ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

«Малювати зиму в хаті– гріх»: у «Світовиді» триває пленерна виставка «Бартка»

Нещодавно з ініціативи коломийських художників відбувся пленер (живопис, створений у результаті роботи художників на свіжому повітрі, а не у майстерні – ред.) «Бартка». Тепер мистці демонструють свої  роботи в мистецькому центрі «Світовид». Звідки походить назва, скільки художників долучилися та звідки вони приїхали до Коломиї, розпитали наші журналісти.

У пленері взяло участь 16 художників. Четверо з них – із Запоріжжя, по одному – з Криворівні, Косова та Верховини, решта – з Коломиї. Працювали мистці в Криворівні, Верховині та Космачі. На виставці представлено по одній роботі кожного автора. Насправді, напрацьовано по 10-15 робіт, адже вражень багато, але простір мистецького центру обмежений, тому прийняли таке рішення.

Пленер такого формату відбувся на наших землях вперше. Автор ідеї – коломийський художник Микола Яцурак. Символом заходу обрали бартку, бо її пан Микола возить із собою всюди.

«Найцікавіше – побачити Криворівню очима людей із іншого кінця країни, - каже Микола Яцурак. - Ми хочемо привити любов до живого мистецтва, бо, на жаль, живемо в такий споживацький час, коли в широкому колі то не надто цінується. Ми хочемо надихнути студентів, молодих художників на розвиток і працю».

Все починається з мрії, але, щоб вона втілилася в життя, необхідні дії - так вважає Голова Спілки художників Запоріжжя Ірина Гресик.

«Ми їхали сюди просто помалювати, - згадує пані Ірина. - Сама ідея відвідати Криворівню на Водохреще народилася в мене багато років тому, коли я побачила виставку канадської фотохудожниці українського походження. Те, що ви любите та цінуєте свій край - безумовна правда. А ми, сподіваємося, вам тільки додамо свого козацького запорізького духу».

Художники – це люди, що не можуть не малювати. Щодня вони боряться самі з собою та з тим білим полотном, бо ніколи не знають, що там з’явиться: шедевр або доведеться змивати всю фарбу.

«Мистецтво не терпить брехні, а правда – це коли ти морозний ранок малюєш на морозі, бодай перші кілька разів, - переконує пан Микола. - Не раз чую від знайомих: «Куплю собі файний календарик на базарі, та й буде мені в рамці блискучій». А я його питаю: «А ти як весілля дитині робиш то магнітофон вмикаєш чи музик кличеш? – Та як?! Музик!» – відповідає. А це ж теж живе! Гірко від того, що люди не розуміють».

Далі гості отримали подарунки – згадки про Коломию від Управління культури Коломийської міської ради, а також відбулося нагородження подяками всіх учасників пленеру.

«Тішуся, що Коломия розпочала рік саме з творчого об’єднання», - прокоментувала подію очільниця Управління Уляна Мандрусяк.

А Голова Спілки художників Коломиї Катерина Каркадим додала:

«Для мене перш за все важливо те, що завдяки, мабуть, наймолодшому членові Коломийської регіональної організації Національної спілки художників ми маємо такий цікавий і гарний пленер, який на різдвяні свята об’єднав людей у місцях, де українці ще пам’ятають свої традиції».

Читайте також: Андріана Фединчук: "Хотілося створити ілюзію реальності того, що намальовано"

 

Насолодитися виставкою можна до 31 січня в мистецькому центрі «Світовид».

Юлія МАРЦІНОВСЬКА