ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Нестор Бордун: "Коли малюю, починаю бачити небуденні речі"

25 січня в мистецькому центрі «Світовид» відбулося відкриття виставки живопису львівського художника Нестора Бордуна. Мистець представив 48 робіт, кожна з яких створена з натури.

«Нестор – мандрівний художник. Він показує нам той світ, який бачив сам. Встигає поєднувати творчу роботу з викладацькою, їздить на пленери, - характеризує колегу голова Львівської організації Національної спілки художників України Олег Микита. - У нього – велике майбутнє, бо він - не просто член спілки, а людина, яка пізнала світ і провідних художників. Саме цей момент збагачує».

Дитинство художника минуло в Коломиї: звідси родом бабця Нестора Бордуна:

«Дитинство, мабуть, найцікавіша пора життя людини, коли ти насичуєшся, а потім лише експлуатуєш свої звички. Я звик поглинати. До сьогодні поглинаю дуже багато речей, насолоджуюся ними. Тут – близько до гір, куди ми їздили родиною».

А родина – творча: мама та дві сестри – музиканти, а батько – художник. Вдома  є колекція картин, що належала дідові.

«Коломия – направду європейське місто. Мене не дивує існування тут галереї, тільки тішить. Це – дуже гарна платформа, де люди доходитимуть конструктивної спільної ідеї. Це – не місце гострих конфліктних дебатів, це – місце пошуку, власне, конструкції, на чому ми будемо стояти. Якщо в нас не буде культури спілкування, ми нічого не створимо. А основне, що ми маємо створити – це мрія».

На полотнах мистця – Франція, Італія й Україна:

«Тут представлені роботи, створені в Парижі та Римі. А ще взяв декілька робіт, створених у Карпатах і Криму, в часи, коли він ще був українським. Останні - особливо важливі для мене, час від часу я їх вожу з собою. Для мене це – декларація того, що Крим – український. Я вірю, що так і буде, бо картини – не просто речі, це - події, які збудуться».

На запитання про те, що надихає на створення робіт, Нестор Бордун відповів, що художник - це не людина натхнення:

«За рахунок того, що я малюю, я бачу світ. Художник - це людина сліпа настільки, що лише з пензликом може бачити світ. Коли берешся до малювання, завжди починаєш зі свого вчорашнього малюнку: все, що ти малюєш, це – твій вчорашній досвід. Коли ти все це поступово намалюєш, особливо перед натурою, з’являється пауза: ти бачиш, що воно дисонує з сучасністю і твоїм нинішнім баченням. Тоді доводиться все стирати й адаптовувати до сьогодення - така робота з натурою.

Молодим мистцям художник радить, перш за все, нічого не боятися, постійно працювати, бути щирими в своїх роботах і не піддаватися на ілюзорні ідеї, що мистецтво є модою.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

Читайте також: «Малювати зиму в хаті– гріх»: у «Світовиді» триває пленерна виставка «Бартка».

Нагадаємо, на нашому сайті триває опитування "Чи відвідуєте у Коломиї мистецькі заходи (виставки, презентації, інше)?".