ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Магазин здорової їжі "Авокадо" – нове нетипове місце для Коломиї. ФОТО

Крамниця, про яку з кожним днем дізнається все більше люду, розташована у середмісті на вулиці Переяславській поруч із кафе "Дует" та має назву центрально-американського диво-фрукта "Авокадо". Та магазин був би всього лише місцем, без людей, які вкладають душу, час і всю любов у цю справу. А ще – демонструють на власному досвіді користь здорового харчування.

 З декрету – до власної справи

Лілія Цицак – молода мама двох чудових дівчаток, 4-річної Злати та 1-річної Амелії. За освітою – педагог. А віднедавна ще й бізнес-леді. Сама вона вже не один рік намагається дотримуватися здорового харчування. Спочатку замовляла корисну продукцію у виробників, та тут є певні незручності – постійне пересилання товарів, до того ж в одного виробника немає повного спектру. В рідній Коломиї теж не знайшлося повноцінного магазину здорового харчування з великим асортиментом, тому вирішила відкрити свій. Назву обирали разом з подругою, було безліч варіантів та зупинились саме на "Авокадо", оскільки фрукт має неабияку вітамінну цінність, передає концепцію магазину та й загалом є одним з її найулюбленіших.

"Ідея створення такого магазину народилася дуже давно. Один декрет перейшов в інший. Та я не переставала горіти цією справою, хоч то насправді щоденна клопітка праця. І хоч я не маю няні для діток та поєдную материнство з працею тут, це все приносить неабияке задоволення. Мені хочеться приходити сюди навіть у вихідні. Неабияк люблю цю справу. Багато читаю на цю тему. Все спершу дегустую сама. Готую вдома для своєї сім’ї здорову їжу. А от мотивацією, що підштовхнула мене відкрити саме такого типу заклад, стало те, що тепер надто багато людей хворіє різноманітними недугами, найстрашнішою є онкологія. І це у великій мірі виходить з нашого харчування. Багато людей, можливо б, хотіли щось змінити, та не знають, де можна придбати корисні продукти, яка їхня цінність тощо. Мені приємно, коли люди приходять, цікавляться, хтось щось купує, я їм розповідаю про кожен продукт – отже, людина вже змінює свої щоденні звички, а хтось, можливо, змінив їх давно". 

Дизайн

Тут все виконано у стилі мінімалізму. Немає зайвих деталей, в приміщенні багато світла, в головному залі з обох боків – дерев’яні полиці-вітрини ручної роботи, на яких, власне, і розмістилась лінійка товарів здорового харчування. Справа від входу ще один невеличкий зал. Тут і дитячий куточок, де бавляться дітки, поки їхні батьки обирають продукцію. Багато символіки авокадо, навіть м’які іграшки і ті у вигляді цього диво-фрукта. Нетиповий настінний годинник, який вдало вписується у ваші фото із цього магазину, та багато вазонів, і деталі, що підкреслюють стилістику місця. 

Про продукцію і графік роботи магазину

Асортимент, який можна знайти в цьому магазині, вражає. Тут є фактично все: безцукрові солодощі, різноманітні пасти з горіхів та насіння, які можна додавати в десерти чи намащувати на хліб, великий вибір граноли та пластівців, що є поживним сніданком, безліч видів корисних батончиків із сухофруктів, пастила – висушене фруктове пюре, яке є низькокалорійним, проте з великим вмістом вітамінів і підходить абсолютно всім, навіть дітям. Щодо останніх, то і вони знайдуть для себе тут чимало всього. Навіть для найменших, в яких лише починають прорізуватися зубки, є спеціальні корисні вафлі, що розчиняються в роті – діти їх дуже люблять. А ще тут великий вибір рослинного молока – кокосове, мигдальне, також безлактозне коров’яче – для людей з непереносимістю лактози. Є сир Тоффу, паштети з нього, пшеничні сосиски та ковбаски.

"Популярними товарами також є кокосове печиво, багато беруть зелену гречку, яка нічим не оброблена, її не варять, а просто замочують на ніч, зранку зливають воду, додають фрукти – курагу, фініки, можна збивати блендером і робити смузі. Також багато борошна – рисове, кокосове, борошно зеленої гречки, амарантове. Макарони цільно-зернові, гречані, кукурудзяні, рисові, бездріжджовий хліб, конопляний протеїн – смузап, нут. Різноманітні натуральні крупи, рис, булгур, сочевиця (зелена, червона). Цілий ряд висівок. Кі’ноа – вид лободи, що походить з Андів, дуже корисна, з величезним вмістом білка. З неї можливо робити котлетки, поєднуючи із сочевицею. Звичайно, є і продукція із замінниками цукру, це радше для людей, які на перехідному етапі, адже важко, якщо ти постійно вживав "Снікерс" перестати їсти солодощі і вживати виключно натуральні продукти", – додає засновниця магазину.

А ще є чіпси – не смажені, а сушені, без олії, картопляні, з додаванням морської солі, та яблучні. Ціна такої упаковки стартує від 36 гривень. Також є фруктові з екзотичних фруктів, тут і ягоди, хурма, ківі, ананаси тощо. А ще в магазині є окрема полиця з натуральною косметикою і засобами по догляду за тілом, знайдете тут навіть вітаміни для котів. Магазин працює з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 19:00 год. В суботу – з 10 до 15:00. Вихідний день – неділя. 

Про відвідувачів та команду працівників і важливість підтримки рідних

"Відвідувачів багато. Люди різновікові. Здавалося б, тренд здорового харчування – виключно цікавить молодше покоління, та це не так. Буває, приходять люди старшого віку, цікавляться, розпитують, щось купують. Це приємно. А ще приходить чимало чоловіків. Наша продукція переважно українська. Зараз чимало якісних вітчизняних виробників. Щотижня намагаємося вводити якусь новинку. А ще велику увагу приділяємо, щоб продукти не містили консервантів, бензоату натрію, глютену чи інших шкідливих складників. Постійно розширюємо асортимент. Щодо команди працівників – то є я і Мар’яна, яка і продавець, і касир, а інколи ще й няня для моїх діток. Також моєю підтримкою є чоловік, який спочатку дещо з насторогою поставився до ідеї відкриття магазину, адже є двоє дітей, це ж потрібно все встигати, але тепер, навпаки, переживає, підказує, радить, що варто внести, а що забрати з асортименту. Його допомога є надзвичайно важливою для мене".

Ще можна так багато розповідати про нашу героїню, її бажання популяризувати здорове харчування та про нетипову крамницю "Авокадо", проте краще просто зайти туди самому і почати змінювати харчування вже зараз.

АВТОР: Віталій БИРЧАК