ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Найнебезпечніші вулиці Коломиї: що варто пам’ятати водіям і пішоходам

У 2018 році на дорогах України сталося 150120 ДТП, 201 з них – у Коломиї. Нещодавно наші читачі теж звернули увагу на важливість дотримання правил дорожнього руху та ділилися власним досвідом у коментарях.

Про найнебезпечніші ділянки доріг у місті журналісти «ДК» розпитали в начальника Коломийської поліції Остапа Білейчука та викладача правил дорожнього руху, основ безпеки й етики водіння Юрія Кравчука.

Найнебезпечніші та найбезпечніші дороги міста

Цього року в Коломиї трапилося менше ДТП, ніж торік – 167 проти 201.

«Найнебезпечніші вулиці міста – Мазепи, Карпатська та Петлюри. Вони доволі довгі, щоб водій набрав швидкості та вчинив ДТП, не впоравшись з керуванням чи не дотримавшись дистанції, - каже Остап Білейчук. - У центральній частині міста – вулиця Січових Стрільців, бо там добре асфальтне покриття, а водії не дотримуються правил дорожнього руху».

За словами начальника Коломийської поліції, центральна частина міста – цілком безпечна. За статистикою там рідко трапляються ДТП.

«Йдеться про площу Відродження, вулиці Криничну, Шевченка, частину Довбуша, Театральну та Франка. На вулиці Міцкевича, де нещодавно відновили дорожнє покриття, ще аварій не ставалося, попри те, що комунальні служби ще не допрацювали розмітку, - продовжує Остап Білейчук. - На вулиці Грушевського – два світлофори. Це унеможливлює розвиток високої швидкості. Можливе зіткнення автомобілів, але потерпілих осіб немає. Для нас це – пріоритет».

А викладач ПДР називає вулицю Грушевського небезпечною в ділянці перехрестя з Гетьманською. Окрім того, небезпечним є виїзд з вулиці Криничної на Міцкевича. А от автобусну зупинку на пішохідному переході на вулиці Січових Стрільців взагалі називає парадоксом.

«За статистикою, для пішоходів найнебезпечнішими є нерегульовані пішохідні переходи, автобусні зупинки та перехрестя», - підкреслює Юрій Кравчук.

На замітку водіям

Під час зіткнення авто найчастіше мова йде про неповагу один до одного. Водії повинні звертати увагу на встановлені знаки, розмітки, надавати перевагу пішоходу та пропускати автобуси, що виїжджають із зупинок.

Часто водії «грішать» обгоном на пішохідному переході, хоча в населеному пункті за 50 метрів виконувати такий обгін - заборонено.

«Щоб виконувати ПДР, їх треба знати, - скаржиться Юрій Кравчук, -  а знають їх лише 10% водіїв. Вони нарікають на стан доріг, хоча дороги є причиною близько 20% аварій».

В темну пору року і туман місто добре освітлюється. За словами пана Остапа, роботу світлофорів теж удосконалюють - їх продовжують встановлювати.

«Швидкість і неуважність водіїв – це проблема, - переконаний Остап Білейчук. – Над безпекою дорожнього руху, безперечно, потрібно працювати. Основне – це свідомість водіїв».

На замітку пішоходам

У 2020 році правило «Пішохід - завжди правий» буде скасовано. Пішохід – повноцінний учасник дорожнього руху. Якщо порушуватиме правила, відповідатиме за всією строгістю. Це стосується, в тому числі, відшкодування пошкоджень авто, якщо ДТП трапилася з вини пішохода.

Отже, перш за все, пішохід повинен рухатися по виділеній пішохідній зоні, де вона обладнана. Якщо її немає – йти навпроти автомобіля. По-перше, щоб його бачив водій. По-друге, щоб пішохід був упевнений, що ззаду його ніхто не зачепить.

«У Коломиї - багато вулиць, необладнаних тротуарами. Це – велика проблема, - переконаний Остап Білейчук. - Наприклад, вулиця Франка. До того ж не всюди пішохідні доріжки обладнані так, як слід. Все це треба розвивати».

Для переходу є спеціально відведені місця, але варто пам’ятати: якщо на перехресті немає пішохідного переходу чи світлофора, пішохід має право переходити проїжджу частину по уявних лініях тротуарів чи узбіч, які продовжуються через перехрестя. За подібним принципом пішоходи мають право переходити проїзну частину, що має не більше трьох смуг для руху, але лише за умови відсутності пішохідного переходу в зоні видимості.

Начальник Коломийської поліції підтверджує: з пішоходами теж виникають проблеми. В пішохода, як і у водія, є обов’язки.

Як зробити коломийські дороги безпечнішими

Начальник поліції Коломиї Остап Білейчук розповів, які дії  боку міської влади зробили б вулиці міста безпечнішими.

  1. Основним інструментом недопущення ДТП є кільцеві розв’язки. У міської влади є написані проєктні документи щодо побудови кільцевої розв’язки на площі Скорботи. Там вона просто необхідна, бо вранці - проблема проїзду з вулиць Петлюри, Франка та бульвару Лесі Українки. Також кільцеву розв’язку планують зробити поблизу вулиць Мазепи – Богуна – Миколайчука. Поки що там вистачає світлофора, але в час пік – приблизно о 8:20 – 9:00 - постійно можна спостерігати затор. Якби там була кільцева розв’язка, водії без проблем звертали б у потрібні вулиці, адже це – постійно головна дорога.
  2. Необхідна розмітка поблизу магазину «Чарочка». Там водії хаотично паркуються, створюючи аварійні ситуації, а ми не можемо притягнути їх до відповідальності. Якщо інший водій повертає вгору по вулиці Міцкевича, через закриту ділянку дороги не бачить припаркованого авто.
  3. Встановити на вулиці Карпатській світлофор за заправкою «ОККО». Там є пішохідний перехід, однак на нього ніхто не зважає. Можна похвалити комунальну службу за те, що на вулиці Карпатській, де виїзд із Майданського, встановлюють новий світлофор. Це - дуже суттєво, бо переважно водії набирали швидкість. Чим більше світлофорів, тим менше ДТП: водій змушений пригальмувати. Наприклад, торік біля 7 школи збивали пішоходів, у тому числі дітей. Відколи там встановили світлофор, проблема зникла.

Остап Білейчук зауважує, що транспорту в місті стало набагато більше. В першу чергу, він пов’язує це з «євробляхами»: автомобілі стали доступнішими для людей. А ще сподівається, що в 2020 аварій стане ще менше, оскільки в новому році обіцяють ремонт доріг, встановлення додаткових світлофорів і дорожніх знаків.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА