ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

“Дивам бути” - закулісся акції Карітас Коломия “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей. ФОТО

Вже 21 рік у Коломийській громаді проходить благодійна акція “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей”.  Про те як цьогоріч буде відбуватись акція розповіли помічниці єпископа Мир Лікійського із Карітас Коломия.

За час існування цієї ініціативи вже виросло ціле покоління, яке колись мало змогу повірити в дива. Спочатку акція називалась “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей-сиріт” і реалізовувалась християнською спільнотою “Діти світла”. Згодом ініціативу підхопив Карітас Коломия. З часом акція розрослась і почала дарувати свято не лише малечі, яка залишилась без батьківського піклування.

“Очолити акцію вперше мені довелось в 2011 році. Маю про цю ініціативу лише найтепліші спогади. Саме під час проведення “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей” у мене зав'язалися стосунки із моїм чоловіком. Опісля акції ми одружились і я відійшла від керівництва. Проте, всі 10 років брала листи і виконувала мрію малечі. Цьогоріч маю радість знову очолити процес творення див”, - розповідає координаторка акції пані Надія Рєзнік.

Загалом алгоритм святкових див під час акції “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей” доволі простий. Спочатку малеча пише листи і приносить їх до офісу Карітас Коломия. Потім волонтери вносять їх у базу даних, щоб жодне послання до єпископа Мир Лікійського не загубилось. Далі лист може взяти кожен, хто хоче подарувати дитині свято. До 9 грудня все вказане в листі треба принести, гарно запакованим у офіс Карітас Коломия.

“Цьогоріч долучитись до акції захотіли близько 800 дітей з усієї території Коломийської єпархії УГКЦ. Це діти, батьки котрих є особами з інвалідністю 1 або 2 групи, діти з інвалідністю, багатодітні сім’ї воїнів-захисників, діти загиблих воїнів, сироти, напівсироти,позбавлені батьківського піклування, сім’ї ВПО. Для нас велика радість, що навіть в такі нелегкі часи ми зможемо подарувати кожному з них, хоча б на декілька годин відчуття свята” - каже комунікаційниця  Коломийського Карітасу Христя Яковин.

Діти, які хочуть отримати подарунки від Святого Миколая за посередництвом Карітас Коломия могли вказати в листі 2 найзаповітніші бажання. Мрією майже кожної дитини є мир в нашій державі. А малеча, яка приїхала на Прикарпаття із зони ведення військових дій також просить у Чудотворця якнайшвидшого повернення додому.

Для дітей ВПО ця акція є чимось неймовірно цікавим та новим. Вони ніколи не отримували подарунки від Святого  Миколая чи його помічників з благодійних організацій. Проте, всі діти знають про єпископа Мир Лікійського і не плутають його з Дідом Морозом. Щодо побажань, то вони дуже прості. Особисто мене розчулила дівчинка, яка хотіла картину по номерах. В її сім’ї, на жаль, не надають належного значення освіті, тому вона навіть не знала всіх цифр. Проте, коли побачила в знайомої таку картину почала наполегливо вчитись. Зараз вона добре знає всі кольори й цифри та мріє отримати свій подарунок. У неї аж очі світяться, коли вона про це говорить.  Саме ці щасливі очі дітей, їхні радісні емоції, надихають мене творити добрі справи”, - ділиться Христина Кучерук, керівниця дитячого напрямку Карітас Коломия, яка цьогоріч допомагала з прийомом листів.

Окрім працівників Карітас Коломия до акції “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей”, як і минулих років доєднались багато волонтерів. Про їхню роль в ініціативі розповідає координаторка волонтерів благодійного фонду Іванка Федорак.

“Ми дуже раді, що багато людей захотіли разом з нами стати помічниками Святого Миколая. Це як і молодь так і особи старшого віку. Робота є щодня. Зараз, до прикладу, наші солдати добра, активно вносять листи у базу даних. Наступний етап акції - роздача дитячих послань, потім будуть формуватись подарунки та готуватись все необхідне для гарної зустрічі малечі з Святим Миколаєм”

Більше деталей про акцію “Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей” та як долучитись до неї ви можете дізнатись на інформаційних ресурсах Карітас Коломия. 

“Давайте не допустимо, щоб у цей час діти втратили віру в дива. Кожен може своїм чином долучитись і подарувати цим маленьким мрійникам трохи радості. Станьте цьогоріч румами Святого Миколая на землі” - закликає пані Надія Рєзнік.