ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломия на карантині: про медичні маски та ставлення містян до обмежень

Цього тижня Коломия офіційно перейшла в режим карантину: більшість магазинів зачинені,  частіше зустрічаються люди в медичних масках. Є й такі, що не вірять в існування коронавірусу, проте більшість стурбовані все ж пошуком засобів для профілактики.

У Коломиї масок немає

 Одне з найбільш актуальних питань: де придбати маски. Журналісти «Дзеркала медіа» обдзвонили десять найпопулярніших аптек міста. Половина з них навіть не відповіла на дзвінок, а в інших п’яти нам повідомили, що  масок у жодній з коломийських аптек немає. Можливо, завезуть цього тижня...

А ще нам вдалося дізнатись, як змінилася ціна на ці, досі не надто популярні, медичні товари. Якщо раніше вартість простих масок коливалася від 2 до 3 гривень, тепер вони коштуватимуть близько 10 грн. за штуку. Щодо марлевих – їхня вартість зросла з 10 до 15 гривень. Вартість наступної партії, ймовірно, зросте вдвічі – 30 гривень за штуку.

Проте, в сучасному світі неможливого мало: нема в місцевих аптеках – шукаємо в інтернеті. І знаходимо: вартість медичних масок, станом натепер – від 6 гривень, але здебільшого 10-20 грн за штуку. Додаткова перевага – їх доставлять прямісінько до вашого дому.

Вартість доставки залежатиме від суми замовлення.
 

За порадою Unicef та ВООЗ, використовувати медичну маску рекомендується, якщо у вас є кашель або чхання. Це запобігатиме поширюванню мікробів. Якщо у вас немає таких симптомів, маску носити не обов'язково, є думки, що вона не рятує від вірусів.

«Якщо ви використовуєте маски, їх необхідно носити та утилізувати належним чином, щоб забезпечити їх ефективність та уникнути підвищеного ризику передачі вірусу.

Самого лише використання масок недостатньо для того, щоб зупинити інфекцію. Окрім носіння маски, слід часто мити руки, прикривати рот під час чхання та кашлю та уникати тісного контакту з будь-ким, хто має симптоми застуди чи грипу (кашель, чхання, лихоманка)», - йдеться на офіційному сайті Unicef.

На нашому Telegram-каналі ми спитали читачів, чи встигли вони придбати маски. Більшість (61%) відповіли «Ні, бо вони не працюють», 29% відповіли «Ні, але планую», 8% придбали, бо знають, що медичні маски запобігають поширенню вірусів і 2% придбали маски, бо вважають, що вони захищають.

Ставлення коломиян до карантину

У перший день карантину ми прогулялися містом і розпитали коломиян, як вони ставляться до карантину: чи вважають виправданими заходи, запроваджені владою, та чи самі дотримуються обмежень. І тут думки розійшлися.

«Я дотримуюся правил карантину. Кожен повинен сподіватися на себе, не перекладаючи відповідальність на когось іншого. Добре, що держава сприяє, але, якщо не дбати про себе, це не допоможе», - Василь Пішак, пенсіонер.

«Ми з сім’єю дотримуємося заходів карантину. На мою думку, добре, що закрили більшість закладів і магазинів - буде менше скупчення людей. Проте коломияни продовжують гуляти вулицями», - Ельвіра Микитюк, молода мама.

«Я вважаю, що всі заходи безпеки - виправдані. Єдине - з транспортом трохи перегнули: хоч би залишили сполучення з селами, бо вийшла якась повна блокада. Є ж люди, що живуть у селі, а працюють у місті. Наприклад, банківські працівники. Як їм добиратися тепер? На таксі постійно? Я частково дотримуюся правил карантину, бо така робота. З ангіною поки що працюю», - Оксана Груздова, бухгалтер.

«Дивлячись на те, як організовано Китай поборов коронавірус, доводиться визнати: нам теж треба витримати певний проміжок часу, щоб усі одразу не захворіли. Тоді лікарі зможуть допомогти хворим.

Ми постійно миємо руки: після кожного клієнта та контакту з грішми. Спочатку намагалися працювати в масках, але це – дуже важко: ми постійно рухаємося й вона швидко стає вологою, важко дихати.

Ми, паркувальники, переносимо сніги, морози, вітри, дощі й жодного разу не захворіли. Робота є: люди їдуть у справах, хоч магазини й зачинені. Багато хто з сіл їде власним транспортом, бо звідти дуже важко добратися», - Валерій Коваль, паркувальник.

«До введення карантину ставлюся позитивно. Заразом люди навчаться дбати про себе. Мої внуки тепер вдома сидять, щоправда, гуляти ходять надвір, подихати свіжим повітрям. З’явилися нові клієнти. Мабуть, ті, що бояться їздити автобусом. Уже були виклики й на села», - Володимир Бойчук, таксист.

Є й інші думки.

Так, студентка Соломія каже: «Я думаю, що заходи влади - невиправдані. Китайці самі винайшли цей вірус заради того, щоб позбутися старших людей, але він перейшов на інші країни світу. Це – не справедливо. Багато хто в Коломиї боїться коронавірусу, але я – ні. Знаю, що його тут немає й бути не може. Багато хто каже, що в місті - багато заражених, але це не підтверджено. Я дуже негативно ставлюся до карантину, й навчання нема, й на роботу не підеш, ні погуляти».

Та яким би не було ставлення до коронавірусу та карантину, редакція «Дзеркала медіа» закликає все ж залишатися вдома. А ми, зі свого боку, робитимемо все, щоб у вас завжди було що прочитати нового й актуального.

До теми: Коли слід вдягати захисну маску: поради ВООЗ. ІНФОГРАФІКА