ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Кам'яниця Коломийська у Львові - пам'ятка архітектури національного значення. ФОТО

За повідомленням коломиянина, почесного краєзнавця України Миколи Савчука, кам'яниця Коломийська — житловий будинок XVII століття, пам'ятка архітектури національного значення (охоронний № 357), який міститься в історичному центрі Львова, на вулиці Краківській, 9. Унікальна збереженими фресками на стінах і стелі.

У другій половині XVI століття, на місці попередньої кам’яниці, яка згоріла, поставили нову кам'яницю у стилі Відродження, структура якої збереглася і в сучасній будівлі. Свою назву кам'яниця отримала у середині XVII століття, від її власників, родини Коломийських (Kolomyiski).

Відомо,що в другій половині XVI ст. — на поч. XVIІ ст. у Львові жив і працював український ювелір Габес Каспар Коломийський, який належав до золотарського цеху і навіть був цехмістером у 1591 р. Можливо, він належав до того роду Коломийських, які, очевидно, й походили з Коломиї.

На фото: охоронна таблиця кам'яниці Коломийської

У 1712 р. кам'яниця знову значно постраждала від пожежі, але тогочасний власник, Фабіан Коломийський, перебудував її, лишивши на згадку про пожежу напис латиною на дерев'яному сволоку: «Post conflagratam igne lapideam in anno 1712» (укр. «Після спалення вогнем у 1712 році»). Ймовірно, саме тоді екстер'єр кам'яниці набув барокових рис. Наприкінці XVIII століття власником будинку був маляр Стефан Вишинський.

Згодом будинок кілька разів перебудовували, надбудовували, змінювали, надавали йому імпозантного вигляду в різних стилях, прикрашали декором. У різні часи там містився готель «Вікторія», ресторан-винарня «Під трьома муринами», різні крамниці, аж доки не прийшла радянська влада і не облаштувала в будинку квартири для трудящих.

На фото: у каварні "Фреска" столик чекає любителів кави

Від 2006 р. на першому поверсі цієї історичної будівлі діє популярна каварня «Фреска». Хто з коломийських буває у Львові — неодмінно п’є тут каву та дивиться навколо, шукаючи очима коломийського минулого на львівській бруківці і тутешніх фасадах.

Світлини спеціально для цієї публікації зробив львівський журналіст Юрко Атаманюк.

До теми: Вулиці "Коломийські" у світі. ФОТО