ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Дистанційна освіта на Коломийщині: чи адаптувалися педагоги, учні та батьки

Над впровадженням дистанційної освіти у Коломийській ОТГ працює велика команда людей: спеціалісти управління освіти,  методисти інформаційно-методичного центру,  керівництво та вчителі ліцеїв та гімназій. Серед усіх платформ обрали інструменти Google Classroom і Zoom. 

Чи вдалося звикнути до нового формату комунікації вчителям, дітям і батькам, дізнавалися журналісти «Дзеркала медіа».

Особливості дистанційної освіти в ОТГ

Наразі впровадження дистанційної освіти в Коломийській ОТГ включає:

  1. Активний процес реєстрації вчителів на Google Сlassroom і ZOOM.
  2. Розроблення покрокових інструкцій для кожного з сервісів вчителям, батькам і дітям щодо того, як отримувати завдання та надсилати відповіді.
  3. Проведення онлайн-консультацій щодо використання освітніх платформ з відповідальними педагогами кожного закладу освіти та головами методичних об’єднань учителів шкіл.
  4. Створення системи інформування: в кожній школі обрано відповідальних осіб, створено відповідні групи у месенджерах для консультацій та вирішення проблемних запитань.
  5. Початок процесу навчання вчителів із використання відповідних інструментів.

За час карантину була напрацьована концепція. Інструкції розробляли і для комп’ютерів й для смартфонів. Про все це вказано на сторінці Управління освіти в соціальній мережі Facebook.

Враховуючи академічну й організаційну автономію закладів освіти та педагогічну свободу вчителів, допускається використання Skype для онлайн-занять і спілкування в месенджері, на зразок Viber.

Серед найближчих планів:

  1. Створити бази начального контенту з кожного шкільного предмета, доступ до яких будуть мати всі вчителі.
  2. Забезпечити систему інформування та технічної підтримки для батьків.
  3. Організувати систему психологічної підтримки батьків і дітей.
  4. Проводити навчання педагогів із застосування дистанційних інструментів доти, доки буде в цьому потреба освітян.

Перші враження педагогів

9 ліцей вже 2 роки активно та успішно використовує платформу Google Classroom. Однак Управління освіти прагне створити єдину систему дистанційного навчання в усіх ліцеях і гімназіях ОТГ. Тому з 23 березня розпочалась організаційна робота з підключення інших закладів освіти до цієї платформи.

Ліцей № 2 працює на платформі Google Classroom третій тиждень. Протягом першого тижня налагоджували комунікацію, а зараз уже виставляють оцінки та навіть проводили контрольні роботи – діти надсилають їх на Viber, каже директор Володимир Семчук:

«Для нас пріоритетним завданням є достукатися до кожного учня. Діти заняття не ігнорують, у якійсь мірі їм навіть цікаво. Вони люблять проводити час зі своїми гаджетами, тож їм цікаво. Сучасна молодь обізнана з технікою, тож проблем немає».

Серед викладачів є кілька пенсійного віку, але й вони стараються максимально продуктивно працювати за нових умов.

Якщо в місті проблем із наявністю техніки практично немає, то учні Ліснохлібичинського ліцею часом не можуть виконати завдання через поганий зв’язок чи відсутність у дитини власного смартфона:

«В нас дуже велика проблема з тим, що деякі діти та вчителі можуть користуватися тільки телефоном і мобільним інтернетом, - розповідає вчитель української мови та літератури Іван Стрельченко. - Буває й таке, що дитина не виконала домашнє завдання, бо не має власного смартфона, а батьки на роботі. Про це класний керівник попереджає вчителів-предметників і ми робимо помітку  журналі. Якщо ж завдання не виконується без поважних причин – виставляємо «одиниці».

Ознайомлення з новою платформою викладачі почали ще на канікулах, а дітей ознайомлювали вже першого дня навчання. Ті, хто освоїв інструменти Google Classroom раніше, проводили вебінари для колег.

«Старшим викладачам така форма навчання дається важко: їм треба кілька разів пояснити, потім вони ще обов’язково телефонують із різними запитаннями. Проте, щиро цікавляться та намагаються звикнути. Більшість уроків надиктовують голосовими повідомленнями у Viber. Так само й знімають фрагменти уроку на камеру, за необхідності. Але вони працюють», - продовжує Іван Стрельченко.

Відгуки батьків

Батьки відзначають щонайменше чотири переваги в дистанційному навчанні:

  1. Економія сімейного бюджету: тепер не потрібно здавати кошти на ремонт, купувати до класу вазони, збирати вчителям на подарунки тощо. Збережені кошти можна спрямувати, наприклад, на додаткові курси для дитини.
  2. Дитина знаходиться постійно вдома.
  3. Дитина може довше поспати й організувати свій день, відповідно до власних потреб.
  4. Учні втомлюються менше, ніж від восьми уроків на день у школі.

Однак, є й негативні аспекти. Зокрема, засновниця "Franсo Pro" та мама учениці старших класів Ірина Ярмоленко відзначає неготовність України до дистанційної форми навчання:

«Мене не влаштовує, що вчителі не працюють із дітьми онлайн. У нас жоден вчитель не вийшов на зв’язок. Добре, якщо можна прочитати біологію чи українську мову, однак і там не завжди можна розібратися самостійно».

Попри те, що педагоги не роз’яснюють теми, домашню роботу й інші практичні завдання задають, каже пані Ірина:

«Моїй дитині треба дуже добре пояснювати точні науки. Вона не може розв’язати задачу з алгебри чи геометрії, не розуміючи теми.»

Іншим негативним аспектом Ірина Ярмоленко відзначає хитрощі дітей під час тестування:

«Система не адаптована до об’єктивного оцінювання знань. Діти зідзвонюються, гуглять правильні відповіді, шукають у підручниках, переписуються тощо. На звичному уроці вони це зробити не можуть».

Учнів більше цікавить, скільки балів вони наберуть, ніж те, наскільки якісно освоять інформацію для подальшої роботи над іншими завданнями.

«Дистанційне навчання – це класно, але потрібна налагоджена система, за якою воно матиме позитивний вплив на учнів. Воно потребує більшої організованості дітей і педагогів. Учитель має заохотити, а не просто дати тему, адже на майже самостійне освоєння матеріалу йде набагато більше часу», - підсумовує Ірина Ярмоленко.

Дистанційна освіта – це, безперечно, позитивне нововведення, однак і викладачам, і учням потрібно більше часу, щоб вона стала по-справжньому ефективною. А поки що Управління освіти та батьки докладають максимум зусиль, щоб діти отримували якісні знання за тих умов, які неможливо змінити.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА