ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Готують каву, яка виросла у кавунах: переселенці з Херсона відкрили на Франківщині кав’ярню. ФОТО

Переселенці з Херсона Поліна та Костя Дудченки відкрили в Івано-Франківську кав’ярню. На це пішли гроші, які пара не встигла витратити на весільну подорож. Подружжя понад місяць розвиває справу та варить каву для жителів та гостей Франківська.

Кореспондентці Суспільного Поліна та Костя розповіли про те, як залишали Херсон, як облаштувалися в Івано-Франківську та легенду про херсонську каву.

Кава як професія і бізнес

З кавою Костя Дудченко почав працювати дев'ять років тому, коли прийшов на роботу до кав'ярні. Тоді ж вперше замислився про власний заклад. На реалізацію плану пішов час — 3,5 роки тому Костя та Поліна відкрили свою першу кав'ярню у Херсоні.

"Наша справа працювала дуже добре, наше життя теж, в принципі, було нормальним. Ми думали про розвиток бізнесу, про масштабування. Все працювало чудово, люди були задоволені. Ми постійно щось додавали, розширювалися, докладали каву на полиці, додавали різні десерти, салати, сніданки. Ми розвивали кухонний та кавовий бізнес", — розповідає Костя Дудченко.

Кав'ярня подружжя у Херсоні. Фото: Поліна Дудченко

Злам 24 лютого

Кав'ярня у Херсоні перестала працювати 24 лютого. Наступного дня Поліна та Костя поїхали з міста у Кривий Ріг. Тоді, каже Костя Дудченко, не припускав, що залишає домівку надовго, тому вирішили не їхати далеко.

Літня тераса кав'ярні у Херсоні. Фото: Поліна Дудченко

"Ми хотіли бути поближче до Херсона, думали, що скоро повернемося додому. Але варіанту повертатися не було. Тому ми приїхали у Франківськ. Тут вже жили друзі, була квартира", — каже Костя Дудченко.

Костя Дудченко. Фото: Суспільне Карпати

Коли подружжя вирішило відновити бізнес на новому місці, повідомили про це усім працівникам, які залишилися у Херсоні. Пара сказала, що забезпечить людей роботою, якщо вони переїдуть до Франківська.

Кав'ярня за гроші на весільну подорож

Рішення відкрити кав'ярню у новому місті було важким, каже подружжя. Перші два тижні в Івано-Франківську Поліна та Костя звикали до нового життя. Потім вирішили, що треба рухатися вперед.

"Ми побачили, що тут люди відчувають себе більш безпечно, ніж в інших містах. Все, що в нас було, — досвід і невелика кількість грошей, які можна вкласти", — ділиться Поліна.

Поліна та Костя Дудченки. Фото: Суспільне Карпати

На відкриття кав’ярні в Івано-Франківську подружжя витратило гроші, які відкладали на медовий місяць.

"Або ми проживемо ці гроші, і вони рано чи пізно закінчаться. І що тоді? Або ж ми спробуємо і проінвестуємо їх в кав’ярню, і тоді, можливо, будемо корисні та при ділі. Так і вирішили зробити", — розповів Костя Дудченко.

Легенда про каву з кавунів

У франківській кав’ярні подружжя варить особливу херсонську каву. Зі слів Кості Дудченка, вона має неповторний смак.

"У Херсоні всередині у кавунах росте кава. Потім її звідти дістають, кавунова м’якоть йде на кавуновий мед, а кава обсмажується під палючим південним сонцем. Принаймні, така легенда. Як воно там є, ніхто не знає. Це — секрет фірми", — говорить Костя Дудченко.

У франківській кав'ярні подружжя варить особливу херсонську каву. Фото: Суспільне Карпати

Легенда "кавунової" кави написана на звороті пачки. Вона розповідає, як херсонські мореплавці возили каву з Ефіопії, а одного року через малий врожай їм довелося взяти додатковий вантаж у Туреччині.

"Тоді корабель довантажили ягодою, якої не було в Україні. На той момент у Херсоні ще не було кавунів. Але дорогою мореплавці потрапили у сильний шторм. Ну, і якось кава потрапила у кавун. Ніхто не знає, правда це чи ні. Але якщо кава росте у кавунах, то значить це — правда", — говорить власник кав’ярні.

 
Фото: Суспільне Карпати

Насправді у кав’ярні готують напій із кавових зерен Brazil Santos, Rwanda-Mabanza. Це — 100% арабіка. Костя Дудченко розповів, що херсонська кава була туристичною візиткою міста. Її купували туристи, надсилали у різні міста як подарунок. Зараз, каже, у Франківську, ця кава має іншу місію.

"Заявити про те, що Херсон — це українське місто, нагадати про нього, бо дуже часто про нього забувають. Це – нагадування про те, що Херсон є, Херсон – це Україна. Не забувайте про нас!" — сказав Костянтин.

Кав'ярня, у якій херсонці відчуватимуть себе, як вдома

Дизайн кав’ярні в Івано-Франківську подружжя намагалося зробити схожим на херсонський: оформлення, кольори, рослини. Усе заради того, щоби відвідувачі-херсонці відчули себе, як вдома.

"Ось, наприклад, фікус, який у нас також ріс там. І ми купили сюди такий самий, чекаємо, коли він вже проросте так, як у кав’ярні в Херсоні. Тут на стіні є історія нашого створення і розвитку у Херсоні", — розповідає Поліна Дудченко.

Дизайн кав’ярні в Івано-Франківську подружжя намагалося зробити схожим на херсонський. Фото: Суспільне Карпати

До "попередньої" історії кав’ярні власники додають "новітню": вони зберігають афішу про відкриття закладу, повісили фото відвідувачів, рулетку, якою заміряли приміщення, коли обирали локацію.

"Є дуже важлива для нас річ, фотокартка. Це про те, як наша кава, яку ми замовили, спочатку їхала зі Львова у Херсон — це було 23 лютого. Але вона повернулася до Львова, а потім дісталася Франківська. Цю каву ми готуємо тут людям", — розповідає дівчина.

Кав’ярня у Франківську є "херсонською" локацією. Тут переселенці проводять зустрічі та згадують життя до війни.

У кав'ярні постійно зустрічаються переселенці з Херсона та проводять зустрічі. Фото: Суспільне Карпати

"Ми не шкодуємо, що відкрили кав’ярню. Я спілкуюся з херсонцями, отримую підтримку від них, даю свою підтримку комусь, — говорить Поліна. — Для людей це стало тим місцем, як у Херсоні".

Пара чекає деокупації Херсона, після перемоги планують розвивати свою справу та жити на два міста — Херсон та Івано-Франківськ.

Читайте також: Новий подих у новому місті. Інтерв'ю з Лолітою, яка вже двічі змушена шукати прихисток через війну рф.