ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Михайло Арсак: "Музеї мусять працювати. Якщо не для відвідувачів, то хоч щоб дбати про експонати"

На вчорашньому брифінгу МОЗ запропонувало низку карантинних послаблень, зокрема дозвіл на відвідування парків, музеїв і бібліотек із чітким дотриманням карантинних обмежень. Українці зреагували на таку пропозицію по-різному.

Зокрема, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook зазначив, що працівники музею – це, як правило, люди з групи ризику, котрі, до того ж, проживають далеко від роботи. А що думає про вихід із карантину директор музею історії міста Коломиї Михайло Арсак, дізналися журналісти «Дзеркала медіа».

«Відкрити – не означає, що ми одразу зможемо приймати відвідувачів. Цілий місяць музей був, наче хата, в якій ніхто не живе: експонати припали пилом. Все потребує рук і догляду, - пояснює пан Михайло. - Якщо музейники вийшли б на роботу, перш за все нам довелося б мити та чистити музей. Знадобиться щонайменше два місяці роботи, щоб можна було відкривати двері відвідувачам».

Зараз колектив музею працює дистанційно: напрацьовує матеріали, публікує історичні довідки тощо.

«Ми робимо все, щоб ті, хто цікавиться історичними процесами, але, в силу обставин, не може потрапити до музею, могли знайти щось корисне на наших сторінках у соціальній мережі Facebook», - розповідає директор музею.

Окрім того, пан Михайло наголошує: натовпом відвідувачі не ходили б. Дозволили б одного на годину, наприклад. Але, окрім цього, необхідно ще дотриматися всіх карантинних вимог і забезпечити доїзд колективу до місця роботи.

«Навіть на безконтактний термометр потрібно звідкись взяти кошти, - продовжує Михайло Арсак. - Був би гріх просити грошей у міської влади - вони й так допомагають: виплачують зарплату, аванс. Мінімальні, але ми отримуємо кошти від міста, попри те, що не виходимо на роботу».

Мрія працівників музею історії міста Коломия - святкувати  Міжнародний день музеїв (18 травня) при відкритих закладах разом зі всіма музейниками міста.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА