнень, і, як повідомляв коломийський часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie», усі «фігуранти справи» – здорові. 

 Чи великою сенсацією було народження цього ж таки 1935 року в коломийській родині Василя та Анни К-вичів трійнят – Богдана, Наталії та Франціски – можемо лише здогадуватися. Цей факт зафіксовано у метричній книзі греко-католицької парафії, та ще й зазначено адресу щасливого подружжя, які проживали на сучасній вулиці Луки Данкевича. 

 А от про коломийську довгожительку Катаріну Нєдзєльську з Кутського передмістя є запис у римо-католицькій метриці, який свідчить, що померла вона 5 березня 1900 р., проживши 112 років. Заради справедливості треба зазначити, що біля її віку священник таки поставив знак запитання. 

 ©Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї Мирослава Кочержук

Світлина А. Кіблера. Сестрички