ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Легендарний кіборг з Коломиї Євгеній Жуков: "Україна дала такий серйозний бій, що всьому світу треба повчитися"

Інтервʼю Цензор. НЕТ з легендарним "Маршалом", кіборгом, командиром окремої розвідувальної десантної роти 79 ОАЕМБр, заступником командира батальйону 79 ОАЕМБр, кавалером ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, Народним Героєм, нині полковником поліції, начальником Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, Євгенієм Жуковим, який народився в Коломиї.
 
Очільник патрульної поліції України встигає не тільки тролити кадирівців у соціальних мережах, а й організовувати зачистку міст, які звільняються, допомагати своїм бійцям в інших містах, які воюють, рятувати людей, які хочуть виїхати з небезпечних місць. 

"Ми ментально вже перемогли. Залишилося спалити русню на нашій землі"

Євгеній Жуков, позивний Маршал: Україна дала такий серйозний бій, що всьому світу треба повчитися 01

Фото: Роман Ніколаєв

Ніхто не знає повної картини, скільки допомоги в перші ж дні повномасштабного наступу росії надав Євгеній Олександрович. До нього зверталися і знайомі, йому писали у соціальних мережах і геть не знайомі люди. І він допомагав, надаючи супровід, вивозячи родини з маленькими дітьми з міст, які вже були майже окуповані, допомагаючи доставити в безпечне місце людей, які вибралися з підвалів окупації... Звичайно, все це він робив не особисто. Але те, що його підлеглі миттєво включалися в роботу, говорить лише про боєздатний підрозділ, який вдалося створити десантнику 79-ої бригади. Не пишу – колишньому. Тому що колишніх десантників, як відомо, не буває.

Як тільки почалася зачистка Ірпеня та Бучі, патрульні поліцейські долучилися до особливого полку патрульної поліції України "Сафарі", який створив генерал Олександр Фацевич, а очолив його полковник поліції Василь Віконський. Він складається з поліцейських особливого призначення Київської області. І не тільки. І для очільників патрульної поліції різних міст справою честі стало захищати їх, навіть розбомблені Харків, Маріуполь, Сєверодонецьк. Для Євгенія Жукова, який народився в Коломиї, захист Києва став особистою справою.

"ЦІНУВАТИ ТРЕБА ЖИВИХ ЛЮДЕЙ, СВОЮ АРМІЮ, АБИ НЕ ПЛАКАТИ ПОТІМ ЗА ЗАГИБЛИМИ"

-Коли військові збираються, то говорять, як правило, лише про війну. Всі навкруги думають: контужені. Як прийшов у патрульну поліцію, деякі люди казали: "очолили патрульну поліцію два комбати і адвокат до них прибився". Але ми завжди обговорювали питання: скільки нам потрібно часу, щоб протриматись, якщо ці негідники підуть з Білорусі, зрадницької Білорусі? Якби москалі пішли лише зі своїх кордонів, то вони б забуксували десь в Сумах і Чернігові, і все, було б реально сумно. Але ця велика армія пішла реально зі всіх сторін. Повернусь до того, що ми обговорювали ймовірний наступ. І вважали: нам потрібно буде протриматись чотири-п'ять днів. Якщо такий строк протримається країна, то далі ініціатива стане нашою, ми переламаємо бліцкриг. Так і сталося.

Якщо повернутись трошки назад, то за пару тижнів до наступу, я дав команду всім управлінням патрульної поліції завезти КамАЗи з піском і мішки, щоб зробити окопи, підготуватися. Дехто навіть сміявся, що деякі управління завалили мішками свої входи. Мовляв, що за кіпіш, що за паніка… В принципі, рішення має приймати завжди командир. Тому я прийняв таке рішення. І коли двадцять третього числа ми зібрались на нараду, заступником голови Національної поліції, генералом, паном Фацевичем було прийнято рішення, що особовий склад отримує зброю, яка в нас була: пістолет, коротку зброю і автоматичну зброю. Вночі ми зібралися і чекали наступу. Десь о четвертій ранку я сидів за комп'ютером і дивився на годинник. Вроді нічого не відбувається, думаю. Ну, провели навчання, потренувались. Але вже після чотирьох тридцяти почалися прильоти. Незвичні для Києва звуки. Заступник зайшов до мене: "Шеф, війна". Кажу: "Так"…

Звичайно, у мене, як і всіх людей, шок був днів зо два. Але треба було організувати систему захисту, логістику, підвози, відвози, заправку машин, шукати каски, бронежилети і деякі види озброєння, які не стоять на озброєнні в патрульній поліції, але ми їх знайшли. Армійської екіпіровки у поліцейських не було, лише в зоні ОС, там де є бойові дії. А так… У кожного є бронік, каска, але для війни треба шостий клас захисту і щоб були закриті шия, пах, живіт. Ми отримали допомогу з-за кордону, від американців, з Європи. Навіть японці відправили системи захисту. І з часом ми почали екіпірувати людей.

На той час вже з Білорусі зайшли російські війська і почали кріпити Гостомель, працювати по Київській області. Я зразу сказав: якщо у когось є бажання особисто лишатись тут, обороняти Київ, добре. Якщо є страх - це нормально. Такій людині потрібно дати добу чи дві подумати, переналаштуватися на військові рейки. Люди відвезли сім'ї і повернулися. З них ми створюємо бойові групи, працюємо щодо патрулювання, допомоги людям і так само - щодо знищення русні на нашій землі.

Патрульні зараз виконують завдання, як всі сили оборони України, як Збройні сили, які перші вступили в бій, Національна гвардія, як прикордонники наші, ТрО, яке тільки почало створюватись. Аеророзвідка в нас працює, є навіть артилерія… І ми працюємо, як нормальний бойовий підрозділ.

В чому сила ворога: їх дуже багато, у них крилаті ракети і літаки. А так русскій солдат демотивований, обісраний, мародьорить, якісь килимки і по радіостанції ми слухаємо, як вони дивувалися, коли зайшли в Київську область і побачили наші будинки: "Ничего собе они тут живут, у них даже дороги есть". Це говорить, шо москалі там всі бидло. Живуть в своєму #банаріумі і приїхали сюди дивитися, як можна жити. І це вони типу миротворці. Я їх називаю "миротворческий контент", не контингент.

А вони, я так думаю, браві бійці, їхали сюди віджимати Україну, як вони тоді віджали Крим. Типу: "Отойдите, мы тут спецоперация". А тут раз: арта, літаки, танкісти і понеслося. Десантура включилася, ССО і навіть цивільні люди, ТрО, які з протитанковими NLAW та зі "Стугнами" по посадках почали їх палити. І вони просто охрініли, ці чорти, велика армія. Вони забуксували. Україна такий дала серйозний бій, що треба повчитися всьому світу, як треба оборонятися. А у нас немає іншого виходу. Ми на своїй землі.

"ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ КРАЇНА МАЄ ВЗЯТИ ПІД ОПІКУ РОДИНУ КОЖНОГО НАШОГО ЗАГИБЛОГО"

-Фраза "Ми вже перемогли. Нам залишилося лише спалити всіх росіян", належить тобі…

-Так, в якомусь інтерв’ю сказав, і вона полетіла.

Цінувати треба живих людей, а не потім плакати за загиблими. Військові вісім років тинялися з херовою зарплатою, як і поліцейські, з херовим забезпеченням, без нічого, а зараз: ідіть вступайте в бій! Це ніяка не претензія нікому. Просто про армію передусім мала дбати держава, а держава – це народ. Деякі люди підтримували військових завжди, а деякі питали: "Да че вы там воюете". Реально було образливо: ти, морда, заробляєш бабло, поки там чуваки тримають всі кордони.

Зараз всі хочуть іти в ТрО, у Збройні сили. Настільки багато, що з цим напливом не справляються. Але ж треба завжди слідкувати за кадрами, щоб був статус, зарплата, забезпечення, зброя і так далі. Це я добре розумію цю тему, бо вісім років назад створював патрульну поліцію. І знаю, що коли ти без логістики, без нічого, це важко. Це як Марчелло: посадили генерала на місяць, а зараз все, він герой, Миколаїв захищає. Якби ще начальник ДБР поруч з ним був, я б іще подумав, чи казати таке. А так - де вони?

В нас дуже потужна команда, дуже нормальні, класні, керівники управління і дуже хороша комунікація. Кожний день починається з комунікації з усіма: "Доброго ранку!" Щодня завдання, доповіді.

-Саме в патрульну поліцію прийшли відомі музиканти, бізнесмени, які у 2014 році пройшли війну…

-Я сам запропонував пацанам. І Андрюха Хливнюк, група "Бумбокс", і Льоня Остальцев, і Матяш Саня, Рост Кузьмін, Женя Попов… До нас прийшло дуже багато пацанів вже зі своїми готовими бойовими групами. Сказав так: "Пацани, хочете виконувати бойові задачі? Будете бігати як піхотинці, але якщо вас повбивають у моєму підпорядкуванні, будете мати статус". Він має бути. Бо країна після Перемоги має взяти під опіку родину кожного бійця, який загинув. Забезпечити всім необхідним: квартира, зарплата і так далі. Я вірю, що все це буде, тому що світогляд у людей вже змінився. Вони вже зрозуміли: якщо ти не будеш годувати свою армію, будеш годувати чужу. Щоб ми всі жили в мирі, розвивалась країна, малий та середній бізнес, щоб ішли інвестиції в Україну, в нас має бути дуже потужна армія: Збройні сили, Національна гвардія, прикордонники, поліція. ПВО стоїть, літаки літають, Збройні сили на сторожі. Я кажу їм "дякую", бо вони реально ризикують своїм життям.

Тому я запропонував відомим співакам: "Я беру вас на службу, і ви виконуєте бойові завдання". Не щодо патрулювання, а саме завдання: спалити танки, снайперські пари, аеророзвідка, медицина. Кожний у своєму напрямку. Айтішник робить мемчики. Хтось рішає логістику, хтось волонтерку і так далі. Кожний має робити те, що він вміє.

Є начальник головного управління розвідки - генерал Кирило Буданов. Він казав ще до Нового року в ЗМІ, на американському каналі, що Росія буде наступати, буде десант, будуть ракети, що вони вивчають наші системи. Він все казав, всі слухали і сміялись, що це за "молодой генерал здесь пришел", а він був правий.

"Я Б ВЗАГАЛІ НА КАДИРІВЦІВ НЕ ЗВЕРТАВ УВАГИ, ЯКБИ ВОНИ НЕ ПРИЙШЛИ ВБИВАТИ МИРНИХ УКРАЇНЦІВ"

Чесно кажучи, я не думав, що росіяни зайдуть через Білорусь. Я ж не в розвідці працюю, я простий патрульний. Наче була думка, що вони будуть відпрацьовувати по логістичних центрах, по військових частинах, але вони пішли через Білорусь, хотіли взяти Київ і обісрались. І зараз що говорять? "Операция по деблокированию Донбаса успешна"… А вони хотіли взяти Київ та Харків. Харків, звичайно, поранений більше, ніж Київ. Так само зараз по Миколаєву працюють. Вони хотіли взяти ці ключові міста, і у них не вийшло. Вони відходять, перегруповуються, плачуть, здаються в полон, б’ють артилерією, вже по мирняку стріляють. Кажуть, що прийшли визволити Донбасс. Як вони його звільнили? Розбомбили Маріуполь? Повбивали цивільне населення? Маріуполь - був найпотужнішим флагманом українського народу. Місто, яке сяяло яскравими фарбами нашого прапора, люди там жили з доброю душею. Ну повністю проукраїнське місто. Кого вони прийшли там звільняти? Це амбіції двох людей. Путіна і Шойгу. Всі інші уже морозяться: "Мы выполняем приказ". Але я думаю, що вони готувались до цього дуже довго, роками. Вони думали, в них вийде кримський сценарій. Що вони зайдуть в Україну, і ми всі попадаємо. І все. Як це було у Криму. Тоді в Криму реально ніхто не думав, що росія така гнила країна. Всі ж спілкувались, їздили один до одного в гості. Потім, вже коли ми, як військові, дізнались шо росія реально чорти і вбивають наших військових, ми з ними вели бойові дії в 2014 році. Вони створили собі Гіві, Моторолу - "апалчєнцев". Але це була росія, бо вони били артилерією, бомбили наші позиції тупо цілими днями. А ти приїжджав у Київ, і тобі казали: "Вы там убиваете мирных жителей".

Треба реалії сприймати як реалії. В перші ж дні людям казали: евакуюйтеся, поки є час. "Ты думаешь, пойдут?" А вони вже в Київський області, розбомбили пів Харкова!

А ще потрібно працювати. Пекти хліб, робити рухи в айтішній двіжусі, привозити їжу пенсіонерам, які сидять без їжі та води. Кожний має робити свою роботу, яка в нього ліпше виходить. Не обов'язково брати гранатомет и палити танк. Їздь по аптеках, наладь комунікацію з директором аптеки. Які ліки треба? В тебе є шість бабусь, дізнайся, шо їм потрібно і піклуйся. Ти сам собі обираєш нішу. Шо вмієш, те робиш.

Я, як начальник департаменту патрульної поліції, міг би сидіти в Закарпатті, стояти з радаром десь у Франківській області. Але я військовий. Це зараз найголовніше. У мене є особовий склад, і я займаюсь всім необхідним, тому що я розумію і тут, і там.

Прийде Перемога, я собі буду сидіти дома, пекти хліб, дивитись телевізор і вже нічого писати не буду в соціальних мережах, бо уже нікому це не буде цікаво. А наразі потрібно підтримувати морально-психологічний стан людей, всіх українців. Якщо всі будуть на грустній, то ми програємо цю війну. А якщо всі будуть на позитиві, заряджені, в них буде момент злості, за те, що прийшли на нашу землю вбивати українців, то ми непереможні.

Кадировці в Київській області потусили, отримали п#здюліни і пішли в Маріуполь на руїнах фоткатися, стріляти в небо, як у них там знімають свої ролики під барабани і баранів. Мені взагалі до сраки цей Кадиров Рамзан Аркадійович. Він, по-перше, брехун, бреше завжди своїм людям, військам, бійцям, яких набирає по мобілізації. Я б взагалі їх не чіпав, якби вони пішли зі збройними силами російської федерації працювати. А вони заходять окремо. Але ж вони тупі. Дивіться, де в них є хоча б один танк, ви бачили хоча б одного кадирівця на танку, щоб він реально був механіком або командиром танку? Правильно, нема. Або кадировці, які конкретно навалюють артою? З бусолями ходять. Правильно, нема. Бо вони тупі. А може льотчик якийсь є кадирівський? Нема, бо вони тупі. У них тільки такі шиї здорові та борода. У них тут джихад. Джихад! Куча осло#бов бегает, а все руководство сидит в Чечне, в Грозном, а в Украине у них джихад. Вот, и они отправили в Киевскую область пару тысяч своих дураков, они пришли в пустую часть 3018, в которую ударили ракеты, и бойцы с офицерами полетели отбивать Гостомель, а они зашли в пустую часть, на складе взяли броневичок и ездили на "Казаках". Да у нас у патрульной полиции "Тигров" больше, чем в Грозном "Казаков". Я вже не кажу про танки. Скільки позабирали Збройні сили України! А кадирівці, виходить, зайшли, познімали відеоролики. Доповіли Кадирову, що прапор наш скинули, свій поставили. І все. "Ахмат сила". І де вони зараз в Київській області? Їх немає. Чому? Тому що отримали відповідь. Тепер вони помінялися, перегрупувалися и поїхали на Маріуполь та по Херсону походити, похуліганити.

Я не звертав на це увагу, але коли в групах почали писати: "Заходять колони кадирівців. Вони вже в області, вже в Київ зайшли". Виходить, танкова рота російскої федерації, то це не страшно, а колони кадирівців – це страшно. Я цей міф розбив. Ця казка про злих чеченців виникла після двох чеченських кампаній, коли росія так само зайшла в Чечню забрати волю. Джохар Дудаєв, лідер Чечні, я завжди вважав його розумним чоловіком, генерал, льотчик першого классу. Він керував обороною. До речі, Рамзан Кадиров також руським солдатам голови відрізав. Відео просто звідусюди повидаляли.

Я б взагалі на них уваги не звертав, якби вони не прийшли в Україну вбивати українців, мирних українців. Через Білорусь зайшли, країну-зрадник. І тому я б не ліз в їхній бік. Але тепер треба завертати їх в свинячі шкури і ховати. Я навіть в наші інститути свинарства подав заявку, аби нових свиней назвати Рамзан та іншу породу – Кадиров.

Наразі народ України, це єдина сила оборони України. Ми всі маємо підтримувати наші Збройні сили України, Національну гвардію, наших прикордонників, нашу поліцію, нашу територіальну оборону і всіх людей, які взяли в руки зброю для захисту України і українського народу. І не тільки зброю. Ті, що печуть хліб, ті, що возять волонтерку, ті, що допомагають медичним забезпеченням і так далі. Дуже багато людей працюють на перемогу українців. Тому я впевнений в тому, що ми вже перемогли. Ми перемогли ментально! Єдине, що нам залишилось, - спалити русню на нашій землі. І я вже казав, що це кінець російській імперії, тому шо українці - мирний народ, але на своїй землі. Коли хтось приходить до нас і хоче забрати в нас свободу, вбиває наших людей, наших дітей і жінок, наших пенсіонерів, то ні, рєбята, так не піде. Кожний, хто прийде до нас, помре на нашій землі. В приватних кабінетах російської федерації, думаю, уже у кожного підготовано пістолет с патроном, аби кинути собі його в голову, бо росія вже програла цю війну.

Віолетта Кіртока, Цензор. НЕТ