ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як правильно зберігати колекційні банкноти

Боністика – один із напрямів колекціонування, об'єктом якого є паперові гроші. Останнім часом такий напрям став особливо популярним в Україні, що пояснюється часом, який пройшов після випуску перших банкнот незалежної України. Вони набрали цінність і стали мати високий попит серед колекціонерів. Ви маєте змогу оцінити каталог банкнот України на monitex.com.ua, тоді як ми розповімо про правила зберігання паперових грошей. Це дуже важливі знання, які допоможуть зберегти навіть найстаріші та застарілі екземпляри колекції.

Що впливає стан купюр?

Якщо говорити про фактори, що впливають на безпеку та стан купюр, знадобиться відзначити такі нюанси:

 

  • вологість – у жодному разі не допускайте попадання рідини на купюру, а також уникайте зберігання колекції у приміщеннях із високим рівнем вологості, оскільки це призведе до розшарування волокон та пухкості виробу після висихання;
  • температура – рекомендованою температурою для зберігання банкнот є 18-22 градуси за Цельсієм;
  • світло – уникайте потрапляння прямих сонячних променів на купюри;
  • забруднення – якщо на папір потрапляють різні мікроорганізми (особливо за високої вологості), це може призвести до появи цвілі.

 

Також варто уникати частого фізичного контакту із купюрами. Навіть найменший вигин може мати істотний вплив на вартість екземпляра. При роботі з банкнотами обов'язково ретельно мийте руки або використовуйте рукавички з тканини.

 

Корисні поради щодо зберігання колекційних банкнот

Вік українських банкнот, які мають цінність для колекціонерів, може досягати 30 років. З одного боку – це не так багато, з іншого – достатньо, щоб купюри зазнали зношування. Бажано зберігати екземпляри у спеціальних альбомах зі змінними листами. Кожен такий лист призначений для зберігання приблизно 5 купюр. Віддавайте перевагу альбомам із міцними листами із пластику, в яких міститься мінімум ПВХ. Ось ще кілька порад:

 

  • не розгладжуйте банкноти праскою, оскільки це призводить до мікротріщин на папері;
  • не зберігайте гроші в книгах, оскільки чорнило може перейти на папір;
  • час від часу діставайте екземпляри з альбомів, щоб вони могли подихати;
  • звертайтеся до професіоналів для чищення купюр.

 

Також важливо подбати про місце зберігання, яке відповідатиме необхідним показникам температури та вологості й не буде піддаватися прямому впливу сонячних променів. Що стосується вибору колекційних банкнот України, в цьому вам допоможе Monitex.