ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ігор Слюзар: Нема школи, де вчать міських голів - є досвід. ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ‘Ю

Про інвестиції, політичні конфлікти в міськраді,  майбутнє ОТГ, третю каденцію, про виборчу кампанію і роботу міського голови – в ексклюзивному інтерв’ю з Ігорем Слюзаром.

- Робота 7 демократичного скликання Коломийської міської ради практично добігає до завершення. Чим запамятається коломиянам ця каденція, робота міськради і міського голови і відповідно депутатського складу?

- Дуже багатьма нововведеннями, які ми зробили вперше. Я дуже люблю термін «вперше». Вперше, напевно, в Коломиї з часів Союзу з’явилися потужні комунальні підприємства. Їх оснастили технічно – закупили 36 одиниць техніки. Щоб ви розуміли, на початку моєї роботи в міській раді 95% всіх робіт щодо благоустрою в Коломиї виконували приватні фірми. Це й озеленення, і прибирання, хоча і обсяг виконуваних робіт був мізерним. Нині 95% робіт виконують комунальні підприємства. В будь-якому випадку прибираються всі вулиці - на початку моєї роботи прибирали лиш 5 вулиць, всі решта були брудні і влаштовували толоки, щоб прибрати сміття. Нині професійно займаються озелененням, висаджують дерева. І нововведення, яке вже в нас третій рік, - це квітники.

Вперше, напевно за часи незалежності, ми зайшли в благоустрій мікрорайонів, ми почали робити міжквартальні проїзди, а також сам  благоустрій прибудинкових територій. Це тротуари, під’їзні дороги, і, зрозуміло, це напевно найкращий проект, який гарно сприймали люди. Величезний проект ми здійснили щодо водопостачання. Коломия вже була у безвиході, уявіть собі: по годинах давали воду. У 9-поверхових будинках  воду на верхніх поверхах можна було застати після 12 ночі, нині про ту проблему навіть ніхто не згадує. З крана тече питтєва вода, добре очищена, по нових трубах, і ця робота зайняла напевно найбільшу частку фінансового, а також  людського ресурсу. Але  це дає змогу наводити лад у цілому місті.

Також ЦНАП, який ми відкрили ще 2015 року не тільки як варіант полегшення надання послуг, доступність послуги мешканцям міста, це був і варіант  боротьби з корупцією. Те, що я застав у 2010-ому, коли всі послуги надавались в адміністративних приміщеннях міської ради - це черги, а якщо є черга, відповідно є корупційна складова знайти знайомого, занести цукерки, коньяк. Це було, напевне, найбільшою проблемою сприйняття громадою роботи міської ради. Сьогодні взагалі про це ніхто не говорить.

- Якщо подивитися на те, що до Коломиї доєднується практично 9 населених пунктів, чи будуть ЦНАПи там?

- Ми вже два роки працюємо з 5 сільськими населеними пунктами і в кожному селі є віддалене робоче місце ЦНАП, але ефект в тому, що ніхто навіть собі не уявляв, яка кількість послуг надавалась взагалі міською радою. Сьогодні 10 000 послуг надаються щомісяця - 120 тисяч послуг на рік в громаді з 70-тисячним населенням. Сьогодні документи на субсидії йдуть теж через ЦНАП, там є електронна черга. Якщо навіть є сезонний наплив - людина взяла талончик, прийшла на вказану годину, отримала послугу, здала документи… Це все полегшує життя. Цього року було впроваджено електронні черги в садочки, і так кожен рік йде покращення. Нам вже 1000 метрів існуючого ЦНАПу не вистачало, і цього року ми відремонтували ще 350 метрів нових приміщень. І найголовніше – забезпечили доступ для людей з обмеженими можливостями.

- Приєднання до Коломиї громад, очевидно, несуть за собою теж виклики – більша трата коштів з бюджету. Наскільки це виправдано і прораховано і чи зможе наступних 5 років громада, яка складається з 9 населених пунктів, розвиватися так, як це відбувається впродовж цих 5 років? 

- Ми з командою розпочинали працювати з бюджету 36 мільйонів, сьогодні бюджет громади - 390 млн. Приєднання сіл не несе фінансового тягару для Коломиї. Чому? Бо ми заходимо в режим реверсивних дотацій, тобто входження таких великих інвесторів, як Леоні, 10 гірсько-штурмової бригади (сьогодні найбільшого платника податків) дає такий рівень податкових надходжень, що держава вже би мала забирати. Якраз приєднання сіл знімає питання реверсивних дотацій, тобто кількість мешканців росте, відповідно податкові показники падають, і ми - в нульовому варіанті дотації. Тобто держава не має зазіхань на бюджет міста. Але цей ресурс створили самі коломияни.

Тобто коли хтось з політичних партій хоче на чомусь піаритись, я завжди кажу: «Починаєш з того: дякую платникам податків, що сплатили податки в Коломиї». І розвиток громади залежить все-таки від платника податків. Так, треба ефективно використати ті гроші, визначити найбільшу проблему - як в селі, так і в місті. Проблем дуже багато. Для прикладу, нещодавні зливи показали проблеми на 4 дахах навчальних закладів. Їх вже треба міняти і це великі кошти. Як слабка громада може це зробити – навіть не уявляю. Я розумію, як це може зробити Коломийська об’єднана громада. У двох селах поміняти дах в школах – це  для   менших громад без допомоги держави практично не під силу. А бюджет Коломиї навіть не помітить тих видатків.

Такі нюанси, дріб’язок ми навіть не обговорюємо у передвиборчій кампанії. Це звичайна поточна робота, яка не викликає ні в кого сумнівів, що її треба робити. А от перспективний розвиток завжди викликає проблеми. Ми ж не дарма обіцяємо, що всі дороги, міжквартальні проїзди, благоустрій території як приватного сектору, так і багатоповерхової забудови, всі проїзди в сільських населених пунктах за 5 років треба зробити. Ми справді це можемо зробити по нашому ресурсу. Це був тяжкий шлях дійти до такої можливості - це і залучення інвесторів, і активізація підприємницького середовища у місті.

Інвестиції

- Щодо інвестицій - знаю, що над цими проектами ви працюєте. Чи ймовірні ще якісь великі інвестиційні проекти в Коломиї?

- Ми змінили генеральний план на об’їзній дорозі Чернівці- Івано-Франківськ, 200 гектарів виділяємо під промислові об’єкти. Чому це важливо? Сьогодні дуже непевний час для інвестицій у звязку з вірусом, але ми маємо постійно декларувати пропозицію. Сьогодні для пропозиції маємо дві ділянки, одна – 40 га, друга 20 га для будівництва. На тих ділянках заведені всі комунікації, але для введення більш масштабного проекту цієї землі замало.

Ми маємо інвестору показати так, як ми заводили Леоні. Леоні – дуже багата фірма і має заводи по цілому світі. Ми завели всі комунікації на ділянку, і це було найкращим моментом, чому перемогли ми, а не Львівська область чи інший населений пункт Івано-Франківщини. І це було виправдано, бо сьогодні це є другий платник податків, і до 2023 року він точно стане найбільшим платником податків у Коломиї.

Крім того, ми вирішили основне завдання:   на минулих виборах я обіцяв  створити підприємство хоч на 300 робочих місць. Ми вже маємо там 2000 робочих місць, а якщо додати ще й 10 гірсько-штурмову бригаду, де служать контрактники, їх там теж дві з половиною тисячі. Тобто 4 з половиною тисячі  робочих місць у місті створено.

Інвесторів приїжджає дуже багато. Знову оживилася фірма, яка ще при моєму попереднику Юрію Овчаренку взяла землю для будівництва сміттєпереробки, сьогодні вони знову готують ділянку під будівництво. Я ніде публічно це не заявляю, бо таких інвесторів було з 3 десятки точно за останні 5 років. Коли вже проект буде реалізовуватись, тоді   будемо про нього розповідати. Дуже є багато проектів, де ми залежні від політики держави. Чому ми, місцева рада, не можемо звільнити від податків. Ми ж не говоримо про державні, а про місцеві податки, дати пільгу інвестору… Але  закон нам забороняє. 

Політичні конфлікти у міськраді

- Пане голово, якщо взяти до уваги якісь некоректні рішення, можливо факти, які впливають законодавчо на органи місцевого самоврядування. Що би вам хотілося виокремити і не повторювати в майбутній каденції?

- Я категоричний противник партійних виборів у таких громадах, як Коломия. Всі загальноукраїнські процеси перекладались на рішення міської ради. Коли конфліктують дві політичні сили, це починає перешкоджати, бо у виконавчій гілці влади є представник конкуруючої політичної сили. Вони конкурують досить некоректно, і це виливається в рішеннях міської ради. По крайній мірі виконавча гілка влади має формуватися поза політикою. На жаль, обидві мої каденції я вимушено формував політичні команди і у виконавчій гілці влади.

- Тож на початку каденції вам довелось примирити всіх і тільки після того почати якусь роботу?

- Щоб сформувати конструктивну більшість, хоча закон не передбачає коаліції в місцевому самоврядуванні, щоб організувати ефективну роботу прийняття рішень, ти маєш віддавати партіям квоти: у виконкомі, заступників, і це викликало навіть деякий дискомфорт. У нас були зміни в керівництві міської ради, і то тричі.

- Це потягнуло за собою якийсь негатив?

- Обов'язково, воно загальмовує процес ефективної роботи.

- Від кого це залежить і хто на ці моменти впливає?

- Тільки Верховна Рада як законотворець. Зараз готується новий закон про місцеве самоврядування і багато хто такі пропозиції висував, щоб змінити формат формування виконавчої гілки влади. Тобто є обраний міський голова, є обрана рада. Вона дає завдання міському голові на виконання тих чи інших завдань. Виконавча гілка влади має не займатись політикою. Бо в каналізації, водогоні, дорогах нема партійності. Це точно безпартійні речі і їх треба робити всюди і завжди.

Про помилки

- Які рішення, можливо, мали би піти в небуття, які були прийняті або десь мали місце у роботі як міського голови, так і всього депутатського складу?

- В принципі, якщо на дрібниці не звертати увагу, всі рішення були ефективні і корисні для громади. Чи були помилки? Помилки бувають завжди. Не помиляється тільки той, хто не працює, але по великому рахунку ця каденція -  депутатський корпус і виконавча гілка влади - спрацювали ефективно, і це видно по місту. Головне – не зупинятися і цей процес має бути безперервним.

 

Про майбутнє обєднаної територіальної громади

Яка є візія у вас і яка стратегія на майбутнє – 5, 10 років для коломиян, для всієї громади?

- Стратегія прийнята: це місто з розвинутою промисловістю і розвинутою туристичною галуззю. Це стратегія, куди ми мали би всі прийти. І дуже важко було мешканцям пояснювати, що ми йдем в туристичний центр, коли екскаватор з ранку до ночі руйнує дороги, прокладаючи комунікації. Але вже останні два роки ми почали процес відновлення тих всіх пошкоджених елементів благоустрою. І всі точно знають, як має виглядати кожен мікрорайон, бо ми вже показали, як він має виглядати. Люди точно знають, які відпочинкові зони і в якому вигляді мають працювати, бо ми їх 3 чи 4 зробили за каденцію і треба ту роботу продовжувати. Місто має бути комфортним для проживання перш за все мешканців. І місто, і кожен сільський населений пункт вже сьогодні бачить візію, куди рухається громада. Єдине – цей процес не можна зупиняти. Тобто план намальований і ми показали, що ми по ньому рухаємось, його треба продовжувати.

Про третю каденцію

- Зазвичай політики з великим досвідом і зокрема з таким досвідом, як у вас, не завжди хочуть відповідати на такі запитання. Похід Ігоря Слюзара на третю каденцію – це особисті амбіції, відчуття того, що не вдалося щось зробити і це треба довершити, чи, можливо, є якась засторога, що Ігор Слюзар залишиться поза політикою?

- В минулій каденції лозунгом виборчої кампанії було «Завершити розпочате». Ми завершили те розпочате, що обіцяли, але ми розпочали набагато більше проектів. Ті, хто давно в політиці, знають, що з політики вийти неможливо. Це приміщення з одними дверима, які відкриваються в одну сторону і до кінця свого життя ти вийти з неї не можеш. Амбіції –  задоволені, бо це найвища посада, яка є в Коломиї і я вважаю, що ми з командою  спрацювали ефективно.

Незавершених проектів  десятками розпочинаємо кожен рік. Ми почали інфраструктурні проекти: будівництво басейну, капітальний ремонт доріг з державного бюджету, будівництво спортзалу в 9 школі. Так, цього року всі  проекти заморожені і ми розуміємо, з чим це зв'язано. Це сьогодні дуже популярна відмовка, але справді з шести об'єктів, які будуються за кошти державного бюджету, лише на два надійшли кошти - це ремонт двох доріг. Решта 4 важливі об'єкти заморожені. Це нові очисні споруди, величезний проект внутрішньої об'їзної дороги на вул. Старицького-Атаманюка (пів дороги зробили, пів не закінчили), басейн – по нинішній день ні копійки грошей на нього не надійшло, тож будівництво стоїть. Практично побудований новий спортзал і нові майстерні у 9 школі. Все готове, треба лише кінцевого ремонту. Це невелика сума навіть, щоб виконати будівельні роботи – 5 мільйонів і 3 - на обладнання, але це нагально, бо проблем дуже багато. Хотілось би зробити набагато більше, ніж ми зробили. Але об'єктивний процес першочерговості виконання робіт змушує робити ті об'єкти, які ми робили, і я вважаю, що якраз тактичних і стратегічних помилок ми з міською радою не зробили.

- Чи готовий Ігор Слюзар до цих викликів на майбутні 5 років?

- По-перше, я зрілий політик і такі рішення не приймаються вже емоційно. Я точно вже знаю, як ми маємо рухатися і я точно знаю, куди ми маємо прийти.

Про виборчу кампанію

- Ці вибори надзвичайно швидкі і очевидно в місяць часу вкластися з виборчою програмою, донести її до громади - складно, і вони є агресивними. Коли я приїхав до Коломиї, то побачив дуже багато бігбордів. Ознайомившись з передвиборчою роботою ваших опонентів, чи небагато зараз є популізму?

- Розумієте, з моїм досвідом, знаючи досконало, як працює ця машина  – від міської ради до вищих ешелонів влади в Києві і читаючи ті програми – я точно міг би їх «розбомбити»  всі без винятку   в пух і прах. Але колись і я був молодим політиком, і я точно не мав того політичного досвіду. Я не мав досвіду життєвого і не мав досвіду цієї роботи. Як вчила мене мама, не бий слабих. Це перше. Друге – кампанія брудна. Думають, що обливаючи іншого болотом, можна здобути дивіденди. Це говорить про малий досвід політичного життя кандидатів. На негативі ще не пройшов жоден кандидат і нічого не здобув у житті. Відпрацьовуються брудні технології, але я думаю, що виборець, мешканець нашої об'єднаної громади - розумний і він точно розбереться, де брехня, а де правда, бо по великому рахунку мені нема за що виправдовуватися. Я 10 років говорю одні і ті ж фрази: не крав, не краду, не буду красти, не брав, не беру і не буду брати.

Про роботу міського голови

- Наскільки є легкою робота міського голови, як це собі уявляють молоді люди, які вважають, що вони прийдуть і багато чого змінять?

- Це робота 24 на 7, 24 години і 7 днів на тиждень. Щоб зрозуміти: 5 хвилин ти можеш займатися високою поезією, влаштовувати якісь концерти і рівно через 2 хвилини – займатися септиком, каналізацією в якомусь мікрорайоні, де заливає подвір'я. Великий діапазон інформації, якою ти маєш володіти, ти маєш розуміти процеси. Завжди згадую першу каденцію, я готувався до цієї посади 8 років. Теоретично я працював з депутатами, бо фракція від партії була, ми розбирали на сесії кожне питання, знали, звідки це питання виникло. Нема школи, де вчать міських голів. Ця школа – це досвід.

Сім'я і робота

- Родина, сім'я, діти. Як вони до цього ставляться, що батько завжди зайнятий, завжди на телефоні, завжди у праці?

- Родина звикла. Дружина інакшого мене не знала - цілими днями на роботі. Діти народилися – я в тому режимі працював: чи то було в приватному секторі, чи то було в міській раді. Тато вдома – для дітей свято. І ми відповідно це свято завжди використовуємо з дітьми. Ми стараємося з ними спілкуватися вже на серйозні теми, хоч найменшій – 9 років, але вони розуміють, що робота в тата складна і відповідно заважати, коли він працює, не можна. А працює він весь час, навіть удома. Тому є звичка на 2 години  вимикати дзвінок і лиш дивишся, чи важливий дзвінок, чи ні, і все-таки приділяєш дітям увагу. Я дуже люблю робити уроки, перевіряти їх. Все своє життя дуже любив математику – в школі, в інституті. Я її непогано завжди знав і якщо дитині треба допомогти з математикою – чекають завжди тата.

- За принципом не виховуй дітей, виховуй себе, напевно...

- Напевно так. Гарна думка, але виглядає, що так життя і йде.

- Дякую за  інтерв'ю. Бажаю успіхів, хай щастить і хай збудуться ті мрії і плани, які ви поставили перед собою і найважливіше – перед усією коломийською громадою.

- Дякую.

 Рекламний матеріал