ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломия на карантині: виставковий проєкт "Мистецьке коло"

В режимі карантинної ізоляції популярності набувають онлайн-вистави, екскурсії та концерти. Ми, в свою чергу, запрошуємо вас на виставку «Мистецьке коло».

Виставковий проєкт представили в мистецькому центрі «Світовид» 12 березня. Однак, у зв’язку із превентивними заходами через поширення COVID-19, повною мірою насолодитися художніми роботами мисткині Оксани Рибчук та її вихованців так і не вдалося.

Ідея розробити проєкт виникла під час участі в планері «Бартка».

«Бачачи, як діти працюють, я вирішила показати їхні роботи, котрі вартують уваги, Івано-Франківщині», - згадує Оксана Рибчук.

Спочатку картини представили у Верховині, потім – у Коломиї, далі мав бути Івано-Франківськ і підсумкова виставка знов у Верховині. Наприкінці минулого навчального року кожен із випускників обрав собі тему. Щодо ескізів консультувалися з педагогами.

Марія Байорак завершила художню школу екстерном. Дівчина перемагала в конкурсі «Люби і знай свій рідний край» у Коломиї та вже має власні доробки петриківського розпису.

«Спочатку не знала, яку тему обрати. Деякі ескізи петриківського розпису шукала в книжках, деякі - складала сама, - розповідає дівчина. - Я продовжуватиму працювати в цьому стилі. Планую пов’язати своє життя з малюванням, але навчальний заклад ще не обрала».

Марія Іванійчук відтворила пейзажі Карпат:

«Я змальовувала їх із фотографій одного фотографа. Хочу розвиватися в руслі реалістичного малюнку».

Зараз дівчина навчається в 9 класі, а після 11 планує вступати до Львівської академії мистецтв. Марія також часто бере участь у конкурсах.

«Мій дідусь колись теж малював. Батьки мене підтримують і тато часто хвалить».

Інна Атаманюк підготувала натури пір року з поєднанням теплих і холодних кольорів:

«Мені дуже подобається вигадувати та змальовувати всілякі композиційні варіанти. Тато був художником і повірив, що я зможу розвинути свій талант».

Дівчина змалечку любила малювати, але в художню школу записалась аж у 7 класі:

«Коли була маленькою, мама в мені не бачила таланту художника. Але з часом я попросила її записати мене до художньої школи. Вона погодилась. Тато теж підтримав цю ідею, бо повірив, що в мене все вийде».

В майбутньому Інна планує розвивати свої вміння в Івано-Франківську.

Загалом у «Мистецькому колі» виставлено роботи 15 випускників. Більше фото шукайте на нашій сторінці в соціальній мережі Instagram.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА