ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Віскі на сторінках книжок: де згадується культовий напій

Між літературою та віскі є тісний зв’язок. Здебільшого дискусії розгортаються навколо пристрастей окремих письменників. Водночас напій нерідко виливається з авторської склянки на сторінки. Від бульварної шпигунської фантастики до класичної південної готики — представляємо п’ять найкращих книжок, якщо бажаєте купити віскі, яким насолоджувалися улюблені герої.

Корисне хобі — «Наш резидент у Гавані», Ґрем Ґрін

Віскі посідає вагоме місце в комічному трилері, головним героєм якого є продавець порохотягів Джеймс Волморд. Він постійно п’є культовий «Дайкірі», а також захоплюється колекціонуванням мініатюр віскі. Його колекція з’являється в кульмінаційний момент, коли Джеймс Волморд, помилково запрошений на розвідувальну місію з ядерних ракет, викликає на гру в шашки капітана поліції Сегуру. Мініатюри використовують як гральні фігурки. Мета партії — напоїти Сегуру та викрасти з його кишені список з іменами шпигунів, що діють на Кубі.

Купівля та продаж — «Кеннері Роу», Джон Стейнбек

У книзі фігурує вигаданий бренд віскі — Old Tennessee. Це купажоване віскі, яке гарантовано витримували понад чотири місяці. Бюджетний напій можна знайти в бакалійній крамниці під вигадливою назвою «Небесна квітка Лі Чонга». Схожий, проте якісний віскі можна купити в реальному житті за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/viski.html.

Якби торговельна марка насправді існувала, власники продуктового магазину на Оушен-авеню в Монтереї, що в штаті Каліфорнія, заробили б статки. Усе тому, що шанувальники творчості Джона Стейнбека постійно з’їжджаються на вулицю Кеннері-Роу з різних куточків світу.

Історія шпигуна — «Живеш тільки двічі», Ян Флемінг

Коли Джеймс Бонд з’явився на великих екранах, прихильники дізналися про його захоплення міцним алкоголем. У першому розділі головний герой випиває достатньо теплого саке, щоб збити з ніг професійного борця. Після цього шпигун повертається до готелю, а вранці викликає обслуговування номерів, щоб попросити знеболювальне, а саме — подвійну порцію яєць «Бенедикт». Запиває це все він віскі Jack Daniels.

Естетика штату Міссісіпі — «Світло в серпні», Вільям Фолкнер

Хрещений батько південної готики ніколи не писав без порції віскі Four Roses. У романі йдеться про важку долю сироти та вбивці Джо Крістмаса. Він заробляє на життя контрабандою віскі в занедбаній хатині — ця практика знайома й самому Вільяму Фолкнеру. Не нехтують склянкою віскі й інші герої:

  • Байрон Банч;
  • Лукас Берч;
  • Джоанна Берден.

Класика детективного жанру — «Глибокий сон», Реймонд Чандлер

Перший роман про приватного детектива Філіпа Марлоу розповідає також про його захоплення віскі. Пляшку міцного напою він традиційно ховає у горішньому ящику робочого столу. Відтоді використання алкоголю в кримінальній літературі стало стандартною темою.

Віскі також з’являється в кіно й оспівується в піснях. Тож обов’язково варто скуштувати напій, який так часто фігурує в різноманітних видах мистецтв.