ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: танцювальні гуртки нашого міста

У Коломиї представлено чимало різноманітних танцювальних колективів. Ми обрали серед найпопулярніших напрямків – народний танець, бальний, спортивний і брейкданс.

Народний танець близький кожному коломиянину. “Гуцулка” і “Коломийка”  - візитівка нашого краю.

“Я шаную українські традиції та обряди. Наша культура дуже різниться за регіонами. Щоб зрозуміти народний танець, потрібно знати особливість місцевості та звичаї. Навчаю дітей, перш за все, танцювати з душею, а вже потім - техніка”, - розповідає Надія Чаленко, керівник ансамблю народного танцю “Дивограй”.

За 14 років своєї діяльності пані Надія отримала авторитет серед містян та безліч перемог на конкурсах, достойно представляє Коломию на всеукраїнському рівні. Загалом учасники колективу провели близько 540 концертів. Отримують хороші результати завдяки комплексним тренуванням: вивчають класику, акторську майстерність, трюкове мистецтво та вправи біля станка.

“Я хочу, щоб після завершення навчання в моєму колективі у світ виходила культурна та духовно збагачена людина. Сьогодні відбувається відродження українського народного танцю, приходить все більше бажаючих. Приємно, що вже мої випускники поєднують своє життя з хореографією та повертаються до мене. Колись я навчала їх, а тепер вони діляться зі мною своїми знаннями”, - продовжує пані Надія.

Займаються діти від 6 років і до того часу, доки дозволяють бажання та можливості. У керівника ансамблю є власний стиль викладу - максимально збережена фольклорність. Мета діяльності - зобразити насиченість та особливості нашого регіону як у танці, так і у костюмах.

Бальні танці – танці з партнером, які поділяються на стандартну та латиноамериканську програми. Чуттєві та гармонійні відносини між партнерами є надважливими для успіху пари.

«У Коломиї кожна друга дитина задіяна в мистецьких чи спортивних гуртках. Не дивно, що і бажаючих танцювати багато. В нас налічується 150 дітей різного віку», - розповідає керівник колективу «Квіти Надії» Надія Колісник.

На заняттях діти вивчають основи хореографії й отримують хорошу фізичну підготовку. Займаються у колективі з 4 до 20 років, кожен має пару. Пані Надія уважно підходить до формування пари, діти повинні поєднуватися як фізіологічно, так і психологічно.

«Я вкладаю душу у своїх учнів. У нас немає конкуренції, всі знають, що разом - ми сила. Саме тому отримуємо багато перемог на конкурсах та фестивалях не лише в Україні, а й за кордоном», - додає Надія.

Спортивний танець відрізняється більшою незалежністю від традиційних канонів та оригінальністю. Джаз-модерн, хіп-хоп – вибір любителів свободи.

Коломийська студія сучасного танцю «Ексклюзив» працює вже 23 роки. За час роботи керівник Тетяна Стефурак досягла успіху як на всеукраїнських конкурсах, так і за кордоном.

«Танцям присвятила все своє життя. Розумію, що недарма, адже 12 моїх випускників створили власні колективи та поєднали життя з танцем. Вважаю це своєю головною метою – навчити дітей розуміти та любити танці», - зазначає пані Тетяна.

Загалом в студії займається 90 дітей. Разом вони утворюють 5 груп. Розпочати заняття можуть діти з 5 років. Спочатку вчаться відчувати музику та працювати в команді. У середній і старшій групі вже охоплюють всі види сучасної хореографії. Керівник студії не забуває й про відпочинок своїх дітей. Тому кожного літа вони відвідують танцювальні табори, де водночас вчаться нового в інших колективів.

Випускники студії отримують диплом,  який  засвідчує, що учень пройшов курс навчання з хореографічного мистецтва в Студії сучасного танцю "Ексклюзив".

«New Era Breaking School», разом з тренерами Романом Масиком та Владом Курочкою, популяризує брейкданс серед юних коломиян.  Брейкінг – стиль вуличного танцю, який розвився з хіп-хопу. Сьогодні є одним із найпопулярніших його стилів.

«До нас приєдналося приблизно 50 дітей, хоча наша школа функціонує зовсім мало. Перш за все, ми не зупиняємося на власних досягненнях та продовжуємо розвиватися. Адже успіх учнів залежить і від професійності тренера», - розповідає Роман Масик.

З дітьми займаються тричі на тиждень. Влаштовують майстер-класи з досвідченими тренерами Михайлом Гобелецьким та Василем Рожком, проводять звітні концерти. Заняття переважно відвідують хлопці, але у групі є й дівчата.

«Танцювати брейк є багато охочих. У планах створити також групу для старших - 25+», - ділиться Роман.

Танець - не лише мистецтво, але й хороша фізична підготовка для дитини сьогодні.

Куди звертатися, щоб долучитися до колективів:

- “Дивограй”: вул. Театральна, 33. Телефон: 095 148 1215 - Надія Чаленко.

- «Квіти Надії»: вул. Театральна, 33. Телефон: 096 541 9122 - Надія Колісник.

- «Ексклюзив»: вул. Яворницького, 28 (ФСК «Локомотив»). Телефон: 097 704 8092 - Тетяна Стефурак.

- «New Era Breaking School»: вул. Яворницького, 28 (ФСК «Локомотив»). Телефон: 093 438 7320 Роман Масик.

Анна ТОМЧУК

Головне фото ілюстративне