ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Дострокові вибори до Верховної Ради України: цифри та факти. ІНФОГРАФІКА

21 липня відбулися дострокові вибори до ВРУ. За даними Центральної виборчої комісії, бар'єр для проходження до парламенту подолали п'ять партій: "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос". До слова, підтримка "Слуги народу" настільки велика, що партії для коаліції їй можуть і не знадобитися.

«Слово і Діло» підбило підсумки виборів у фактах і цифрах, пише КУРС.

Ці вибори вже ввійдуть в історію України, завдяки рекордно низькій явці – 49,84 % виборців взяли в них участь.

Загалом, на парламентських виборах було зареєстровано 5 966 кандидатів: 2 746 осіб у виборчих списках і 3 220 мажоритарників. Це не враховуючи 154 кандидатів, чию реєстрацію Центральна виборча комісія скасувала.

Щодо спостерігачів, від громадських організацій їх було 27 885, а від іноземних держав і міжнародних організацій – 1 719.

Не обійшлося й без порушень. Національна поліція зафіксувала більш ніж 2 тисячі порушень, пов'язаних із виборчим процесом. Серед них незаконна агітація, підкуп виборців, перешкоджання здійсненню виборчого права. Але відкрито було лише 71 кримінальну справу. Крім того, в день виборів надійшло 26 повідомлень про замінування.

Читайте також: Де на Прикарпатті голосували найактивніше

Партія "Слуга народу" показала приголомшливий успіх. Найбільша підтримка в неї в Дніпропетровській області, найменша – у Львівській. Українці закордоном здебільшого підтримали "Європейську солідарність" Петра Порошенка, трохи менше - "Слугу народу".

За "Слугу народу" на закордонних дільницях найактивніше голосували в Ірані, Марокко та Вірменії. Найнижча підтримка була у В'єтнамі, Єгипті та Кореї.

На спеціальній дільниці для голосування на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді 5 українців проголосували за "Голос", 4 – за "Слугу народу", 2 – за "Європейську солідарність". Був навіть один недійсний бюлетень.