ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Франківщині Держпродспоживслужба вилучила зі шкіл і садків майже 8000 кг неякісних харчів

На Прикарпатті під час моніторингу досліджувались молочні та м’ясні продукти, риба, овочі, олія і хліб.

Проведено відбір 1777 зразків харчових продуктів у 520 закладах, з них 68 зразків за результатами досліджень не відповідали вимогам. За наслідками моніторингу зупинено обіг невідповідних харчових продуктів у 64 випадках в кількості – 7800 кг, інформує головне управлінні Держпродспоживслужби.

Відрадно саме те, що 16 виробників молочних продуктів з багатьох областей України починають розуміти: постачати в школи і садочки Івано-Франківщини необхідно масло, а не спреди.

В ході досліджень можна буде визначити кількість і стан м’язів, жирової та сполучної тканин, наявність субпродуктів та рослинних компонентів, і в результаті - зробити висновок щодо відповідності фактичного складу зразка тому, що зазначено в діючій документації або на маркуванні продукту.

На запровадження даного виду досліджень необхідно спрямувати біля 1,100 млн грн, 730 тис. - на обладнання, 380 тис. – підготовка приміщень та навчання персоналу. Сьогодні дані кошти уже виділені з обласного та державного бюджету. За приблизними розрахунками цю роботу буде розпочато з січня 2020 року.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби проаналізували тендерну документацію при проведенні відкритих торгів щодо надання послуг з харчування дітей в закладах освіти області. 

Одним із важливих пунктів виконання програми є – дотримання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоках в закладах освіти області.

Адже з 687 навчальних закладів області – 36 харчоблоків не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а у 76 школах вони відсутні, в 31 школі харчування дітей здійснюється тільки буфетною продукцією, в інших 45 школах – в 31 - виділено кімнати для прийому їжі та в 14 – привізне харчування.