ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Молоді – не означає нові. На що виборцям 88 округу варто звернути увагу

Українці вже не один раз чекали на прихід месії, який мав би вирішити усі їхні проблеми. Цього року роль месії грають так звані "нові та молоді обличчя". Та разом з тим, це найбільший фейк цих виборів. Молодий – зовсім не означає новий. За 25-річними політиками може тягнутися шлейф кумівства та корупції, а в 50 років можна бути принциповим і непідкупним. У 25 років можна діяти методами часів Януковича і в 50 впроваджувати в життя прогресивні ідеї.

"Молоді та незаплямовані" кандидати заполонили усі виборчі округи. Вони представляють різні регіони, різні партії та різні ідеології. Спільним для них усіх є те, що свій вік вони представляють, як якесь досягнення. Поки дехто, йдучи до виборців, розповідає про свої досягнення у бізнесі, політиці, зміні законодавства, опору агресору, "молоді" просто кажуть – "мені 25 років".

"Слуга народу" – не перша партія, яка хоче використати запит народу на «нові обличчя» задля власної користі. Однак дуже часто люди, яких ця партія висуває на округах, новими зовсім не є, бо не можна ставити знак рівності між новим і молодим.

"Слуга народу" Андрій Шевченко в політиці з’явився за два тижні до початку виборчої кампанії. Живе він в Івано-Франківську і ні до Коломийщини, ні до Городенківщини жодного відношення не має – так, як і нічого суспільно корисного для цих районів не зробив. Думається, що якщо запитати кандидата Шевченка, де знаходиться село Білка або Кринички, то він навряд чи зможе показати їх на карті, чи назвати вирішення конкретних проблем у Тишківцях чи Воскресінцях.

Чи є Андрій Шевченко молодим? Так, йому лише 28 років. Але чи є він новим обличчям в політиці? Ні. В українській політиці за майже тридцять років Незалежності сформувалися десятки династій, які роками при владі. Це, наприклад, брати Клюєви, найближчі соратники Януковича; на Львівщині – це брати Дубневичі, діяльність яких зацікавила НАБУ; це одіозні брати Балоги, господарі Закарпаття; це брати Добкіни; а на Прикарпатті – це брати Олександр та Віктор Шевченки, діючі депутати Верховної Ради України, які тісно пов’язані з олігархом Коломойським, власники «Буковелю», фігуранти дев’яти антикорупційних розслідувань. Андрій – третій з братів Шевченків, представник однієї з політичних династій української політики. Чи може бути «новим політичним обличчям» член династії, яка вже десяток років у політиці і бізнесі, що заробляє статки на освоєнні бюджетних коштів?

Андрій Шевченко позиціонує себе саме як нове обличчя, але діє старими методами. Інший кандидат по 88 округу Олександр Аронець оприлюднив інформацію про те, що наймолодший з Шевченків банально купує голоси, безкоштовно возячи людей на один день на «Буковель». Це – давня технологія, опрацьована і перевірена двома його братами.

"Знаєте що? Ця "гречка" дістала. Вона вбиває майбутнє наших дітей!

Начебто молода людина балотується, яка мала б зважати на власні методи агітації...

Ну і що, що ти є братом відомого депутата, керівника Буковеля? Ти хоч маєш власну думку? Чи тобі сказали іди у раду – ти як вівця пішов? Тебе врешті решт мало б нудити від методів підкупу, що активно впровадили в життя всілякі вілкули, бойки, новинські і знищували нашу країну десятиліттями. А зараз ти, у свої 28 років теж переймаєш їхні методи?" – написав Олександр Аронець у фейсбуці.

Взагалі вся передвиборча кампанія наймолодшого з олігархічного клану Шевченків побудована на якихось "недомовках". Його персона ретельно ховається за брендом партії "Слуга народу". На біг-бордах та плакатах, розвішаних та розклеєних повсюди (навіть на кладовищах) на Коломийщині та Городенківщині, не було його фото.

Тому дехто з виборців навіть почав припускати, що це Герой України, головний тренер збірної України балотується від нашого округу до парламенту. В інших виборців асоціація з ще одним відомим Андрієм Шевченком – уродженцем Коломийщини, діючим послом України в Канаді. Але ні відомий футболіст, ні посол до Верховної Ради не балотуються.

А "третьому Андрію Шевченку" тільки того й треба – головне, щоб за нього проголосували. Погодьтеся, що така нечесність із виборцями не має нічого спільного з "новою якістю політики".

Діє наймолодший Шевченко за старими правилами української політики і у питанні відкритості перед виборцями. Він приховує своє майно та доходи і досі не оприлюднив свою електронну декларацію на сайті НАЗК, як цього вимагає Закон України. Очевидно, йому є що приховувати і він чекає останнього дня подачі, а це 20 липня, для того, щоб виборці просто не встигли побачити декларацію.

Вибори відбудуться за тиждень, а їхні результати визначатимуть наше життя наступні 5 років. Тому до вибору депутата від нашого округу слід підходити дуже зважено. Наше життя в багатьох аспектах залежатиме від професійного рівня депутата, який представлятиме наш округ в парламенті. Молода людина – не професія і зовсім не знак якості. Знайти фахових і розумних політиків у юному віці – дуже складно.

У більшості випадків молодість в українських реаліях означає неготовність до серйозної роботи. І навпаки – готовність стати флюгером та орієнтуватися на сильних світу цього за їхніми правилами. Тому намагання деяких українських партій зрівняти поняття "новий" і "молодий" – ні до чого ефективного не призведе. Новий може бути будь-якого віку – питання в його професійності та порядності. В українців залишилося менше тижня, щоб нарешті це зрозуміти.