ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Любомир Бордун: "Майбутнє - за системою освіти змішаного типу"

«Чи повернуться учні до шкільних класів у новому навчальному році?» - запитання, що найбільше хвилює батьків і дітей. Проте, однозначної відповіді поки що немає, адже ситуація з Covid-19 змінюється щотижня.

Чи достатньо садочків відкрили в місті, чи здаватимуть цього року учні ДПА та ЗНО, чому зменшують максимально допустиму кількість учнів у школах міста та які реформи очікують на самих педагогів – на ці та багато інших запитань журналістам «Дзеркала медіа» відповів начальник управління освіти Коломийської міської ради Любомир Бордун.

Відновлення роботи садочків: перемоги та ризики

15 червня місто відкрило сім закладів дошкільної освіти. Першого дня садочки відвідало 240 діток - це 30% від кількості, яку можуть прийняти ці заклади. До кінця тижня число зросло до 320, 20 із яких – дітки з садочків, які зараз залишаються закритими. 

Всі заклади в достатній кількості забезпечені  засобами індивідуального захисту та дезінфекції, рідким милом, паперовими рушниками, антисептичними килимками та навіть бактерицидними лампами:

- На жаль, такі лампи не вбивають Covid-19, однак знищують багато інших бактерій, - розповідає Любомир Бордун.

Для відвідування чергового закладу дошкільної освіти необхідно підготувати медичну картку дитини з садочка, який вона відвідувала, та заповнити інформаційну картку про малюка.

Чи відбудуться ДПА та ЗНО 2020

18 червня парламент ухвалив закон про звільнення від державної підсумкової атестації випускників 2019/2020 навчального року - діти можуть пройти ДПА за власним бажанням. Однак ухвалений закон не скасовує проведення зовнішнього незалежного оцінювання, що розпочнеться 25 червня:

- Проведення ЗНО-2020 – це спільна відповідальність всіх рівнів влади. Зараз головне, щоб випускники впоралися зі своїми хвилюваннями, - наголошує начальник управління освіти. - Учень, який отримає найбільшу кількість балів за ЗНО з математики 25 червня, отримає від мене цінний подарунок.

Максимальну кількість учнів у класах поступово зменшать

Згідно з новим Законом «Про повну загальну середню освіту», що вступить у дію з 2024 року, кількість учнів у класі не повинна перевищувати 24 учнів для початкової школи та 30 учнів для базової та профільної школи.

На останньому засіданні виконавчий комітет Коломийської міської ради ухвалив рішення приймати до перших класів не більше 28 учнів. Це - найменша кількість дітей, за якої клас буде ділитися на групи при вивченні української та англійської мов.

- Порядок поділу класів на групи не змінювався з 2002 року, - додає Любомир Бордун. - Необхідно не тільки зменшити кількість учнів у класі, за якої б поділ був можливим, але й збільшити кількість таких предметів. Наприклад, додавши математику як базовий предмет для кращого вивчення фізики та хімії.

Дистанційна освіта: переваги та недоліки

- 2,5 місяця навчання з елементами дистанційної освіти стали для всіх освітян і викликом, і можливістю, - розповідає пан Любомир. - За цей період створено концепцію дистанційної освіти для всієї ОТГ.

Серед переваг навчання вдома варто згадати розвиток медіаграмотності, індивідуальний підхід, якісний навчальний матеріал і гнучкість навчання. Дистанційна освіта – ідеальне рішення для дітей з високим рівнем мотивації. Вона дозволила учням стати більш самостійними, відчути себе «фрілансерами», котрі без стороннього впливу планують, коли буде зручно навчатись, а коли - відпочивати.

Але хвилюватися через те, що «дистанційна освіта замінить живу» не варто, запевняє головний освітянин міста:

- Доступ до знань та інформації через мережу інтернет зараз має кожен, проте успішними людей роблять не знання самі по собі, а так звані «м’які навички» – «soft skills». До них, зокрема, відносять вміння працювати в команді, емпатію, креативність, вміння вирішувати конфлікти, чітке планування та реалізація поставлених цілей. Ці навички можна розвинути тільки в класі, в співпраці з однокласниками та вчителями.

З перших днів навчання освітяни зіткнулися з проблемою, коли не всі учні виходили на зв’язок. Не тому, що ігнорують, а тому, що не мали технічної змоги долучатися до навчального процесу онлайн.

- Зараз ми працюємо над тим, щоб у разі потреби можна було віддати на тимчасове зберігання учням і вчителям ту комп’ютерну техніку, яка є в школі. Так ми забезпечимо всім дітям повноцінний доступ до якісної освіти, - ділиться планами пан Любомир.

За словами очільника управління освіти, не всі вчителі змогли швидко адаптуватися до дистанційної освіти. І справа не у віці, а в бажанні змінюватися, вийти із зони комфорту:

- Все, що ми робимо вперше - непросто. Але, коли розуміємо мету, все минає і починається спільна робота. Особливо, коли пліч-о-пліч з тобою колеги-однодумці. Нашим основним завданням було не втратити зв’язку з дітьми.

Навчання більше не буде таким, як раніше

Коломийське управління освіти провело три онлайн-конференції, в яких взяло участь понад 250 освітян. Основна мета – обмін досвідом щодо впровадження кращих практик дистанційної освіти. 

Зокрема, вчителі одноголосно заявили, що продовжать використовувати деякі технології оцінювання учнів і в рамках звичного навчального процесу. Так, використання онлайн-сервісу Classtime дозволяє вчителю миттєво оцінити результат самостійної роботи чи тесту як цілого класу, так і кожного учня індивідуально.

Окрім того, в новому навчальному році коломийські заклади освіти планують перейти на електронні журнали. За словами Любомира Бордуна, напрацювання вже є, очікують лише на підтвердження з Міністерства освіти щодо можливості не вести подвійної документації:

-  Після завершення навчального року найбільшою проблемою стало перенесення оцінок до журналів. Якщо минулого року більшість вчителів були категоричні  щодо введення електронних журналів замість звичних паперових, то зараз вони вже не вважають це надзавданням.

До того ж тепер, у випадку оголошення карантину, навчання легко можна перенести в онлайн-площину, використовуючи сервіси дистанційного навчання. Це означає, що учням і вчителям не доведеться згодом вивчати по дві теми за один урок, щоб надолужити програму.

Плани на літо

Літні канікули існують тільки в учнів, а для працівників управління освіти та керівників закладів розпочалась активна підготовка до нового навчального року. Зокрема, розпочато процедури закупівель необхідного обладнання для 36 перших класів Нової української школи: ноутбуків, проекторів, одномісних парт і дидактичних матеріалів.

Крім того, Коломия подала заявку в Міністерство освіти на розміщення в одному з ліцеїв міста STEM-лабораторії (освітня програма розважального характеру, де S - Science, T - Technology, E - Engineering, M - Mathematics – ред.), доступ до якої матимуть учні з усіх ліцеїв та гімназій.

Нововведень очікують і педагоги. До 1 липня всіх вчителів пенсійного віку переведуть на строкові угоди, терміном на один рік, а директорів шкіл - на шість років. Якщо ж директор пенсійного віку – теж на рік.

За новим Законом «Про освіту», керівну посаду можна обіймати не більше двох термінів в одному навчальному закладі. Далі можна подаватися на конкурс в інший ліцей чи гімназію, або продовжувати працювати, але вже на посаді вчителя.

Тож онлайн чи офлайн - освіта продовжує впроваджувати новітні методи навчання та розвиватися, щоб дітям було якомога цікавіше навчатися, а педагогам – простіше доносити інформацію.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА