ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Де випити кави в Коломиї

Коломия – туристичне місто, тож не дивно, що центральна його частина просто всипана різноманітними закладами харчування. Мешканці міста, походячи від ратуші до початку вулиці Січових Стрільців, минають більше десяти кав’ярень. Ми завітали до кількох, та дізналися про їхні особливості, графік роботи під час Новорічних свят і вартість найпопулярнішого кавового напою серед коломиян – американо.

Fun Coffee

Адреса: площа Ринок, 2.

Розклад роботи: будні - 08:00 – 21:00; вихідні – 10:00 – 21:00.

Літня тераса: є.

Wi-Fi: є.

Вартість американо: 16 гривень.

Кава без кофеїну: є.

Рослинне молоко: є.

«Fun Coffee» відкрився влітку 2015 року. Тоді в місті кав’ярень було дуже мало. Відвідувачі приходили сюди саме на каву з десертом у приємній, теплій атмосфері.

Хоч заклад більше орієнтований на каву – більше 20-и позицій - тут є й багато авторських натуральних чаїв - близько 10 позицій. З холодних напоїв – коктейлі та соки. Склад коктейлів – теж унікальний: баристи «Fun Coffee» експериментували перед відкриттям. А ще вони можуть приготувати каву за рецептом гостя.

«Інколи до нас приходять зі словами: «Хочу смачну каву, але не знаю, яку». Тоді ми, опираючись на вподобання клієнта, готуємо унікальний напій. Постійно вигадуємо щось нове: каву, десерти…», - розповідає бариста Яна.

До слова, десерти кондитери кав’ярні виготовляють самі. Крім того відвідувачам пропонують багети, роліні, кіш, сендвічі, круасани, лаваші.

Персонал постійно проходить курси підвищення кваліфікації, відвідує майстер-класи. А потім – проводить свої. Зокрема, нещодавно приймали в себе студентів Коломийського економіко-правового коледжу.

«Вчитися варити каву треба постійно, бо щоразу з’являються нові технології. Ідеалу досягнути неможливо, як і в будь-якій справі», - продовжує Яна.

До свят готують тематичну фотозону, а часом – навіть десерти. Перед Новим роком в закладі теж буде відповідний дизайн і музика. 1 січня кав’ярня працюватиме з обіду, а от вихідних не буде. Часом на свята робочий день триває до 23:00 - усе залежить від кількості клієнтів. Найбільше відвідувачів, як правило, в обід, а найменше – ввечері.

«Ми любимо наших гостей і робимо все, щоб дарувати їм гарний настрій», - підсумовує Яна.

Зараз у «Fun Coffee» діє знижка 20 % на всі десерти після 18:00.

Філіжанка

Адреса: площа Відродження, 19.

Розклад роботи: 09:00 - 21:00.

Літня тераса: є.

Wi-Fi: є.

Вартість американо: 20 гривень.

Кава без кофеїну: є.

Рослинне молоко: немає.

«Філіжанка» щодня відчиняє двері відвідувачам уже четвертий рік. Починалося все з кави та десертів, згодом додалися бельгійські вафлі. Потім клієнти підказували, що б ще хотіли бачити в меню. Так і розвивався заклад.

Сьогодні меню «Філіжанки» - це поєднання української кухні з італійською: готують і вареники, й равіолі. Особливою популярністю користуються фірмовий сирник, ковбаски гриль власного виробництва, домашній бульйон і, звісно, кава. Ще є салати та свіжа випічка - кожен знайде собі щось до душі.

В теплу пору року відвідувачам пропонують фірмовий лимонад, а взимку – глінтвейн чи трав’яний чай зі спеціями. Лише в сезон можна покуштувати й салат «Філіжанка», бо до його складу входить пекінська капуста. До слова, вся зелень та овочі влітку потрапляє на кухню з власної теплиці.

А ще в закладі готують домашнє морозиво, карамель і шоколад. В рамках проєкту «Свідомий бізнес» для діток з інтернату провели майстер-клас, на якому розповіли про улюблений десерт усе: звідки походить морозиво, як його готують  і чому зародилася така ідея. А потім, звісно, пригостили ласощами.

Будь-яку страву готують з собою. Також можна замовити обід наперед: зателефонувати та вказати час, о котрій їжа має бути готова. Тоді на відвідувача чекатиме заброньований столик. Це особливо зручно, коли часу обмаль, адже найбільший потік людей припадає на обідню пору. Проте, загалом страви подають швидко: до 20 хвилин.  

Доставки в закладі немає, але одного разу виняток все ж зробили: перед концертом «Один в каное», організатори подзвонили та попросили привести обід. Тоді власник доставив їм замовлення самостійно.

Багато відвідувачів цінують «Філіжанку» за затишну атмосферу. Розташування, здавалося б, ідеальне: куточок у центрі міста, де немає галасу. Можна спокійно посидіти, поговорити, випити кави чи пообідати.

Відвідувачам із малечею тут теж раді: для найменших передбачено стільчик для годування, для трохи старших – іграшкова кухня, пазли та розмальовки.

До «Філіжанки» часто заходять іноземці. Адресу знаходять в Інтернеті. Їх приваблює незвична назва. Всі в захваті від ровера на стіні. Це – улюблене місце для фото.

Працівники «Філіжанки» завжди йдуть назустріч своїм клієнтам: починаючи від  корегування складу страв до створення романтичної атмосфери зі свічками та квітами. А ще тут не вмикають російськомовну музику.

Заклад гостинно запрошує на сніданки, обіди та вечері. Ну й, звісно, каву.

 Ваніль

Адреса: вулиця Головацького, 3.

Графік роботи: 08:00 – 20:00 (влітку), 08:00 – 19:00 (взимку).

Літня тераса: є.

Wi-Fi: є.

Вартість американо: 18 гривень.

Кава без кофеїну: є.

Рослинне молоко: немає.

Над ідеєю «Ванілі» Оксана Кобацька працювала близько трьох років. Її надихнуло народження дитини:

«За фахом я – стоматолог, але в декреті зародилася мрія створити місце, де людям було б комфортно проводити час у центрі. Крок за кроком почала її втілювати. Тут кожна деталь інтер’єру створена моїми руками: вечорами я малювала, вишивала, уявляла, як тут усе має бути. Результатом надзвичайно задоволена».

Пріоритетом закладу є смачна ароматна кава. В меню її – аж 18 позицій. Родзинка – легкий шоколадний присмак напою.

«Ми ретельно добирали каву, експериментували, - розповідає пані Оксана. – Я дуже люблю нашу каву».

Окрім того тут досить широкий асортимент чаю, який, до того ж, можна придбати на вагу.

Взимку в меню з’являються білий і червоний глінтвейн, імбирний та обліпиховий чаї, а влітку – фірмовий лимонад.

«Лимонад ми варимо самі звечора, настоюємо, а не готуємо безпосередньо перед подачею», - каже власниця.

Вся випічка, представлена в закладі, теж приготована власноруч. Кожен десерт випечений із любов’ю за самостійно розробленими рецептами. Як правило, кількість позицій десертів обмежена, але склад постійно оновлюється:

«Перед тим, як представити щось новеньке гостям, ми обов’язково куштуємо самі й обираємо найкраще. Створюючи десерти, часто прислухаємося до наших клієнтів. Коли нам пропонують ввести якийсь новий смаколик, випробовуємо кілька рецептів, обираємо той, що найбільше припав до душі та запрошуємо до «Ванілі» знову - оцінити пропозицію», - ділиться пані Оксана.

Персонал закладу завжди намагається знайти індивідуальний підхід до кожного відвідувача, допомогти з вибором, тому атмосфера тут приємна та гостинна.

Щодо святкового розкладу – кав’ярня працюватиме щодня, окрім Різдва. А от інтер’єр зміниться радикально: пані Оксана обіцяє, що «Ваніль» перетвориться на новорічну казку від входу до кожної картинки на стінах.

«Ваніль» - затишний куточок де можна відволіктися від буденних турбот.

CoffeeVTime

Адреси: проспект Чорновола, 26; проспект Чорновола, 26 а; площа Ринок, 1 а; вулиця Франка, 3 а.

Графік роботи: 08:00 - 20:00 (Пн - Сб); 10:00 - 20:00 (Нд).

Вартість американо: 14 гривень.

Кава без кофеїну: є.

Рослинне молоко: незабаром з’явиться, є безлактозне.

«CoffeeVTime» - мережа кав’ярень, специфікою яких є кава з собою. Власне, заклад був одним із новаторів у Коломиї і спочатку формат не був популярним. Люди довго звикали до того, що можна взяти каву та піти прогулятися містом. Але зараз колектив пишається, що традицію вдалося закріпити.

«Першу кав’ярню перед ТЦ «Водолій» ми відкрили три роки тому влітку, - згадує Вікторія Ткачик. - Ми з чоловіком навчалися в Івано-Франківську та Львові. Там звикли пити каву під час прогулянок. В Коломиї такої можливості не було, тому ми вирішили, що хочемо створити такий заклад у рідному місті. Відкрити каву з собою було важко. Спочатку люди не розуміли, але зараз звикли».

Сьогодні мережа в місті налічує 4 кав’ярні, в яких є свої цінності.

  1. Кожен гість - цінний. Всіх постійних ми знаємо «в обличчя». Це коли людина приходить, а ми готуємо напій ще до того, як вона озвучить своє замовлення. Будь-які побажання для нас важливі. Часом нам вказують на недоліки і ми якнайшвидше намагаємося їх виправляти. Ми готові чути і вдосконалюватися кожного дня.
  2. Ми варимо справжню якісну натуральну каву. Купуємо тільки свіжообсмажене зерно, термін придатності якого – тиждень. Наша кава смачна і недешева. Ми цим дуже пишаємося, бо в якості своєї кави впевнені більш, ніж на 100 %.
  3. Каву варять професійні бариста, котрі попередньо проходять довготривале навчання. Напої варимо лише на професійному механічному обладнанні. Це набагато більше, ніж натиснути кнопку й отримати готову каву. Адже потрібно вміти налаштувати помол, знати, яка закладка кави іде на той чи інший напій. Якщо, під час приготування, перетримати каву довше, ніж 30 секунд, напій буде надто гірким. Спінення молока – теж дуже довгий процес навчання. Всіма цими знаннями наші працівники володіють на «відмінно».
  4. В нас є душа. Ми живемо своєю справою. Щодня я прокидаюся з думкою, що хочу щось змінити, вдосконалити. Ми постійно їздимо на курси, стежимо за всіма трендами кавового ринку. Наша велика мрія – стаціонарна кав’ярня, і вона вже не за горами: до кінця наступного року плануємо втілити. Цією ціллю живе весь колектив: ми вже уявляємо, як перерізатимемо стрічку (сміється). Ми вкладаємо у свою справу любов.

Коли запрацює стаціонарний заклад, попередні функціонуватимуть, як і раніше, адже це - дуже зручно.

«В наш час дуже багато людей постійно поспішають. Я бачу цю велику прохідність: ніхто нічого не встигає, - ділиться Вікторія. - Можливість випити каву в дорозі заряджає людей енергією. А стаціонарна кав’ярня стане осередком відпочинку від усієї буденності. Туди можна буде прийти попрацювати чи поспілкуватися з друзями. Багатьом нашим гостям справді бракує місця, щоб посидіти».

А ще в планах до кінця наступного року - ввести систему знижок.

У меню кав’ярні - позиції від класичних напоїв до унікальних пропозицій, розроблених самостійно. Наприклад, лате з лісовим горіхом чи з вершками та шматочками снікерсами. Але справжньою «родзинкою» закладу є шеф-бариста Віталій.

«Він працює з нами вже більше двох років та їздить на різні змагання з лате-арту, - продовжує Вікторія. - Його кава – це мистецтво: малює на ній тризуби, квіти, дерева, тварин тощо. На різних чемпіонатах займає призові місця. Віталій – наша гордість, на ньому тримається якість наших напоїв».

Двічі на рік меню змінюється, відповідно до сезонів. Влітку більше акценту на прохолодних напоях, взимку – на зігріваючих. А ще незабаром в одній із кав’ярень з’являться особливі десерти.

«Молодь зараз намагається не вживати цукор і моя ціль - ввести натуральні смаколики», - ділиться засновниця.

Щодо розкладу під час Новорічних свят, заклади не працюватимуть лише 1 січня.

Кава – це напій, із якого найчастіше починається наш робочий день і чим ми так любимо смакувати на вихідних у компанії близьких людей. У Коломиї, безперечно, є смачна кава. Обирайте лиш відтінок, що відобразить Ваш темперамент.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА