ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Кожен з коломиян може стати оратором". Поради від викладача ораторського мистецтва

Не кожен може похвалитися ораторськими здібностями  і виголошувати гучні промови перед великою кількістю людей. На це насправді впливає багато факторів: страх, небажання вчитись чомусь новому чи просто звичайна лінь. Але кожен із нас повинен намагатися розмовляти грамотно і доводити свою точку зору у зрозумілий для всіх спосіб, стверджує викладач ораторського мистецтва та тренер школи лідерства "Шлях успіху"  Іванна Аннюк.
"На жаль, у нас в Україні ораторське мистецтво не викладають  в потрібному обсязі. А для того, щоб людина могла бути конкурентоспроможною, вона повинна вміти розмовляти. Тільки манера спілкуватись, акцент, вміння правильно класти наголоси розповідає про нас більше , ніж отримані дипломи."
Іванна Аннюк розповіла, що потрібно робити, щоб не боятися  публіки  та красиво і переконливо виступати.
"В першу чергу потрібно відмовитись від шаблонів. Багато досліджень доводять те, що людина слухає не більше 20 хвилин. Тому перші п’ять хвилин вам варто представити себе, розповісти щось цікаве про себе та заінтригувати запитаннями. Наступні 10 хвилин ви розкриваєте суть теми та пропозиції, які ви хочете внести у цій області. Після чого потрібно пояснити, чому ви обрали саме цю тему, чим вона цікава безпосередньо для вас та інших людей. В кінці  виступу обов’язково подякуйте слухачам та глядачам за увагу, розкажіть коротенький жарт. Завжди потрібно орієнтуватись на публіку, тобто для кого ви виступаєте. Варто пам’ятати, що промова – це  в першу чергу форма спілкування з людьми. Якщо ви виступаєте вперше і дуже сильно боїтесь, то варто перед виступом прийти на кілька хвилин швидше і подивитись на аудиторію, вивчити  її поведінку. Можливо після спостереження ви зрозумієте, що потрібно вашій промові. Головне - не боятися людей. Особисто від себе можу сказати:  по-перше, не варто вживати складні закручені фрази, які ви самі часом не розумієте, по- друге, важливу роль відіграє зоровий контакт. Тільки поглядом зі сцени ви зможете побудувати зв'язок. В жодному разі не можна дивитися тільки на одну людину, оскільки це збиває з пантелику. Тому очима варто переглядати всіх, це у свою чергу заспокоює. Не буде зайвим і присутність трьох або п’ятьох друзів, яких ви можете посадити на перший ряд або розсадити по цілому залу. І обов’язково попросити, щоб вони вас слухали. Це дає потрібну підтримку.  Не варто втримувати тих людей, які не хочуть вас слухати. Також ви повинні відчувати себе комфортно, тобто бути одягнутим в  зручний для вас одяг. Але попри все, ви зобов’язані повністю володіти темою. І бути гнучкою, вміти вислуховувати іншу точку зору та спокійно, без агресії доводити свою думку."
Оратор повинен бути готовим до незручних запитань, тобто ви повинні знати, що щось може піти не так. У цьому випадку пані Іванна радить наступне:
"Не варто боятися.  Ви можете повернутись безпосередньо до людини, вислухати, при цьому посміхатись. Усмішка завжди обеззброює співрозмовника, тому таким чином ви і ваш співбесідник будете не такими напруженими.  Якщо вас завели у глухий кут, ви маєте право сказати: вибачте, без коментарів, дякую за увагу чи я не володію даною інформацією".
У публічному виступі велику роль відіграє мова жестів. 50% успіху вашої промови складають власне жести. "На даний момент люди не хочуть картинок чи портретних заготовок, а навпаки живих людей. Тому невербальне спілкування  допомагає побудувати успішну промову. Звичайно, існують рухи, які заборонені: закрита поза, перекочування з ноги на ногу, показування кулака, тримання рук в кишенях, використання популярних жестів  та інші. А ось тримати  під час виступу щось в руці, наприклад телефон  чи зошит дозволяється. Якщо ви  виступаєте перед  дітками, то сприймається такий жест, як складання руки в руці.  Якщо ваша аудиторія – студенти, варто сидіти приблизно в тій самій позі, що і вони. Тоді вони стають більше відкритими до вас." Викладач ораторського мистецтва також радить починати з малого, а не одразу  шукати великої аудиторії. Потрібно починати з невеличких залів та поступово збільшувати кількість слухачів і глядачів. На її думку, хороший оратор – це 25% хорошого психолога, 25% актора, 25% лідера  та 25% – харизма оратора. Якщо ти спілкуєшся з людиною і не віриш в те, про що говориш – співрозмовник теж не повірить. "Для того, щоб стати вмілим оратором, потрібно багато читати та спілкуватись вживу. Мені особисто допомагають книги з риторики та дикції, написані в радянський час, які описують потрібні вправи для біологічного апарату нашого мовлення. Окрім них, мене вразили такі книги, як:  книга "Промови, що змінили світ"  Саймон Монтефіоре, в якій описано, як виголошувати промови, які змінили хід історії, як втримати увагу слухачів "Робота рулить! Уроки Google. Правила гри у команді мрії" Ласло Бок, це абсолютно новітній підхід до спілкування і управління зі співробітниками   та  "Шлях Virgin"  Річарда Бренсона: успіх – це весело!.  Час від часу варто дивитися як нагороджують людей, оскільки там показують їх обличчя. Так можна багато вивчити про міміку, адже губи, очі та усмішка ніколи не обманюють.  Також я виконую ряд вправ на діаграму, нижню щелепу, губи, які допомагають розвивати мовний апарат. Насправді, це важливо робити. І кожен оратор повинен мати свою візитну карточку, як наприклад  Марк Цукерберг, який має свою "фішку". Під час його виступу ніколи немає крісел, свої руки тримає відкритими на рівні плечей та завжди ходить. Тому не варто боятися експериментувати і шукати щось своє. Не варто боятися помилок і невдач. Завжди будуть люди, які краще знають, краще вміють. У житті я особисто керуюся 6 принципами: не розпускати плітки, не подавати неперевірених аргументів, не вживати догматизму, не нити і не вносити негативізму та ніколи не використовувати чужі слова і твердження". АВТОР: Соломія МАРДАРОВИЧ Фото: Андрій КАНЯ