ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийський поліглот Мирослав Драґан знає понад десять мов

У свої 80 цей чоловік може відвідати будь-яку країну світу, не відчуваючи жодного мовного бар’єру. Мирослав Драґан розмовляє усіма західноєвропейськими та слов’янськими мовами.


Португальська, німецька, французька, іспанська... І це ще далеко не весь перелік. Українець з польським походженням, за освітою лікар. Народившись у центральній частині Польщі, чоловік вступив на лікарський факультет, де спілкувався з людьми різних національностей. Але закінчив вищий навчальний заклад у Сполучених Штатах Америки. Приїхав в Україну власне через мову, зацікавившись у першу чергу гуцульським діалектом. «Взагалі окрім сучасної англійської мови, існує староанглійська, яка дуже подібна до української», – стверджує чоловік.

Для того щоб знати будь-яку мову, універсального рецепту не існує. Пан Мирослав вивчав мови, читаючи словники, оголошення та рекламу. Незнайомі слова виписував і перекладав. «Зараз вивчати іноземні мови можна за допомогою аудіо- чи відеофайлів. За моїх часів такої можливості не було», – розповідає поліглот. Найулюбленішою мовою залишається українська. Вперше її почув від дружини українки. «Багато слов’янських мов мають спільнокореневі слова з українською, в тому числі й англійська. Взагалі мало українців знають, що велика кількість англійських слів походить саме від українських. Наприклад, слово «Street»«, – каже пан Мирослав.

За словами пана Мирослава, окрім постійної роботи, варто мати і талант. Адже не кожному даються іноземні мови. Хтось красиво малює, хтось пише сильні вірші, а хтось геніально грає на сцені. Великим плюсом є перебування в країні, мову якої ти вчиш, оскільки мова змінюється і сухе читання книжок не завжди допомагає. «Деякі мови я знаю лише зі словників. Можу читати книжки й розуміти інших, але не говорити. Найскладніша для мене фінська та естонська мови». Варто також знайти доброго вчителя, який буде не тільки вчити, але й показувати подібності між мовами. Так своїх учнів навчав пан Мирослав. За словами чоловіка, мнемоніка важлива, але не є підставою для вивчення мови.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Громадський бюджет – можливість змінити моє місто