ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: спортивні та мистецькі можливості для дітей з інвалідністю

Інколи проблеми зі здоров’ям перешкоджають дитячим мріям. Та коломийські педагоги знаходять можливості для всебічного розвитку дітей з інвалідністю.

Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа відкрита для дітей із інвалідністю.

“Ми готові працювати з різними дітьми. Тренування проходитимуть у звичайній групі з нашими тренерами. Можна відвідувати будь-яку секцію, якщо немає медичних протипоказань”, - розповідає директор школи Віталій Футумайчук.

Обираючи спортивну секцію, пан Віталій радить опиратися на дві речі: бажання та фізичні можливості дитини. Поки що до спортивної школи звернень від батьків дітей з інвалідністю не було, однак, якщо буде попит, у ДЮСШ не відкидають ідеї створити окрему інклюзивну групу.

«Єдиною проблемою є обмежена кількість викладачів. Часом ми змушені відмовляти дітям через переповненість групи. Ми радо відкрили б ще одну, але зараз для цього немає тренера. Особливою популярністю користується, наприклад, гімнастика, бо туди малечу можна віддавати вже з 5 років», - пояснює пан Віталій.

Щоб отримати більше детальної інформації по темі, зверніться до адміністрації КДЮСШ, що знаходиться на бульварі Лесі Українки, 43, другий поверх. Тренування безкоштовні.

Для загального розвитку комунікабельності та дрібної моторики рук можна відвідувати уроки гри на фортепіано у Коломийській музичній студії.

«Ми довго вагалися, чи зможемо навчати дітей з інвалідністю. Але вчителі докладають усіх зусиль, щоб знайти підхід до дитини, і результати дійсно вражають. Музика приносить не лише задоволення, але й величезну користь”, - каже директорка студії Уляна Голуб.

Музична студія міститься за адресою: вулиця Міцкевича, 3. Вартість занять – 210 гривень на місяць.

З охочими опанувати скрипку за методикою Сузукі працює Ольга Бундзяк. Інструмент розвиває моторику рук і позитивно впливає на розумову діяльність дитини.

“Я маю досвід роботи з дітками з інвалідністю. Займаюся з ними фактично як зі звичайними учнями. Разом з батьками ми налагоджуємо контакт і намагаємося привити любов до музики. Попри те, що займаємося лише декілька місяців, мама дитини вже помічає маленькі позитивні зміни”, - ділиться Ольга Бундзяк.

Ознайомитися з детальною інформацією можна, звернувшись до Дитячого центру «Радість» за адресою: вулиця Пекарська, 13. Вартість індивідуального уроку – 75 гривень, групового заняття – 50 гривень.

Два роки тому Василь Рожко та Влад Курочка, учасники команди «Advanced Crew», підготували спільний танцювальний номер із вихованцями Єдиного центру надання реабілітаційних і соціальних послуг з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю.

“Спочатку було незвично працювати, але вже після першого заняття ми були на одній хвилі. Дітям дійсно подобається танцювати. Бачити їхню радість в очах вартує цих зусиль”, - згадує тренер Василь Рожко.

Займалися з дітьми протягом місяця й отримали хороші результати: кожен учасник номеру вивчив свою частину танцю та мав власну “хвилину слави” під час виступу.

“Ми продовжуємо співпрацювати з Центром і відвідуємо дітей по можливості. До нас у звичайну групу час від часу приходить один з вихованців. Хлопець потребує трохи більше уваги, але, загалом, чудово справляється. Якщо у нас будуть ще бажаючі, то у планах створити окрему групу для дітей з інвалідністю”, - додає Василь.

Тренуються хлопці в МПК «Народний дім» і фітнес-центрі «Кляштор». Для запису можна звернутися безпосередньо до Василя за номером телефону: 0638002008. Оплата договірна.

У Коломиї - достатньо можливостей для творчого та спортивного розвитку дітей з інвалідністю поза межами школи. Учасники гуртків досягають хороших результатів завдяки наполегливій праці. Варто лише повірити в них.

Анна ТОМЧУК

Фото ілюстративне